InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Divadlo A.Dvořáka: Jentl – drama podle povídky I. B. Singera

    pátek 17.5 19:00 - Sokolovna, Blatná

  • Mustang Bluesride

    pátek 17.5 19:00 - Club Highway 61 Kijevská 1474, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Yanfeng v neděli otevřel dveře závodu v Plané nad Lužnicí

PLANÁ NAD LUŽNICÍ - Firma Yanfeng v Plané nad Lužnicí otevřela v neděli 3. září dveře dokořán jak rodinám svých zaměstnanců, tak ostatním zájemcům, kteří se chtěli podívat do výrobního provozu. Obě skupiny přišly podle průvodců, kteří se o návštěvníky starali, přibližně ve stejném počtu. Dospělé návštěvníky zaujal hlavně vysoký podíl robotizace při výrobě palubních desek nebo plastových částí dveří pro automobily. Děti si mohly v jídelně zaměstnanců vyzkoušet pomocí robota stavět ze stavebnicových kostek. Venku si mohly sednout do Mercedesů, pro které v Plané autodíly vyrábějí, a čekala tu na ně lezecká stěna nebo malířka obličejů.

 

Návštěvníci viděli, jak roboty lisují palubní desky, jak se dotváří jejich povrchová úprava až po finální nalepení kůže. Mohli pozorovat při práci i robotický šicí stroj, který prošíval povrch palubní desky zvolenou barvou pevné nitě. "Nejvíc si zákazník žádá šedou nebo červenou," zmínil procesní inženýr Jakub Vošta, který zájemcům práci robota - šicího stroje popisoval. 

Jeden lis palubních desek vyrobí denně kolem 1500 kusů a robotických lisů je tu dvanáct. Odhadem každý z robotů nahradí šest až osm lidí. Vyrábí se tu i kožené polotovary, které se pak opět roboticky přesně nalepí na autodíly. Důležité je také přesné zhotovení otvorů pro vybavení palubní desky. Například airbagy do nich montují také zde - na speciálním pracovišti, kde musí operátor pracovat v antistatickém obleku a stojí i na antistatickém povrchu podlahy. 

"Moderní technologie lákají do Yanfengu mladé lidi," ukázal šéf údržbové směny Jaroslav Nedbal na svého mladého kolegu Martina Pince. V Yanfengu se pracuje nepřetržitém provozu, který začíná noční směnou v neděli večer a končí v pátek večer. A právě o víkendu nastupuje pravidelná a preventivní údržba. "Využijeme při ní elektrikáře, nástrojaře, zámečníky nebo i automechaniky, zkrátka manuálně zručné lidi," vyjmenoval Jaroslav Nedbal. Martin Pinc dodal, že absolventi technických oborů se tu setkají se zajímavými technologiemi. "Učíme se, co je budoucnost," zmínil. Noví pracovníci se zaučují v tréninkovém centru, které mohli návštěvníci dne otevřených dveří také vidět. 

Do Yanfengu lákají i platové podmínky. "Na Táborsko jsou nadstandardní," řekl Martin Pinc. Firma stále přijímá nové kolegy nejen do výroby, ale i do logistiky a na vyšší pozice. Yanfeng vyrábí autodíly hlavně pro Mercedes, Opel, také pro Škodovky a v procesu testování je výroba pro Porsche.

Plánský závod čínský investor, spolupracující s americkou firmou Adient, otevřel v roce 2017. V regionu se zapojil i do podpory mládežnického fotbalu. Den otevřených dveří tu uspořádali už potřetí. Zájem byl velký. Jen za dopoledne přišlo na tři sta lidí a do odpolední druhé hodiny další stovka. 

Návštěvníci dostali mapku s trasou prohlídky, na které sbírali razítka a po odevzdání orazítkovaného aršíku se pak mohli zapojit do losování o pěkné dárkové balíčky. Ani ten, kdo nevyhrál, neodešel s prázdnou a mohl si vybrat nějaký praktický reklamní předmět. 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace