metro.cz

Počasí v Praze

15 °C / 24 °C

Středa 1. května 2024. Svátek práce

Scénář se mi líbil, protože v něm bylo velmi málo rvaček a střílení, říká legenda Liam Neeson

  18:53
Když 96 hodin potká Nebezpečnou rychlost. Touhle kouzelnou větou láká český distributor k návštěvě akčního thrilleru Jízda smrti s britským hereckým matadorem Liamem Neesonem v hlavní roli.

Další 1 fotografie v galerii
Hlavní atrakcí filmu Nimróda Antala je účast Neesona. | foto: Bontonfilm

Děj filmu, který právě druhým týdnem běží v tuzemských kinech, vypráví o bankovním byznysmenovi Mattu Turnerovi, kterému kdosi zavolá s varováním. Hlas v telefonu tvrdí, že se v jeho autě, v němž jede se svými dětmi, ukrývá pod sedadlem bomba. A že pokud se pokusí zastavit nebo neposlouchat pokyny dotyčného, všichni zemřou.

„Mám za sebou přes devadesát filmů a štáb Jízdy smrti bezesporu patří k úplné špičce,“ říká v rozhovoru pro deník Metro herecká legenda Neeson.

Co vás na filmu zaujalo, proč jste roli v Jízdě smrti vzal?
Na Jízdě smrti mě zaujala možnost znovu pracovat s Andrewem a Alexem (producenti snímku Andrew Rona a Alex Heineman – pozn. redakce). Jde o náš čtvrtý společný film. Mám je velmi, velmi rád. A i Jaume Collet-Serra, další z producentů, je tím důvodem. Jaume mě režíroval ve třech společných filmech.

Scénář vás drží po celou dobu filmu na sedadle auta.
Ano, scénář se mi líbil, protože v něm bylo velmi málo rvaček a střílení. Je to typ thrilleru, který vám nedá vydechnout. Asi 98 procent stopáže trávím v autě, jako řidič, s dvěma dětmi. Mými filmovými dětmi. To mi právě připadalo velmi zajímavé. Sedíme spolu v rodinném autě, které je v podstatě časovanou bombou. A tak jsem pod tlakem, abych zachránil situaci a samozřejmě životy „svých“ dětí. Mimochodem, mé dvě filmové děti sedí téměř celý film na zadních sedadlech zmiňovaného auta, což není vůbec snadné. Hrají je Lily Aspellová a Jack Champion, dva mimořádně talentovaní mladí herci.

Americkému bankéři dají jednoho dne do auta bombu.

Jaume Collet-Serra režíroval vaše předchozí filmy, tentokrát je v roli producenta a film točil Nimród Antal.
Ano, režie tohoto snímku se ujal někdo jiný, Nimród, a je skvělý. Myslím, že je to výjimečný režisér. Líbilo se mi jeho nadšení, jeho láska k projektu. Vše úžasně vyzkoumal, dokonale se připravil. Vyzařuje neuvěřitelnou energii a neuvěřitelný je i jeho obdiv ke štábu a hercům. Neustále všem upřímně děkoval.

Z Ameriky jste se přesunuli do Evropy a znovu jste točili v Berlíně, že?
Dokonce bych řekl, že je Berlín jednou z hlavních postav našeho příběhu. Jeho ulice, architektura… Nepamatoval jsem si, jak je jeho architektura výjimečná. Město působí mladě, energicky, je opravdu dechberoucí. Měli jsme také skvělý německý štáb. Naprosto úžasný, ve všech oblastech. Opravdu jsem si ho nemohl vynachválit.

Jaký byl váš nejsilnější zážitek z natáčení?
Sedět v autě, které řídí kaskadér Ronnie Paul, ve chvíli, kdy se určitou rychlostí řítíte proti cihlové zdi. A on na poslední chvíli zatočí... Uvnitř jsem se cítil úplně příšerně a křičel strachy, ale navenek jsem se měl tvářit úplně v pohodě, jako že všechno zvládám a mám pod kontrolou. Bylo to děsivé.

96 hodin z něj (omylem) udělalo akční hvězdu

  • Britský herec Liam Neeson v současnosti patří mezi největší akční hvězdy, i když o to možná ani moc nestál.
  • Scénáře, ve kterých má ztvárňovat akční bijce ve věku kolem šedesátky, Neesonovi jako na běžícím pásu chodí od premiéry filmu 96 hodin (2008). V něm ztvárňuje špiona Bryana, jenž povolí své sedmnáctileté dceři Kim (Maggie Grace) výlet do Paříže, ale pod podmínkou, že se mu bude pravidelně hlásit. Při jednom takovém telefonátu se ale stává svědkem jejího únosu. Nečeká proto na nic a vezme spravedlnost do vlastních smrtonosných rukou.
  • Jedním z akčně laděných Neesonových filmů je i Non-Stop. Jeho děj se odehrává v uzavřeném letadle plném podezřelých pasažérů, v němž se kvůli důmyslnému vydírání odpočítává dvacet minut do první vraždy, které musí zabránit palubní šerif Bill Marks (Neeson).
  • Non-Stop, stejně jako podobně laděného Cizince ve vlaku, natočil režisér Jaume Collet-Serra. Po sólové akci v letadle a ve vlaku jej udržel ve stísněném a uzavřeném prostředí i v aktuální Jízdě smrti, a to z pozice producenta. Vtipné je, že již nyní píší někteří kritici na adresu nového Neesonova snímku komentáře o tom, že nevědí, proč Neeson evropsko-americkou koprodukční rutinu natočil. Důvodem je přitom, mimo jiné, také právě přátelství se Serrou.
  • Neeson má ve své filmografii pěknou řádku rolí. Sám v rozhovoru pro deník Metro hovoří o devadesáti, dá se však dohledat i téměř dvojnásobný počet. V tuzemsku je znám například jako rytíř Jedi Qui-Gon Jinn z první epizody Hvězdných válek (1999), starostlivý nevlastní tatínek z filmu Láska nebeská (2003) či Oskar Schindler z filmu Schindlerův seznam (1993). Exceloval také jako záporák Ra’s Al Ghul v komiksovém snímku Batman začíná (2005).

    Filip Jaroševský

Autor: Metro.cz

Hlavní zprávy

Zdravim, zdravim, dobré dopo. Pražské ostrovy na čtyři dny ovládne hudba

vydáno 30. dubna 2024  10:00

Pokud jste na sociálních sítích, zřejmě vás neminul pozdrav „zdravim, zdravim, dobré dopo“. Hláška je dílem hudebníka Rohonyho, který v oboru rozhodně...  celý článek

Co krok, to dopravní značka či tabulka se zákazem. Česko se „výhrůžkami“ jenom hemží

vydáno 29. dubna 2024  11:59

Možná si ještě vybavíte pražskou „aféru“, kdy strážníci vykazovali ze svahů Petřína sáňkující děti. Aby pak udělalo město výjimku, když nechalo drobotinu...  celý článek

Umělá inteligence by se ráda stala psychoterapeutem. Opravdu dokáže pomoci?

vydáno 29. dubna 2024  5:53

Textů o AI jste už určitě četli mnoho. Umělá inteligence se snaží rozvíjet doslova v každém oboru. Jistě už jste slyšeli o AI v soudnictví, v IT...  celý článek

Písni Nothing Else Matter trumpeta velmi sluší, říkají kluci z kapely Melanchollica

vydáno 28. dubna 2024  5:33

Tribute kapely oslavující svoje vzory jsou běžnou součástí hudební scény. V Česku se ale před rokem zrodil projekt, který se běžnému napodobování cizích...  celý článek