Naveen Athrappully

5. 9. 2023

Nejvýše postavení demokraté prosazují použití 14. dodatku americké ústavy k diskvalifikaci bývalého prezidenta Donalda Trumpaprezidentské kampaně v roce 2024, přičemž poslanec Adam Schiff vyzval Nejvyšší soud USA, aby přijal konečné rozhodnutí.

Oddíl 3 14. dodatku přijatý po občanské válce zakazuje občanům zastávat úřad, pokud se zapojili do „povstání nebo vzpoury“ proti Spojeným státům „nebo poskytli pomoc či útěchu nepřátelům“. V nedělním rozhovoru pro MSNBC trval Schiff na tom, že případ 14. dodatku proti prezidentu Trumpovi je „oprávněný argument“.

Zákon „nevyžaduje, abyste byli odsouzeni za povstání. Pouze vyžaduje, abyste se do těchto činů zapojili. Je to diskvalifikace z výkonu funkce… A na Donalda Trumpa se to hodí do puntíku,“ vyslovil se Schiff.

Podle něj projde zákon zkouškou, když daný státní tajemník Trumpa „buď odmítne dát na hlasovací lístky, nebo ho tam zařadí a pak to bude napadeno žalovanou stranou“. „Představoval bych si, že to půjde až k Nejvyššímu soudu. A to je ten velký otazník v tom všem – co udělá Nejvyšší soud? Existují prominentní ústavní znalci i prominentní progresivní akademikové, kteří věří, že by měl být diskvalifikován. Učiní ale soud tento krok? Nakonec to ukáže jen čas,“ prohlásil Schiff.

Další demokrat, senátor Tim Kaine, řekl v nedělním rozhovoru pro ABC, že existuje „silný argument“ pro odstranění prezidenta Trumpa z voleb v roce 2024. „Podle mého názoru byl útok na Kapitol toho dne navržen pro konkrétní účel v konkrétní chvíli, a to narušit pokojné předání moci“, jak je uvedeno v ústavě USA, zmínil Kaine. „Mám pocit, že se to pravděpodobně vyřeší u soudu, ale, víte, myslím, že to, na co se musíme z naší strany zaměřit, je to, že v roce 2024 prostě musíme vyhrát,“ dodal dále senátor.

Kaine také kritizoval republikánské prezidentské kandidáty za to, že souhlasili s tím, že budou hlasovat pro prezidenta Trumpa, i když by měl být usvědčen z trestného činu v některé z mnoha obžalob proti němu.

„Pokud nejste ochoten říci, že chování Donalda Trumpa, který se snaží zvrátit pokojné předání moci, je hodné diskvalifikace, pokud se přesto zavážete, že ho budete volit, pokud se přesto zavážete, že mu udělíte milost, když vás zvolí, ukazuje to, že nemáte morální kompas, který potřebujete, abyste byli lídrem nejskvělejšího národa na světě,“ uvedl senátor.

Bývalá federální prokurátor Sol Wisenberg v rozhovoru pro Fox News označil pokusy demokratů využít 14. dodatek k zablokování kandidatury prezidenta Trumpa v roce 2024 za „pokrytecké“.

„Dokážete si představit něco antidemokratičtějšího, než je myšlenka, že nějaký státní funkcionář, nějaký státní tajemník může sám od sebe prohlásit: ,Myslím, že Donald Trump je zapojen do povstání nebo vzpoury, jak je to chápáno ve 14. dodatku‘ bez nějakého přelíčení, bez jakéhokoli druhu soudního procesu, bez definice? To je prostě směšné,“ řekl Wisenberg.

Trump varuje

Komentáře Schiffa a Kainea přicházejí v době, kdy federální soudce z Floridy nedávno zamítl žalobu, která vyzývala k diskvalifikaci prezidenta Trumpa z prezidentského klání v roce 2024. Žaloba, podaná floridským daňovým právníkem Lawrencem Caplanem z Boynton Beach, žádala diskvalifikaci na základě třetího oddílu 14. dodatku.

Uprostřed snah demokratů o jeho diskvalifikaci varoval Trump před potenciální odvetou, jakmile budou republikáni v Bílém domě. „Kampaň křiváka Joea Bidena proti mně vyvolala tolik obvinění a žalob, že republikáni už přemýšlejí o tom, co uděláme Bidenovi a komunistům, až na nás přijde řada,“ napsal v příspěvku ze 4. září na sociální síti Truth Social bývalý prezident.

„Začali úplně nový způsob uvažování o politických kampaních ve stylu banánové republiky. Tak levné a špinavé, ale tam se právě teď Amerika nachází. Dávejte si pozor, co si přejete!“ uvedl Trump.

„Velké nebezpečí“ pro ústavu

Právník Alan Dershowitz v rozhovoru pro Just the News označil pokusy vyřadit Trumpa z nadcházejících voleb v roce 2024 za „vážné nebezpečí pro naši ústavu“.

Takové pokusy „by daly rozhodnutí o tom, kdo je prezidentem, do rukou lokálních státních tajemníků a demokratických guvernérů, nikoli do rukou lidu. To je ta nejnebezpečnější hrozba, které Donald Trump v současnosti čelí, protože u některých státních tajemníku není ani třeba, aby došlo k odsouzení, aby kandidáta stáhli z volebního hlasování,“ řekl Dershowitz.

V rozhovoru pro The Epoch Times ústavní znalec Mike Davis, který vede The Article III Project, řekl, že každý „stranický volený úředník“, který se pokusí použít 14. dodatek proti prezidentu Trumpovi, „bude čelit velmi nepříjemnému politickému a právnímu probuzení“.

Takový krok by vyvolal soudní spor, který by se kvalifikoval pro „urychlené přezkoumání“ a prošel federálním soudním systémem, aby nakonec přistál u Nejvyššího soudu USA, vysvětlil Davis.

Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký. Článek byl redakčně zkrácen.

Související témata

Přečtěte si také

Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května
Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května

Časový horizont nástupu Pivoňkova nástupce a jeho jméno komentovat nechtěl, což je do dokončení příslušného procesu obvyklé.

Rusko v době sbližování s Čínou provádí razie v domech praktikujících Falun Gongu
Rusko v době sbližování s Čínou provádí razie v domech praktikujících Falun Gongu

Domovní prohlídky provedené moskevskou policií jsou posledním vystupňováním kampaně proti duchovní skupině, která zahrnuje zákaz knih, zabavování literatury, obtěžování a výslechy.

Senátorský mandát chce v září obhájit většina členů horní komory parlamentu
Senátorský mandát chce v září obhájit většina členů horní komory parlamentu

Senátorský mandát hodlá v zářijových volbách obhajovat většina z 27 členů horní parlamentní komory, jejichž funkční období letos končí.

Proč je ovládnutí Afriky klíčovou součástí tiché války Pekingu proti světu?
Proč je ovládnutí Afriky klíčovou součástí tiché války Pekingu proti světu?

Vliv Číny na život 1,5 miliardy obyvatel Afriky je nyní tak široký, že zahrnuje produkci potravin, těžbu surovin a vojenské důstojnické školy.

Labouristé po místních volbách v Anglii oslavují, konzervativci utrpěli ztráty
Labouristé po místních volbách v Anglii oslavují, konzervativci utrpěli ztráty

Britští labouristé oslavují, zatímco Konzervativní strana v anglických komunálních volbách utrpěla velké ztráty, které jsou předzvěstí její bilance v nadcházejících parlamentních volbách.