Výstava ve Spolkovém domě připomíná osobnost a dílo Ilji Bojanovského, součástí jsou i fotografie Jaromíra Procházky
Zleva Vítězslav Bojanovský a Jaromír Procházka. Foto: pra

Vernisáž výstavy fotografií Ilji Bojanovského a Jaromíra Procházky ve Spolkovém domě v Kutné Hoře se 1. září setkala s velkým zájmem veřejnosti. Připomíná osobnost kutnohorského rodáka Ilji Bojanovského, českého kameramana, fotografa, pedagoga, rektora AMU a čestného občana města Kutné Hory, od jehož narození v lednu uplynulo 100 let. Součástí výstavy jsou i fotografie Jaromíra Procházky, který letos slaví životní jubileum.

Úvodního slova při vernisáži se ujala Dagmar Ostřanská, vedoucí odboru školství, kultury a cestovního ruchu. Ocenila, že právě zahájení výstavy ve Spolkovém domě je první z řady akcí pořádaných v rámci 30. jubilejního ročníku Ortenovy Kutná Hora. Za město Kutná Hora přítomné přivítala místostarostka Kutné Hory Kateřina Špalková. Na klavír zahrála ředitelka ZUŠ Kutná Hora Kateřina Fillová.

Jaromír Procházka zavzpomínal na Ilju Bojanovského, se kterým se setkal poprvé ve 14 letech. „Vstoupil jsem tehdy do klubu kutnohorských fotoamatérů při Rudných dolech Kutná Hora. Sídlil v Adlerově vile. Přijali mě tehdy jako benjamínka. Ilja Bojanovský byl uměleckou duší fotoklubu a určoval uměleckou úroveň kutnohorské fotografie,“ řekl Jaromír Procházka a zavzpomínal také na rodiče Ilji Bojanovského. „Prožili vlastně celý život v Tylově divadle a Ilja je tam fotil,“ řekl Jaromír Procházka. Součástí výstavy jsou divadelní fotografie. Originální autorské fotografie Ilji Bojanovského i s jeho podpisem.

Kutnohorský divadelní ochotník Miroslav Štrobl při vernisáži připomenul působení rodiny Bojanovských v kulturním životě Kutné Hory. „Iljik vlastně vyrůstal v prostředí divadla. Hrál i v pohádkách,“ podotkl a dodal, že díky panu profesoru Bojanovskému se v Kutné Hoře začal natáčet i televizní pořad Televarieté, což divadlu pomohlo. „Pan profesor byl takový dobrý guru kutnohorského kulturního života. Moc rád na něj vzpomínám. Na jeho otce a maminku. Byla garderobiérkou divadlo,“ dodal.

Vernisáže výstavy se osobně účastnil i Vítězslav Bojanovský, syn Ilji Bojanovského se svou sestrou. Poděkovali městu i Jaromíru Procházkovi za vzpomínku na jejich otce.

Výstavu ve Spolkovém domě je možné navštívit do 2. října.

pra

Zavřít menu