https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sochu-biologicke-teleso-usadily-jeraby-v-upravovanem-parku-v-moste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sochu Biologické těleso usadily jeřáby v upravovaném parku v Mostě

3.9.2023 00:20 | MOST (ČTK)
Sochu Biologické těleso usadily v Mostě dva jeřáby na připravené místo v parku Střed. K dílu českého sochaře Josefa Klimeše, které zakoupilo město před padesáti lety, má řada lidí blízký vztah. Léta park chátral a na sochu se téměř zapomnělo. Při současné revitalizaci dostala nové místo. Život do lokality by se měl vrátit příští rok na jaře, kdy rozsáhlé práce za sto milionů korun skončí.
 

Umělecký objekt vystavil Klimeš v roce 1969 v Liberci. "Město ho zakoupilo pro vznikající centrální park. Objednávka byla, aby provedení bylo v leštěném dioritu. Děda věděl o opuštěném lomu na Prachaticku, odkud ohromný blok vytěžili. Pak na tom dva a půl roku pracoval a v září 1972 byla socha osazena v parku," uvedla vnučka sochaře Ludmila Mojžíšová. "Jsme hrozně rádi, že Biologické těleso, ke kterému má skoro každý Mostečan svůj příběh, znovu bude vidět a snad se zase stane místem, kde se budou setkávat lidé," řekla.

Sochu vážící 4,3 tuny, kterou místní kvůli jejímu svébytnému vzhledu připodobňují třeba k UFO nebo k ňadru, přesunovali a kotvili specialisté stavebním jeřábem a manipulátorem zhruba půl hodiny.

V parku dělníci dokončují cesty, hotová je hrubá stavba kavárny, domku správce, finišuje se se stavbou pódia. "Stavět jsme začali loni v červnu, věříme, že práce budou hotové do konce letošního roku," řekl ČTK Luboš Veselý, ředitel Nadace Karla Komárka, která podpořila obnovu parku částkou 25 milionů korun.

Park má rozlohu 5,1 hektaru. Přestavbě předcházel průzkum veřejného mínění, v němž lidé uváděli, co by si v něm přáli. Území upravují stavaři podle návrhu týmů architektů a krajinářů kolem Tilla Rehwaldta a Patrika Hoffmana, kteří vyhráli architektonickou soutěž.

Park je řešen tak, aby nevyžadoval vysoké finanční ani časové nároky na údržbu. "Věřím, že se nám povede park proměnit v oblíbené místo, jakým byl dřív," řekl ČTK primátor Marek Hrvol (ProMOST). Obnovení původních vodních prvků by mohlo podle něj udělat radost pamětníkům, ale i mladým. "Své místo si v parku najdou také rodiny s dětmi, sportovci, milovníci kultury nebo dobré kávy. Na pódiu plánujeme koncerty a různá vystoupení," řekl.

Most již dříve revitalizoval park Šibenik, kde vzniklo lanové bludiště. "Nemáme historické centrum, proto sázíme právě na parky a volnočasové areály, kam mohou lidé přijít po práci a relaxovat," poznamenal primátor.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist