FOTO Hřib prý sněmoval s kolegyní. Dlouho do noci

03.09.2023 20:27 | Komentář

Ne znamená ne. Jedna z hlavních iniciativ Pirátů, pro které je boj proti sexuálnímu násilí jedním z hlavních politických témat. Jak to dodržují ve vlastní straně, o tom příliš mluvit nechtějí. Příběh náměstka ministra vnitra Lukáše Kolaříka a jeho „trojky“ přitom ukazuje, že chování mezi členy partaje vyznávající otevřenost zjevně je problémem. Při sběru informací jsme se dostali i k některým příběhům.

FOTO Hřib prý sněmoval s kolegyní. Dlouho do noci
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Hřib opouští apartmán

„Piráti jsou strana založená na rodinných klanech a fungují jako sekta manželů, sourozenců a milenců. Jeden přivede druhého a jako tým tam spolu dělají kariéru,“ popsali novináři Barbora Koukalová a Petr Konečný. Od chvíle, kdy se tyto rodinné klany dostaly do vlády, je pátrání po těchto vztahových propletencích i veřejným zájmem.

Pirátská strana upravuje svůj vnitřní život v dokumentu nazvaném „komunikační minimum“, ve straně zkráceně nazývané Komín.

„Z pirátských myšlenek nevychází jen program, ale i určitá společenská a politická kultura, bez níž je naše cíle nemožné naplnit,“ píše se hned v jeho úvodu.

„Věříme, že dobrá vnitřní komunikace a kultura mohou přispět k co nejlepším politickým rozhodnutím,“ píší Piráti dále.

Následuje minimum v podobě osmi bodů coby základu pirátské komunikace.

Předpokládej dobrou vůli. Respektuj ostatní. Přebírej iniciativu. Domýšlej důsledky. Komunikuj svobodně a věcně. Kritizuj konstruktivně. Buď otevřený. Buď fér.

Jak je „komín“ uváděn do praxe ve vnitřním životě Pirátů, se ParlamentníListy.cz snaží marně zjistit už několik týdnů.

Zato jsme se dozvěděli několik konkrétních příběhů, ve kterých došlo pirátskou terminologií k „přebíráni iniciativy“.

V lednu 2020 pořádali Piráti svůj sněm v Ostravě. Strana, která těžila z drajvu sněmovních nováčků, v té době držela ve volebních modelech druhé místo a předseda Ivan Bartoš v rozhovorech stále častěji hovořil o možnosti, že jednou bude premiérem.

Slogan „Pusťte nás na ně“ byl v té době čten ve smyslu „Pusťte nás do Strakovky“.

Bylo to zároveň dva měsíce poté, co se veřejnost zevrubně seznámila s poměry mezi Piráty díky skandálu poslance Jakuba Michálka a jeho přítelkyně Michaely Krausové, ze které Piráti udělali předsedkyni zastupitelského klubu na pražském magistrátě.

Na podzim 2019 byla zachycena, jak se přímo před jeho budovou koketně loučí s neznámým mužem, v němž byl identifikován trestně stíhaný manažer společnosti, mající s hlavním městem dlouholetý milionový byznys.

Krausová do médií přišla postupně s verzemi, že se domnívala, že jde o whistleblowera a poté že se „podstata naší schůzky netýkala zájmů společnosti vůči magistrátu“. Na Pirátském fóru, velmi otevřené stranické platformě, následovala ostrá kritika poslance Michálka především kvůli jeho chování k lidem ve straně, zejména pracovnicím aparátu.

Michálek ustál stranické hlasování o odvolání z funkce místopředsedy strany a sliboval, že si „domluví komunikační a HR trénink“.

Jinak se ale v té době Pirátům vše dařilo a euforie z rázného politického nástupu se promítla i do lednového sněmu. Ten měl být zlomový v tom, že Piráti poprvé vykročili z restaurací a malých kulturáků do konferenčních sálů, doposud vyhrazených „velkým“ stranám. V ostravské multifunkční hale Gong předtím pořádala sjezdy třeba i ČSSD, když ještě byla stranou o sedmdesáti poslancích. Nyní zde konferovali Piráti, jejichž vlajky zavlály celým areálem Dolních Vítkovic.

Funkci předsedy suverénně obhájil Ivan Bartoš, tehdejší místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Pikal se před druhým kolem vzdal své kandidatury. Zato se stal místopředsedou, stejně jako Olga Richterová, Radek Holomčík a Martin Kučera.

Za šéfa pirátských kampaní a „stratéga“ byl vybrán senátor Lukáš Wagenknecht. „Problém zdaleka není jen Andrej Babiš, ale korporativismus jako takový. V poslední době se jako problém začal ukazovat Petr Kellner, skupina PPF a jejich čínské zájmy,“ zdůrazňoval.

Jednou z hvězd sněmu byl i Zdeněk Hřib, který rok předtím dokázal pro stranu získat první velkou exekutivní funkci – primátorský řetěz v Praze. V koalici měl politiky s velmi podobným pohledem na svět, a hlavní město se tak stalo laboratoří, kde se měla pirátská „chytrá řešení“ testovat před aplikací na celou zemi.

Vidět byl i kvůli tomu, že se za Prahu právě chystal podepsat partnerskou smlouvu s metropolí Tchaj-wanu. Byla to reakce na kauzu kolem předsedy Senátu Jaroslava Kubery a hradního kancléře Mynáře, kdy se pár dní intenzivně řešil náš vztah k Číně. Primátor, který zaujal svou protihradní zahraniční politikou, reagoval velmi výrazným gestem.

Jeho vystoupení bylo i proto považováno za jeden z vrcholů sněmu. Jako jeden z taháků, které by Piráti do budoucna měli nabídnout, představil MHD zdarma. „Do těchto voleb jsme šli se zvýšením kvality a spolehlivosti MHD, stavíme tramvajové propojky a soustředíme se na stavbu metra D. V některých z budoucích voleb to ale bude určitě téma,“ vysvětloval.

Byla sobota 11. 1. 2020, čtvrt na osm večer. Krátce poté sobotní program sněmu skončil.

ParlamentníListy.cz ale zjistily, že „neformálně“ pokračoval i dále. A že v některých případech měla stranická družba parametry blížící se nedávnému slavnému večírku Lukáše Kolaříka ve vnitráckém chateau Spiritka na Smíchově.

Primátor Hřib měl prostory Gongu opustit s jihočeskou pirátkou Veronikou Korytářovou, která se v jeho blízkosti držela už během sněmu.

V té době čtyřiatřicetiletá učitelka a lektorka environmentální výchovy se chystala na kandidaturu do krajského zastupitelstva v Jihočeském kraji. Na sněmu hovořila o ekologických tématech.

Kolem Hřiba se hnědovlasá delegátka pohybovala už v průběhu dne v Gongu, a to jak mezi ostatními delegáty, tak o samotě.

Na dotaz ParlamentníchListů.cz ohledně chování pražského primátora uvedla, že si nemyslí, že překročil hranice slušného chování.

„Úplně normálně jsme se tam bavili,“ uvedla.

Po skončení jednání se spolu podle informací, které jsme získali z okruhu Pirátské strany, odebrali do apartmánu u Benešova náměstí v centru Ostravy, kde se na sněmu ubytoval Zdeněk Hřib. Po společně strávené noci se jihočeská Pirátka z hotelu vytratila, zatímco Hřib odjel domů v doprovodu dalších Pirátů, ubytovaných ve stejném zařízení v Tyršově ulici.

Tuto část radní Korytářová nechtěla komentovat.

Zdeněk Hřib na dotazy ParlamentníchListů.cz, týkajících se vztahů v Pirátské straně, které se dostaly do veřejné debaty po kauze ministerského náměstka Kolaříka, opakovaně nereagoval.

Komentovat vztahy ve straně se nechtělo ani jiným Pirátům, z několika desítek oslovených se ozvali tři, kteří odkázali na tiskovou mluvčí. Ta na otázky týkající se vnitřních pravidel pro prevenci toxického jednání nereagovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Základní pravidlo zní: Když svědí, je to horší než podebraná pata..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePuhýš s jedním kmínem , 04.09.2023 8:12:12
A čelem se to nevypotí...

|  5 |  0

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…