Vytvořit šedesátičlenný jihočeský akordeonový orchestr je snem akordeonisty, učitele Petra Vacka

2. září 2023

Petr Vacek studuje hru na akordeon od svých šesti let, nejprve na ZUŠ, následně na konzervatoři. Do vysílacího studia Českého rozhlasu v Českých Budějovicích přivedl své úspěšné žáky Dagmar Chalupovou a Jaroslava Pokutu.

V současnosti sklízí ovoce v podobě domácích i mezinárodních ocenění. Koncertuje u nás i v Evropě, podnikl koncertní turné v Japonsku a v neposlední řadě vyučuje hru na harmoniku. 

Od roku 2019 je Petr Vacek také oficiálním delegátem a porotcem celosvětové akordeonové soutěže Trophée Mondiale.

„Mým úkolem je vybrat ty nejlepší akordeonisty z České republiky, kteří se mohou poměřit s těmi nejlepšími z celého světa. Pro obě strany je to velice prospěšné. Jak pro tu naší, že se dokážeme srovnat se světovou konkurencí, tak pro zahraniční, protože doporučujeme naše nejlepší hráče," říká Petr Vacek.

Úspěšný akordeonista si občas zahraje s kamarády u táboráku nebo na masopustu

Petr Vacek vyučuje hru na akordeon na českobudějovické konzervatoři, účastní se mezinárodních soutěží, ať už jako jejich porotce nebo delegát. I přesto ho občas kamarádi donutí zahrát a zazpívat na neformálních akcích jen tak pro radost. „Občas mě přemlouvají. S jednou úzkou skupinou kamarádů si zahraju u táboráku a pak mám ještě jednu skupinu lidí, kteří pořádají mnoho desítek let masopust v jedné obci. Tam tu harmoniku beru konkrétně pro tento účel, hraju a zpívám.“

Spíš než soutěžní hře na akordeon se Petr Vacek věnuje porotcování, výuce a organizaci vystoupení.

„Protože se blíží evropské hlavní město kultury v Českých Budějovicích, napadlo nás vytvořit jihočeský akordeonový orchestr, který by tvořili šikovní učitelé a žáci. Moje představa je padesát až šedesát žáků a jejich společný hodinový koncert.“

Petr Vacek vyučuje hru na akordeon na ZUŠ v Dobřanech a také na českobudějovické konzervatoři, kam za ním na konzultace dojíždí jedenáctiletý Jaroslav Pokuta.

Ve svém věku sbírá jedno ocenění za druhým. Poctivě trénuje čtyři hodiny denně a hra na harmoniku ho nesmírně baví. „Maminka chtěla, abych hrál na housle, tatínkovi to bylo jedno. Ale já jsem vždycky chtěl hrát na akordeon, byl to můj sen. Nejradši hraju jazz a klasiku,“ říká mladý umělec.

Celý rozhovor s Petrem Vackem, Jaroslavem Pokutou i úspěšnou akordeonistkou Dagmar Chalupovou si poslechněte online.

Spustit audio