Děčín získal dotaci na lávku, která propojí oba břehy Labe. Kdy se začne stavět?
Foto: Město Děčín
Děčín

Děčín - Dotaci ve výši téměř 43 milionů korun získalo město Děčín na stavbu lávky pro cyklisty a pěší přes Labe a Ploučnici. Lávka, která spojí břehy Labe, bude zavěšená na železniční most. Její stavba vyjde na 73,8 milionů korun, více než polovinu nákladů pokryje dotace od Ministerstva pro místní rozvoj.

„Vybudovat pro cyklisty a pěší bezpečný přejezd mezi oběma částmi Děčína patří mezi dlouholeté plány a priority našeho města. Jsem proto velmi rád, že se nám konečně dotaci v takové výši podařilo získat,“ říká primátor města Jiří Anděl (ANO).

Projektová dokumentace na lávku je hotová, se zahájením prací se počítá na jaro příštího roku, pravděpodobně v březnu. Nejprve je ale třeba vysoutěžit zhotovitele. Práce budou následně trvat přibližně dva roky.

„Výstavbou lávky vznikne úplně nový směr, kterým se propojí město, zrychlí se přesun z jednoho břehu na druhý nejen cyklistům, ale také chodcům. Nemluvě o zvýšení bezpečnosti. Je to první krok k celkovému zlepšení dopravní situace v centru města,“ popisuje náměstek primátora pro rozvoj a IT Ondřej Smíšek (Náš Děčín).

Díky nové lávce se sníží počet cyklistů jak na Tyršově mostě, tak i na Labském nábřeží. Město proto předpokládá, že tu dojde ke zklidnění dopravy. Dotaci Ministerstvo pro místní rozvoj poskytne z IROPu. Zbývající část město dofinancuje ze svého rozpočtu.

Nápad zavěsit na železniční most lávku vznikl již po povodních v roce 2002, kdy bylo velmi složité dostat se kvůli vysoké hladině Labe z jedné části města do druhé. V roce 2014 probíhala oprava železničního mostu, v rámci které byl most opatřen kotvícími prvky pro budoucí lávku. V roce 2018 zrealizovalo město architektonickou soutěž s názvem Lávka Děčín-Podmokly. Přihlásily se čtyři týmy, porota vybrala návrh pražských architektů Alexandra Kotačky, Lukáše Vráblíka a Evy Pykové. Následně město nechalo zpracovat projekt a hledalo možný dotační titul.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru