Znojemský box v Izraeli

ZNOJMO (zp). Zajímavá příležitost se naskytla boxerům z Řešeta Znojmo. Na začátku srpna totiž měli možnost odcestovat na výpravu do Izraele, kde proběhlo jedinečné setkání sportovní i kulturní. Znojemští fighteři přijeli na pozvání boxerského klubu z Madžd al-Kurúmu, což je malé izraelské město se zhruba patnácti tisíci obyvateli. Izrael je místo, kde se mísí řada kultur a náboženství, především tedy judaismus, křesťanství a islám. Madžd al-Kurúm patří k posledně jmenovanému, jelikož je městem z ryze arabskou populací s převahou muslimů.


Určitě si kladete otázku, jak se vlastně celé sportovní setkání urodilo. „Našim známým je Ibrahim Sghier, doktor, který žije v Česku. Jeho bratr je ve městě Madžd al-Kurúm starostou. A tím to začalo. Mají tam dobrý boxerský oddíl, tak vznikla myšlenka, jestli bychom spolu nemohli něco podniknout,“ vysvětluje trenér Miroslav Jánský. Ten přivezl do Izraele velkou výpravu, ve které nechyběli ani Vladimír Lengál a český amatérský šampión Pavel Dunda. „Boxoval jsem proti izraelskému juniorskému mistrovi, takže těžký zápas,“ popisuje Dunda. „Klidně mohl vyhrát, ale moc tlačil na pilu,“ říká kouč, jehož svěřenec prohrál těsně na body a dodává. „Bylo to opravdu skvěle poskládané, nebyl tam zápas, který by byl jednoznačný. Rozhodčí, i když byli místní, tak opravdu rozhodovali dobře. Dlouho jsem neviděl takový turnaj, kde by byly všechny zápasy takhle vyrovnané. Dovezli jsme jim i nějaké dárečky od města Znojma, oni nám dali jejich.“ 


Do Izraele však nevyrazili jen ostřílení mazáci, ale i ti, kteří jsou ještě na úplném začátku své kariéry, jedním z nich je i dvanáctiletý zápasník Viktor Švejcar, který si v zahraničí odbyl svůj druhý boxerský zápas. „Bylo to fajn, byl zážitek se podívat do Izraele. Už jsem byl v Itálii, Chorvatsku, ale takhle daleko ještě ne,“ vypráví. „Viktor měl místního borce a pro děti je takový turnaj opravdu tlak na psychiku. Pustí mu hudbu, jde mezi světly, ohně bouchají, spousta fandících diváků, zkrátka profesionální nástup. Ale popral se s tím výborně. Boxoval super,“ doplňuje Jánský, který popisoval i věci mimo box, s kterými se výprava setkala. „Po sportovní stránce vše v pořádku, co se týká věcí okolo, už to není úplně takové, zvláště z hlediska bezpečnosti. Dostali jsme se i do Palestiny. Tam když není doprovod nebo tam není někdo místní… sám bych na ulici nešel. S průvodcem v pohodě, ale jinak, nedělá to na Evropana úplně dobrý dojem,“ přiznává, jinak si ale návštěvu chválil. „Byla tam taková výzva, jestli bychom je pozvali i k nám. Uvažujeme o tom, ale nevíme, jak to bude, protože krom letenek vše platili, takže je to hodně finančně náročné. Jde o to, jestli bychom sehnali vůbec tolik peněz.“ Necháme se tedy překvapit, zda nás v budoucnu ve Znojmě nečekají zajímavé boxerské konfrontace. Tímto článkem ale o znojemské výpravě v Izraeli nekončíme.

REKLAMA