V Kraslicích můžete nahlédnout do železniční historie. Muzeum najdete v bývalé nádražní restauraci

3. září 2023

V Kraslicích v Karlovarském kraji můžete navštívit Železniční muzeum. Otevřeno bylo v květnu 2010 v budově bývalé nádražní restaurace. Jeho ředitelem je Robert Koutný, který dal muzeu celé své srdce a také všechen volný čas. Je totiž jeho velkým koníčkem. Byl to on, kdo začal sbírat exponáty a zapojil i své přátele a rodinu. Díky němu se dnes muzeum může pochlubit úžasnou expozicí rozloženou do pěti místností.

Železniční muzeum přibližuje historii, vývoj a technické zajímavosti nejen Kraslické dráhy (regionální trati Sokolov – Kraslice – Klingenthal), ale i dalších železnic na české i německé straně. Exponátů má v současné době kolem tisícovky.

Část expozice je umístěna ve dvou velkých původně hostinských sálech. Přední sál je věnovaný zejména železničnímu provozu, zadní sál pak drážní infrastruktuře. Návštěvníci si přitom mohou velkou část vystavených exponátů osahat a sami si vyzkoušet jejich funkci. Jen v několika případech jsou umístěny tabulky „nesahat“.

Každý si tak může zkusit třeba práci signalisty, výpravčího a dalších pracovníků na železnici. Může se posadit na lavici ze starého motorového vozu a v klidu sledovat dění v muzeu nebo promítaná videa.

Pro ředitele muzea Roberta Koutného je železnice velkým koníčkem

Děti nejvíc baví malý model železnice v měřítku 1 : 120. Každá místnost pak návštěvníky vede hlouběji do historie. Najdete zde uniformy, staré technické stroje, telefony, koleje, výhybky, návěstidla a také řadu dokumentů a fotografií. Mnohé z nich byste jistě nedokázali pojmenovat. Ale Robert Koutný každého muzeem rád provede a vše podrobně vysvětlí. Občas se tu konají i další akce, například kinovláček, kdy se v jednom starém vagónu promítají filmy a pohádky.

Železniční muzeum je otevřené od jara do podzimu. Posledního září se tak jeho dveře na půl roku uzavřou. Do té doby je otevřeno každou sobotu od 9 do 16 hodin. Je ale možné si domluvit i mimořádné prohlídky pro skupiny.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.