Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Tihle lidé budou šéfovi ČT Součkovi krýt záda: Kdo jsou noví ředitelé a co plánují?

  • Autor: Mii,ČTK - 
    5. 9. 2023
    05:00

    S novým generálním ředitelem České televize Janem Součkem přichází do veřejnoprávního média řada změn. Obmění se výrazná část vedení, vzniknou nové divize… všechny novinky včera Souček představil na tiskové konferenci, zejména odtajnil jména lidí, kteří mu budou stát po boku. Podívejte se na přehled, kdo jsou noví ředitelé v ČT a jaké priority si vytyčili.

    Video  Průvan v ČT: Nový ředitel Souček představil změny ve vedení televize.  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 1.Jan Maxa – divize digitálních služeb

    Maxa v ČT pracuje od roku 2012 jako ředitel vývoje pořadů a programových formátů. V této pozici řídí tým kreativních producentů a zodpovídá za tvorbu nového obsahu pro ČT1, ČT2, ČT3, ČT :D a ČT art. Od ledna 2021 zodpovídá také za oblast nových médií.

    V letech 2007 až 2011 řídil tým producentů a dramaturgů v televizi Nova. Později v rámci vlastníka Novy, skupiny CME, jako ředitel výroby TV Markíza a nakonec jako ředitel vývoje MediaPro Entertainment, která v sobě spojovala vývoj a výrobu ve všech tehdejších působištích CME - Česko, Slovensko, Chorvatsko, Slovinsko, Bulharsko a Rumunsko.

    V letech 2002 až 2006 pracoval jako výkonný ředitel vydavatelství Hachette Filipacchi 2000 a obchodní ředitel audiovizuální postprodukční firmy Avion. V předchozích letech pracoval v IT a v poradenství, pro zaměstnavatele a klienty v České republice, na Slovensku, ve Velké Británii a Švédsku.

    Jako producent se podílel například na filmech Jan Hus, Rašín, Jan Palach, Hlas pro římského krále či Poslední zápas Pepika Hnátka a na seriálech Marie Terezie, První republika, Lynč či Okresní přebor.

    Co plánuje

    „Je to oblast (digitální média, pozn. red.), kterou chceme povýšit na druhý silný zásadní pilíř distribuce obsahu České televize,“ uvedl Maxa. „Víte, že už v uplynulých letech se v nových médiích tvořily pořady primárně určené pro iVysílání nebo pro třeba dětský web a podobně, ale tohle by mělo být s daleko větším důrazem v příštích letech,“ dodal.

    Páteřní službou digitálu ČT bude nadále iVysílání, kterou doplní specializované obsahové weby a digitální platformy, na kterých je Česká televize dostupná, tedy aplikace pro mobilní telefony a chytré televize. „Určitě chceme zvýšit investice do online obsahu, chceme zlepšovat uživatelský komfort, chceme zlepšovat provázanost jednotlivých produktů,“ vyjmenoval Maxa a dodal, že ČT chce intenzivněji využívat sociální sítě.

    Nastínil také, že jeho divize se zaměří na zlepšení využívání uživatelských účtů. „Abychom dokázali propojit účet uživatele digitálních služeb s účtem plátce licenčního poplatku, čímž budeme moct zajistit to, že ti, kdo platí licenční poplatek, tak budou mít vždycky nejvyšší standard poskytovaných služeb,“ řekl Maxa. Na konkrétním schématu se ale ještě pracuje.

    Jan Maxa, ředitel divize digitálních služeb ČT (4.9.2023) Jan Maxa, ředitel divize digitálních služeb ČT (4.9.2023) | ČTK / Říhová Michaela

  • 2.Tereza Polachová – divize obsah

    Polachová v letech 2010 až 2022 působila jako kreativní producentka původní televizní dramatické a dokumentární tvorby HBO Europe. Na kontě má série Hořící keř, Bez vědomí, Pustina, Až po uši nebo dokument Dálava, které uspěly u diváků i kritiky. Její práce získala tři České lvy - Hořící keř (nejlepší film, 2013), Pustina (nejlepší televizní seriál, 2016) a Dálava (nejlepší dokumentární film, 2019) - a několik nominací.

