Domů
Rychlé zprávy
Egypt pokračuje ve realizaci jaderných zdrojů, čtvrtý blok EL Dabaa dostal zelenou k výstavbě
Zemní práce při přípravě pro první lití betonu 4. bloku Zdroj: NPPA
Zdroj: NPPA

Egypt pokračuje ve realizaci jaderných zdrojů, čtvrtý blok EL Dabaa dostal zelenou k výstavbě

Egyptský orgán pro jaderné elektrárny (NPPA) získal povolení k výstavbě čtvrtého bloku jaderné elektrárny El Dabaa. Povolení vydal místní regulační orgán pro jadernou energetiku.  Výstavba bloku by měla být zahájena v letošním roce.

Egyptský jaderný a radiologický dozorný orgán ENRRA provedl na konci července komplexní hodnocení staveniště El Dabaa. Během této inspekce zkontrolovali připravenost pro zahájení výstavby bloku, přičemž zohlednili také zkušenosti z přípravy prvních třech bloků v dané lokalitě.

Bezpečnost čtvrtého bloku elektrárny El Dabaa byla kontrolována a nebyla nalezena rizika ovlivňující lidské životy nebo životní prostředí,“ sdělila společnost ENRRA.

NPPA uvedla, že vydání licence je vyvrcholením série úspěšných technických jednání mezi specialisty z agentur NPPA a ENRRA. Úkolem těchto jednání bylo ověření předložených dokumentů a zjištění naplnění legislativních požadavků. Zároveň byla hodnocena připravenost NPPA při zahájení procesu výstavby čtvrtého bloku.

Zemní práce při přípravě pro první lití betonu 4. bloku Zdroj: NPPA

Po získání stavebního povolení jsou naplánovány i další práce na vyrobených základech. Tyto práce jsou naplánovány na konec tohoto roku.

Výstavba jaderné elektrárny El Dabaa probíhá podle dohody mezi agenturou NPPA a Rukou státní jadernou korporací Rosatom z prosince 2017. Elektrárna bude disponovat reaktory VVER-1200, podobně těm, které jsou v provozu v Novovoroněžské, Leningradské, či Ostrovetské jaderné elektrárně. Elektrárna vyroste 320 km severovýchodně od Káhiry.

Podle smlouvy bude Rosatom zajišťovat nejen výstavbu elektrárny, ale také dodávky paliva pro elektrárnu během její plánované životnosti. Mezi další aktivity Rosatomu v Egyptě patří školení personálu elektrárny v průběhu prvních 10 let provozu a vybudování skladovacího zařízení pro použité jaderné palivo. Na výstavbě elektrárny se bude podílet také jihokorejská společnost Korea Hydro Nuclear Power (KHNP). KHNP zajistí výstavbu 80 budov a dodávku materiálu pro strojovnu a nejadernou část elektrárny.

Agentura NPPA zažádala o stavební povolení ENRRA v lednu 2022, šest měsíců po žádosti o výstavbu prvního a druhého bloku. Rosatom začal s výstavbou prvního bloku v červenci minulého roku. Počátek výstavby druhého bloku následoval v listopadu minulého roku. Povolení k výstavbě třetího bloku vydal jaderný dozor v březnu tohoto roku. První lití betonu tohoto bloku proběhlo na začátku května.

Egyptská energetika a El Dabaa

Cílem Egypta je zajištění 9 % jaderné energie do roku 2030. Tento podíl na výrobě elektřiny zajistí komerční provoz prvních dvou bloků elektrárny. Nové jaderné bloky nahradí starší elektrárny na zemní plyn a ropu.

Stávající energetický mix tvoří zejména zemní plyn, který se podílí na výrobě 84 % elektřiny. Na druhém místě je vodní energetika, která dodává 8 % elektřiny. Elektrárny na mazut a jiné ropné produkty, solární a větrné nyní dodávají zbylých 8 % elektřiny.

Agentura NPPA dodala, že zprovoznění elektrárny umožní významný růst ekonomiky a technologického vývoje regionu. Zároveň je tato akce ukázkou technologického národního zabezpečení pro Egypt v rámci závazku výroby čisté, zelené a levné elektrické energie. Nový zdroj energie poskytne možnost pro renesanci země a nové možnosti technologického rozvoje.

Jádro v Egyptě

Egypt historicky provozoval dva výzkumné jaderné reaktory. V roce 1961 Rusko zprovoznilo výzkumný reaktor o výkonu 2 MWt. Palivo tohoto reaktoru tvořil oxid uranu s obohacením 10 %. Celková hmotnost paliva byla 3,2 kg.

Mezi lety 1974 až 1979 proběhla modernizace tohoto zařízení a zvýšení výkonu na 10 MWt. Nyní probíhá na tomto reaktoru dlouhodobá odstávka z důvodu nové modernizace.

V roce 1992 začaly práce na výstavbě výzkumného reaktoru ETRR-2 s výkonem 22 MWt. První kritičnosti tento reaktor dosáhl v listopadu 1997. S výstavbou a zprovozněním tohoto reaktoru pomáhala Argentina.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(25)
Milan Bačík
4. září 2023, 13:14

Je zajímavé, jak země s několikanásobně lepšími parametry pro OZE než je ČR nedá na moudré hlavy ze zdejšího fóra a úplně klidně si postaví nevýhodnou jadernou elektrárnu. No asi měli tu smúlu, že ještě neobjevili tento skvělý web.

Kurz
4. září 2023, 14:36

A to FVE musí krásně pokrývat spotřebu klimatizací.

Milan Vaněček
4. září 2023, 14:47

V arabském světě je vlastní jaderná elektrárna výrazem síly, viz Irán, že si kdykoliv v budoucnu bude moci pořídit vlastní jaderné zbraně.

To nemá nic společného s výhodnou energetikou-zde je fotovoltaika opravdu cenově zcela bez konkurence (a má ideální sfázování výroba-spotřeba).

Antonín Mikeš
4. září 2023, 15:14

Jistě, protože jaderné zbraně nelze mít bez jaderných elektráren, že?.. Stejně jako když chci mít doma balenou vodu musím koupit celou stáčírnu i s výrobou PET lahví..

Ajrocket
4. září 2023, 15:17

Búšehr je jeden velký vtip. Jak hloupý člověk musí být, aby se rozhodl zabudovat VVER-1000 do budovy, kde měl být původně KWU-1300?

Zdeves Pavel
4. září 2023, 16:47

No ještě, ze vas ty Íránci neznají, aby jim to někdo správně vysvětlil. S Rusama to udělali a ejhle, ono to funguje. Jinak jsme na Busher měli dodávat vzduchotechniku. Ale Madla se postarala, že jsme vycouvali. Tak ji dodal někdo jiný.

Ajrocket
10. říjen 2023, 17:00

A taky ten blok moc krásně funguje, prvních několik let provozu blok skoro vůbec nejel kvůli problémům a bylo levnější postavit nový VVER-1000 hned vedle elektrárny. Šlo jen o to, že se Írán nechtěl zbavovat těch komponent z Německa.

Vladimír Wagner
4. září 2023, 15:20

Pane Vaněčku, vzhledem k tomu, že téměř 90 % elektřiny je v Egyptě (i přes vámi deklarované ideální podmínky) z fosilních zdrojů, tak to moc nevypadá na to, že by tam jádro bylo zbytečné. Vítr a soláry dodávají pouze 4,5 %. Data jsou z roku 2022. To jenom, abychom si trochu udělali reálnou představu o situaci. Ty podmínky pro fotovoltaiku tam nejsou zase tak ideální. Jednak jsou zde písečné bouře, které poškozují povrchy panelů a zároveň velmi vysoké teploty zhoršují účinnost článků. Výstavba jaderných bloků zde tak opravdu není kvůli snaze Egypta o jaderné zbraně. Když už jsme u toho, tak Spojené arabské emiráty také podezíráte ze snahy si vyrobit jadernou zbraň? Na rozdíl od vás, si myslím, že energetický mix by měl být rozmanitý, efektivní a vize jeho rozvoje realistická. A těší mě nejen jaderné, ale i fotovoltaické a větrné projekty v Egyptu a dalších arabských státech.

Pavel Lukavsky
5. září 2023, 15:44

A není náhodou hlavním důvodem to, že o výstavbě bylo rozhodnuto před více než deseti lety v době, kdy fv byla cenově úplně jinde?

