První rektor Slezské univerzity oslavil 100. narozeniny, škola po něm pojmenuje aulu

4. září 2023 09:12

Dožít se stovky je vždy velkou událostí. A pokud oslaví takové kulaté narozeniny člověk, který zakládal novou vysokou školu, je to určitě důvodem k setkání učitelů a studentů. Přesně to se dnes odehraje v Opavě na tamní Slezské univerzitě. Sto let je totiž prvnímu rektorovi této vysoké školy Martinu Černohorskému. Byl u toho, když univerzita s fakultou v Opavě a Karviné vznikala doslova z ničeho.

„Tady v knize máme krásnou citaci docenta Jiřího Urbance: Podmínky nové fakulty v Opavě a v Karviné byly velmi tvrdé. Sice zde zůstaly velké budovy po sekretariátech komunistické strany, ale když se v říjnu 1990 začalo s výukou, každý pedagog dostal jen stůl a židli,“ čte mluvčí Slezské univerzity Karin Martínková ze vzpomínek na první začátky, u kterých Martin Černohorský byl.

Z dnešního pohledu něco těžko představitelného. „Nebyly ani skříně, ani psací stroje, počítače, knihy. Přesto jsme pracovali v jakési euforii a brzy se vybavení zlepšovalo,“ dodává Martínková.

Martin Černohorský byl rektorem od roku 1992 do roku 1998. Hlavně první roky byly opravdu z jiného světa. „Myslím, že je fantastické vzpomínat na tuto dobu, protože je třeba si uvědomit, že to byla doba, kdy jsme nefungovali na mailech, neexistovaly mobilní telefony a komunikace, která probíhala mezi Opavou a Karvinou, probíhala přes pevnou linku, popřípadě prostřednictvím dopisů, což je záležitost, kterou si dnes už nedovedeme představit. A já jak profesora Černohorského, tak všechny ty, kteří zakládali Slezskou univerzitu a stáli na jejích počátcích, z tohoto pohledu obdivuji,“ říká současný prorektor Pavel Tuleja.

„Dlouho jsme uvažovali, jakým způsobem uctíme pana profesora, protože vlastně získal veškerá ocenění, která Slezská univerzita může komukoliv dát. Takže jsme hledali cestu a pak nás napadla cesta, která je velmi zajímavá z mého pohledu – nazveme aulu v budově Na Rybníčku, kde sídlí Matematický ústav, jeho jménem. S tímto nápadem přišli bývalý primátor města Opavy pan Mrázek a bývalý tiskový mluvčí Slezské univerzity pan Augstin. Jsem velmi rád, že s tím nápadem přišli,“ dodává Tuleja.

V univerzitní aule bude viset napořád jeho portrét. Pořád ještě mladá vysoká škola tak už má kus vlastní historie.

autor: Martin Knitl
Spustit audio