    S filmem se potkala už za středoškolských studií, nejprve ale vystudovala mezinárodní a teritoriální studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, poté absolvovala magisterský obor produkce na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění. Pracovala jako producent nejprve v agentuře Mark/BBDO (2007 až 2010), poté přešla do HBO. Vyučuje také na katedře produkce FAMU nebo na Televizním institutu v Brně.

     „Producent je alfou a omegou všeho, jde s projektem od začátku až do konce. Já si například při své práci vůbec nedokážu představit, že bych nemluvila do finálního střihu, do podoby plakátu či do obsazení. Audiovizuální dílo je dílo kolektivní a producent rozhodně není pátým kolem u vozu,“ řekla ke své práci v rozhovoru pro magazín AMU.

    Co plánuje

    „Já myslím, že úlohou televize je sloužit všem, podněcovat debatu na aktuální témata a podporovat a nechat zaznít různé názory,“ řekla Polachová. „Věřím tomu, že se v budoucnosti budeme věnovat tématům, která se budou zabývat sociální či genderovou rovností, psychologií, ekologií či mezigeneračním porozuměním,“ popsala, čemu se mohou programy pod jejím vedením věnovat.

    Doufá, že se těmito tématy podaří zaujmout mladé diváky, protože to budou budoucí diváci. „Česká televize má ambici hledat nové cesty a utvářet trendy. Myslím si, že jejím úkolem je tlačit diváckou laťku stále výš a výš, a proto si myslím, že jádro její původní tvorby by nemělo být zaměnitelné s tvorbou komerčních televizí,“ uvedla Polachová, podle které by ČT měla být konkurenceschopná i „s tou nejlepší“ zahraniční tvorbou.

    Tereza Polachová, ředitelka divize obsah ČT (4.9.2023) Tereza Polachová, ředitelka divize obsah ČT (4.9.2023) | ČTK / Říhová Michaela

  • 3.Petr Mrzena – divize zpravodajství a publicistika

    Mrzena v České televizi působí od roku 2011, nejprve jako šéfredaktor zpravodajství a následně také výkonný ředitel zpravodajského kanálu ČT24. Během kariéry prošel zpravodajstvím všech českých celoplošných televizí.

    Už za studií - absolvoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a mediální studia a žurnalistiku na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity - pracoval v televizi Prima. Začínal pomocnými pracemi v redakci a dotáhl to až na politického reportéra. Mezi roky 2004 a 2006 poprvé pracoval v ČT, a to jako redaktor a moderátor.

    Petr Mrzena, ředitel divize zpravodajství a publicistiky ČT (4.9.2023) Petr Mrzena, ředitel divize zpravodajství a publicistiky ČT (4.9.2023) | ČTK / Říhová Michaela

    V letech 2006 až 2010 byl Mrzena šéfredaktorem zpravodajství televize Nova. „Dostal jsem možnost uskutečňovat své představy o tom, jak by mělo vypadat a fungovat zpravodajství. Dostal jsem možnost dělat dramaturgii po svém, což byla velká výzva,“ řekl magazínu FSS MU Mrzena, z Novy zamířil na krátce fungující zpravodajskou televizi Z1, byl jejím zpravodajem v Bruselu, a nakonec zpět do ČT.

    Kromě studia v Praze a Brně absolvoval také stáž v USA, navštívil několik menších regionálních televizních stanic v okolí Chicaga nebo televize Fox a CNN.

    Co plánuje

    „Pod mým vedením se budeme řídit především základními principy a každý, kdo mě zná, tak ví, že je dodržujeme už vlastně po léta. Mezi ně počítám především snahu o poctivou profesionální práci a samozřejmě i nadále budu klást důraz na věcnost a správnost vysílaných informací,“ sdělil Mrzena, jak chce divizi zpravodajství a publicistiky vést.

    „Mým cílem je v těch následujících týdnech a měsících více zapojit vysílání do vysílání ČT24 regionální vysílací studia a zejména studia v Brně a v Ostravě,“ popsal první změnu, kterou zpravodajství na ČT projde. Dále počítá s tím, že zavede živé kontinuální vysílání i do nočních hodin a rozšíří počet diskusních pořadů. „Budeme samozřejmě intenzivně rozvíjet i investigativní žurnalistiku,“ uvedl Mrzena.

    Video  Šámala v ČT střídá Mrzena: Co plánuje nový ředitel zpravodajství a publicistiky?  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

    V neposlední řadě chce udržet původní zahraniční zpravodajství, včetně zpravodajství z Ukrajiny. „Tady uvažujeme o tom, že podle vývoje konfliktu na Ukrajině budeme zvažovat vytvoření nového zpravodajského postu,“ odhalil ředitel zpravodajské divize.

    Také chce zvýšit podíl žen ve zpravodajství. „Dlouhodobým cílem je zavést pravidlo 50 % žen a 50 % mužů ve všech částech vysílání. Všude na obrazovce i mimo ni. O konkrétních jménech a pozicích už mám jasnou představu, ale budeme ji diskutovat s generálním ředitelem v příštích týdnech,“ řekl.

  • 4.Milan Fridrich – divize program

    Fridrich v ČT pracuje od roku 2005, nejprve jako šéfeditor ČT24, poté jako pověřený ředitel zpravodajství a od roku 2008 jako ředitel zpravodajství. V roce 2010 se stal výkonným ředitelem nových médií a od října 2011 je ředitel programu ČT.

    V letech 1995 až 2003 pracoval v Českém rozhlasu, nejprve jako zahraniční reportér, poté byl vedoucí zahraniční redakce Českého rozhlasu 1 a v letech 1998 až 2003 stálým zpravodajem Českého rozhlasu v Bruselu. Následující dva roky byl stálým zpravodajem Hospodářských novin v Bruselu.

    Studoval na Filozofické fakultě Leningradské státní univerzity, Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a také obor management, organizace a řízení podniku na Prague Business Institut.

    Co plánuje

    Divize program projde změnami. Bude sdružovat všechny lineární kanály kromě ČT24, které Česká televize v tuto chvíli produkuje, tedy včetně kanálu ČT Sport a nově bude mít každý z těchto kanálů svého manažera. Nově tak budou mít své manažery i kanály ČT1 a ČT2.

    „Pokud nebude nějaká vyšší moc, která by tomu zabránila, tak bychom chtěli dát divákům ještě pátý kanál a tím by byla ČT3, která ale nebude úplně v té podobě, v jaké byla v době covidu,“ uvedl Fridrich. „Měla by samozřejmě nadále přinášet velice důležité věci, které jsou z oblasti našeho archivu, ale na druhou stranu by mohla být rádcem, průvodcem, pomocníkem seniorům a lidem, kteří se chtějí dívat na tohle poklidné vysílání v době, která bude nadcházet,“ poodhalil detaily.

    Milan Fridrich, ředitel divize program ČT (4.9.2023) Milan Fridrich, ředitel divize program ČT (4.9.2023) | ČTK / Říhová Michaela

    Na kanálu ČT1 chce Fridrich nadále klást důraz na dramatickou tvorbu, výraznou zábavu, ale i kvalitní seriály a filmy, zároveň ve spolupráci s Polachovou zvýšit dramatickou úroveň tvorby. Na ČT2 se mají vyskytovat originální autorské talk show - hloubkové rozhovory se zajímavými lidmi na různá témata. „Samozřejmě bychom rádi do vysílání ČT2 vrátili satiru, rádi bychom tam vrátili silné původní dokumenty na současná politická témata,“ uvedl šéf divize program.

    „ČT Art bude víc klást důraz na alternativní kulturu, na současné trendy apod. A Déčko je jeden z nejúspěšnějších dětských kanálů v Evropě. Co by možná mu slušelo a co v posledních letech nebylo možné i z finančních důvodů, je, aby se u něj posílilo nejenom vzdělávání, ale aby se u něj posílila i určitá hravost,“ pokračoval Fridrich, co čeká další kanály.

    Novinky v ČT Sport

    Budoucnost ČT Sport popsal přímo šéf kanálu Jiří Ponikelský. Vyzdvihl hlavně chystanou platformu ČT Sport+. „Jestliže mluvím o programu ČT Sport jako o jednom ze základních pilířů českého sportu, tak pevně doufám, že v blízké době budeme moct říct o platformě ČT Sport+, že je to domovem českého sportu, co se informačního a zpravodajského servisu týče,“ řekl s tím, že na této platformě bude více než 100 hodin vysílání.