Emil
5. září 2023, 15:57

Náhodou ne, protože o výstavbě nebylo rozhodnuto před více než deseti lety. Kontrakt byl podepsán v prosinci roku 2017. Mimochodem SAE začíná jednat o stavbě pátého a šestého bloku Barakah, to podobným teoriím také nějak nenahrává.

Pavel Lukavsky
5. září 2023, 16:14

Pro pana Emila speciálně upřesňuji: rozhodnuto o investičním záměru, což bylo pravděpodobně učiněno mnoho let před podepsáním smlouvy o stavbě, neboť od investičního záměru ke smlouvě o dílo bývá dlouhá cesta. Nebo snad má pan Emil informace, o provedení ekonomického srovnání této investice s alternativními zdroji v roce podepsání smlouvy? Pak by mě zajímalo, jak to srovnání vypadalo. Děkuji.

Emil
5. září 2023, 16:29

Pro pana Lukavského speciálně upřesňuji: rozhodnutí o investičním záměru není žádné nezvratné dogma. Kdyby se skutečně v mezičase ukázala nevýhodnost investice, nepochybně by před podpisem smlouvy došlo k jejímu přehodnocení. Nestalo se, tudíž ji investor ani v roce 2017 nepovažoval za nevýhodnou.

VF
5. září 2023, 17:48

Emile vy mate podrobnosti k tomu rozhodovacimu procesu, ze tak nepochybne neco tvrdite o "nepochybně by před podpisem smlouvy došlo k jejímu přehodnocení" nebo jste si to jen ted vymyslel?

Pavel Lukavsky
5. září 2023, 17:57

Pane Emile, zadal jsem vás o informace, na čem stavíte svoje tvrzení o posouzení výhodnosti stavby uvedené JE. Vy místo toho jen aktivisticky pokračujete ve hromadění vašich ničím nepodlozenych dojmů. Prosím buď predkladejte fakta a informace, na vaše přesvědčení nejsem příliš zvědavý.

Jaroslav Studnička
5. září 2023, 18:55

Pane Lukavský, vy tu tak někoho úkolujte

Sám váš první příspěvek tohoto vlákna není nic jiného než obyčejná dojmologie.

Emil
5. září 2023, 19:06

Vždyť jsem vám ty informace napsal, na čem stavím svoje tvrzení: "Kontrakt byl podepsán v prosinci roku 2017", "rozhodnutí o investičním záměru není žádné nezvratné dogma. Kdyby se skutečně v mezičase ukázala nevýhodnost investice, nepochybně by před podpisem smlouvy došlo k jejímu přehodnocení. Nestalo se, tudíž ji investor ani v roce 2017 nepovažoval za nevýhodnou."

Co konkrétně z toho je podle vás "dojem"? Citujte to tvrzení které je údajně dojem! Vy si představujete, že se nějaký investor rozhodne v roce 2007 investovat desítky miliard dolarů, v roce 2017 se ukáže investice pro něj nevýhodná a on ji přesto spustí? To doufám ne.

Antonín Mikeš
5. září 2023, 20:52

No Emile, myslím že vaše poslední věta přesně vystihuje Německý úprk od jádra..

Pavel Lukavsky
6. září 2023, 12:53

Tento příspěvek byl redakcí odebrán z důvodu porušení pravidel diskuze

Emil napsal svuj dojem: "Kdyby se skutečně v mezičase ukázala nevýhodnost investice, nepochybně by před podpisem smlouvy došlo k jejímu přehodnocení." Toto je typicka dojmologie neb Emil k tomu posouzeni vyhodnosti (mluvime zde vuci FV, o tom je cele vlakno, reagujici na prispevek pana Vanecka) samozrejme neni schopen uvest zadne informace ze kterych cerpal, ventiluje zde jen svuj nepochybny dojem, prestoze je pravdepodbne, ze zadne takove srovnani nikdy neprobehlo, ani pred deseti lety, ani v dobe podpisu smluvy. Vtipne je, ze ten jeho dojem je tak nepochybny, ze si Emil ani nedokaze uvedomit, kde ta jeho dojmologie vlastne vezi :) Toto je typicky aktivisticky pristup, kdy libovolnou informaci aktivista pouzije pro potvrzeni vlastniho, vetsinou mylneho, avsak o to pevnejsiho presvedceni. Zde Emil podsunuje jakousi jeho predstavu o ekonomicke vyhodnosti daneho projektu vuci FV, prestoze zadna takova vyhodnost nebyla v danem pripade nijak potvrzena.
.

