Praha 8: Velký mlýn - příběh o splněném snu

03.09.2023 7:04 | Tisková zpráva

Nová kapitola v historii barokního Velkého (Löwitova) mlýna v Libni se začala psát v červenci roku 2023. Provoz zahájila kavárna a pobočka Městské knihovny v Praze (MKP), první ze služeb vznikajícího Kulturního centra Velký mlýn, za kterým stojí Spolek Velký mlýn (Spolek). Jak probíhala adaptace barokní památky pro kulturní účely a co Mlýn čeká dál?

Praha 8: Velký mlýn - příběh o splněném snu
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 8

V pondělí 4. září 2023 se všichni přátelé a partneři Velkého mlýna sejdou u příležitosti akce Odemykání Velkého mlýna, na které starosta Prahy 8 Ondřej Gros symbolicky předá klíče od Mlýna předsedovi Spolku Velký mlýn Pavlovi Kocourkovi. „Mám velkou radost, že zkušební provoz Mlýna zahájený letos v červenci ukázal, že vize nového využití významné památky Prahy 8 byla správná. Knihovna a kavárna ve Velkém mlýně se rychle staly příjemným místem k zastavení na cestě kolem Rokytky, které využívají nejen lidé z Prahy 8,“ říká starosta Gros.

Akce s názvem Odemykání Velkého mlýna se dále zúčastní zástupci politické reprezentace hl. m. Prahy v čele s primátorem hl. m. Prahy Bohuslavem Svobodou, městské části Praha 8, vedení Městské knihovny v Praze, partnerských organizací (Divadlo pod Palmovkou, Studio Alta), místní školy a hosté z řad významných osobností Prahy 8. Na dálku hosty pozdraví režisérka a spisovatelka Eva Lustigová.

„Pro širokou veřejnost jsme si připravili bohatý kulturní program. Návštěvníci se mohou těšit na aktivity pro děti, včetně pohádky v podání divadla Máj, koncert písničkářky Dagmar Plamperové nebo skupiny Soul Ožil, performanci Tanečního studia Light i ochutnávku nového představení Divadla pod Palmovkou s názvem Žena filmového kritika,“ doplňuje pozvánku do Mlýna Pavel Kocourek.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29576 lidí

Odemykání Velkého mlýna, 4. 9. 2023 od 13:00
Více informací o programu najdete ZDE
Moderuje herečka Vendula Fialová z Divadla pod Palmovkou

Velký (Löwitův) mlýn v Libni je barokní památka s dlouhou historií. Nejstarší zmínky o mlýně v Libni pocházejí z přelomu 13. a 14. století, ale nejstarší dochovaná část mlýna je z přelomu 16. a 17. století. Mlýn byl zrušen po zasypání vltavského ramene a následně střídal různé funkce. Sloužil jako pekárna, sklad brambor i divadelních rekvizit. Prošel válkami i povodněmi. Prázdný byl od velké povodně v roce 2002, kdy utrpěl vážné škody, a čekal na svou další chvíli. Ta přišla v roce 2022, kdy byl zahájen projekt Zastavení ve mlýně se záměrem adaptace Mlýna na kulturní centrum.

Budova Velkého mlýna je majetkem hl. m. Prahy, svěřená do správy městské části Praha 8, která uzavřela se Spolkem dlouhodobou smlouvu. „Velký mlýn si nás tak trochu vybral,“ přiznává Pavel Kocourek, místopředseda Spolku, který na prázdný objekt narazil náhodou, když ho do Libně zavedlo jeho civilní povolání. „Hned při první návštěvě prázdného objektu se začaly objevovat představy, jak by mohlo kulturní centrum v Libni vypadat,“ dodává Kocourek.

Adaptace prostor Velkého mlýna byla zahájena v roce 2022 a první fáze skončila v létě 2023 otevřením pobočky Městské knihovny v Praze a kavárny. V rámci projektu bylo upraveno nejbližší okolí Velkého mlýna, udělány nové rozvody vody, vytápění i elektřiny, položeny nové podlahy, otevřeny původní průchody (např. schody do původní mlýnice, dnes sálu) a zazděny ty, které byly vybourány dodatečně, zřízeno hygienické zařízení, postavena kachlová kamna, vybavena kuchyň kavárny a interiér knihovny.

„Architektonickou ideu do projektu vneslo studio AFI architekti. Vize architektů se pak dolaďovala podle požadavků vycházejících z potřeb provozu knihovny i kavárny a nad vším bděli památkáři a stavební úřad,“ přibližuje Kocourek průběh adaptačních prací.

První část adaptace byla zaměřena zejména na budovu mlýnice (kavárna, knihovna, sál), ve které se také nacházejí zatím nevyužité prostory půdy, kde by v budoucnu měl vzniknout prostor pro výstavy. Malé hospodářské stavení už slouží jako kanceláře a sýpka by do budoucna mohla nabízet prostor pro sportovní vyžití. Jak rychle se další kroky podaří realizovat, bude záviset i na tom, zda se Spolku podaří sehnat další zdroje financování.

Kulturní centrum Velký mlýn
U Českých loděnic 40, Praha 8 - Libeň
Podrobné informace ZDE a ZDE

Otevírací doba knihovny a kavárny:
pondělí 13 - 20
úterý - neděle 9 - 20

Asistence knihovníka
Osobně: po-pá 14 - 17 hodin
Telefonicky: po-pá 9 - 20; sobota 13 - 18 na čísle 222 113 555

Projektový a architektonický návrh: Spolek Velký mlýn, Ambit projekce, AFI architects
Realizace adaptace objektu: StavRea, s.r.o., Kamnářství pohoda
Interiér na míru: Jan Vrtěl
Náklady na proběhlou fázi adaptace: 10 mil. Kč (projekt, stavba, interiér)
Investor: Spolek Velký mlýn (stavební práce, kavárna); Městská knihovna v Praze (zařízení knihovny)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Chemický postřik proti plevelu

13:37 Kolín: Chemický postřik proti plevelu

Město Kolín informuje své obyvatele o harmonogramu chemického postřiku proti plevelu.