    Při nadcházející olympiádě v Paříži plánuje Ponikelský opět studio přímo v dějišti. „Chceme posílit i zpravodajské štáby po dobu olympiády tak, aby český divák dostával co nejvíc aktuálních informací (…) Není to samozřejmě jenom olympiáda, která nás příští rok čeká, je to mistrovství světa v ledním hokeji v České republice, kde to bude výrazným, velkým svátkem a také pevně doufáme, že český fotbalový tým se probojuje na Euro a podle toho bude také tomu odpovídat projekt fotbalového Eura,“ doplnil.

    Jiří Ponikelský, šéf kanálu ČT Sport (4.9.2023) Jiří Ponikelský, šéf kanálu ČT Sport (4.9.2023) | ČTK / Říhová Michaela

    Šéfové jednotlivých kanálů

    • Jiří Kokmotos (37) - povede ČT1
    • Petr Koliha (67) - zůstane v čele ČT :D
    • Tomáš Motl (58) - zůstane v čele ČT Art
    • Jiří Ponikelský (nar. 1969) - zůstane v čele ČT Sport
    • Jan Štern (70) - povede ČT2
  • 5.Michal Fila – divize korporátních služeb

    Fila byl v poslední době, od roku 2021, mluvčím a vedoucím interní a externí komunikace poskytovatele úvěrů Home Credit ze skupiny PPF.

    V ČT již dříve působil v letech 2005 až 2021. Nejprve jako redaktor, editor a moderátor, v letech 2015 až 2017 byl šéfeditorem ČT24 a další čtyři roky byl vedoucím redakce zpravodajství studia Brno, kde byl zodpovědný za zpravodajské regionální vysílání a na starost měl i zpravodajství pro ČT24 v regionu jižní a východní Moravy. V ČT byl již v letech 1997 a 1998, a to jako asistent editora a redaktor regionálního zpravodajství.

    Michal Fila, ředitel divize korporátních služeb ČT (4.9.2023) Michal Fila, ředitel divize korporátních služeb ČT (4.9.2023) | ČTK / Říhová Michaela

    Je absolventem žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci a marketingové komunikace na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně.

    Co plánuje

    Divize korporátních služeb bude sdružovat mimo jiné komunikaci, marketing a také lidské zdroje.

    „Chtěl bych, abychom komunikovali velmi otevřeně (…) ale to, co bych možná chtěl ještě víc, je, aby otevřená komunikace byla dovnitř České televize,“ uvedl Fila. Zlepšení interní komunikace považuje za klíčové. Také má za důležité, aby ČT byla schopna z trhu oslovit a stáhnout ty nejlepší lidi a současně si je zdržet. „Není to možné bez toho, abychom komunikovali kvalitu České televize, její značku, to, jakým způsobem přemýšlíme,“ míní nový ředitel.

    Marketing pod jeho vedením povede Štěpánka Sunková. „Marketing, specificky marketing v České televizi vnímám jako službu, vnímám ho jako službu instituci, službu produktům, programům, prostě všemu, co v České televizi vzniká,“ uvedla. Do minimálně nějaké části marketingu ČT chce přinést „jistou hravost“.

    Štepánka Sunková, šéfka marketingu ČT (4.9.2023) Štepánka Sunková, šéfka marketingu ČT (4.9.2023) | ČTK / Říhová Michaela

Jirik-ta ( 5. září 2023 18:12 )

homosexuál

Liba Metloková ( 5. září 2023 15:42 )

Kdo mu to dovolil zvedat poplatky. Já bych ráda platila za to co si vyberu,nikoli direktivně. Už to není ta televize, která kdysi bavila lidí.

Melberi ( 5. září 2023 13:01 )

Děsný. Od deseti k pěti. Nelíbí se nám.

jajas ( 5. září 2023 12:43 )

Koukám, podle té fotky, že jsou to samí optimisticky naladění lidé! Nejvíce se usmívá sám ředitel....tak se docela bojím, jak to ČT zase bude mastit.....

stařec ( 5. září 2023 12:23 )

Jedni zmetci nahradí druhé zmetky!!! ČT je třeba zrušit!!!!!

Zobrazit celou diskusi