Pavel Lukavsky
6. září 2023, 15:00

Tento příspěvek byl redakcí odebrán z důvodu porušení pravidel diskuze

Kde Emil napsal svuj dojem: "Kdyby se skutečně v mezičase ukázala nevýhodnost investice, nepochybně by před podpisem smlouvy došlo k jejímu přehodnocení." Toto je typicka dojmologie neb Emil k tomu posouzeni vyhodnosti (mluvime zde vuci FV, o tom je cele vlakno, reagujici na prispevek pana Vanecka) samozrejme neni schopen uvest zadne informace ze kterych cerpal, ventiluje zde jen svuj nepochybny dojem, prestoze je pravdepodbne, ze zadne takove srovnani nikdy neprobehlo, ani pred deseti lety, ani v dobe podpisu smluvy. Vtipne je, ze ten Emiluv dojem je pro něj tak nepochybny, ze ani nedokaze uvedomit, kde ta jeho dojmologie vlastne vězí a potřebuje poradit. Toto je typicky zaujatý pristup, kdy libovolnou informaci Emil pouzije pro potvrzeni vlastniho presvedceni. Zde Emile podsunujete jakousi vlastní predstavu o ekonomicke vyhodnosti daneho projektu vuci FV, prestoze zadna takova vyhodnost nebyla v danem pripade nijak potvrzena, resp k tomuto potvrzení nejsou předloženy žádné podklady.
.

Emil
6. září 2023, 16:10

Tento příspěvek byl redakcí odebrán z důvodu porušení pravidel diskuze

Aha, takže podle vás je můj "nepodložený dojem", že investor před podpisem smlouvy za desítky miliard dolarů posuzuje výhodnost své investice, zatímco třeba vaše tvrzení "je pravdepodbne, ze zadne takove srovnani nikdy neprobehlo" se zakládá konkrétně na jakých podložených podkladech? Z čeho jste tu pravděpodobnost vyčíslil a jaká vám konkrétně vyšla, když je to "pravdepodbne"? Ono to totiž vypadá, že sám "aktivisticky pokračujete ve hromadění vašich ničím nepodlozenych dojmů". Takže abych vás parafrázoval: "Prosím predkladejte fakta a informace, na vaše "pravděpodobnosti" nejsem příliš zvědavý. Jestli považujete za "aktivistické" předpokládat že egyptskou energetiku neřídí úplní hlupáci, tak s touto nálepkou asi dokážu žít.
.

Petr prochaska
4. září 2023, 16:17

Nechávají si to postavit od rusů, takže JE bude levnější a bude rychleji postavená. V Egyptě nemají EU, takže nemají takovou byrokracii ani dotace na OZE a ani tam OZE nemá přednost před ostatními zdroji v odběru. Navíc jde jim o prestiž, protože JE ještě nemají.

Antonín Mikeš
4. září 2023, 16:53

Ale když se tam trochu zatřese zem, spadnou všechny domy v oblasti a je tolik mrtvých, že to místní úředníci ani neumí spočítat. A jaká bude náprava toho stavu? Postavíme podobné domy dle stejných pravidel a stát nám je zase schválí, do příštího zemětřesení to vydrží.

Jimi
4. září 2023, 19:50

Jestli to neni tim ze CR uz z jadra ma 40% a je tedy “za vodou” :)

Richard Vacek
4. září 2023, 15:57

V článku jsou zajisté nějaké časové nesrovnalosti. Jak všichni víme, není reálné rok po podání žádosti o schválení stavby zahájit výstavbu. Jedná se totiž o komplikovaný proces překonávání desítek a možná i stovek dílčích překážek.

Vladimír Wagner
4. září 2023, 16:04

Pane Vacku, v článku je to správně. Pokusím se vysvětlit to, co vás zarazilo. Je rozdíl mezi schválením budování celé čtyřblokové elektrárny, kde je třeba celá řada kroků a opravdu to nelze stihnou za rok. Po schválení výstavby celé elektrárny je však potřeba postupně schválit zahájení výstavby konkrétních jednotlivých bloků. A u tohoto schválení většinou následuje výstavba poměrně velice rychle. Staveniště a jeho parametry jsou už schváleny z dřívějška a dokonce je i staveniště připraveno.

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se