Státní zastupitelství obžalovalo muže a firmu v souvislosti s tlačenicí na slušovické diskotéce

Kvůli loňskému neštěstí na diskotéce ve Slušovicích na Zlínsku padla obžaloba. ČT to sdělil Jan Zubek z Okresního státního zastupitelství ve Zlíně. Obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti čelí jeden muž a firma. Muži hrozí v případě odsouzení až osmileté vězení, firmě peněžitý trest a zákaz činnosti. Případem se nyní bude zabývat Okresní soud ve Zlíně. Při tlačenici na schodišti, které vede do hudebního klubu, se loni v říjnu zranilo dvanáct lidí. Pět z nich skončilo v nemocnici, všichni pacienti byli nezletilí.

„Dne 24. 8. 2023 byla v předmětné trestní věci podána obžaloba k Okresnímu soudu ve Zlíně,“ uvedl na dotaz ČT Zubek. Doplnil, že obžalobě čelí jedna fyzická a jedna právnická osoba. Obě jsou viněny z obecného ohrožení z nedbalosti. Podle dřívějších informací policie je obviněn devětadvacetiletý muž.

„Mladý muž jako jediný jednatel společnosti, organizátor a člen ochranky na diskotéce ve Slušovicích neučinil odpovídající bezpečnostní opatření a nedodržel maximální kapacitní omezení vstupu osob, když do prostor o maximální kapacitě 280 osob pustil minimálně 400 návštěvníků, přičemž vstup do objektu nebyl nijak regulován,“ uvedla už dříve mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková.

V podniku vznikla panika

Na schodišti mezi prvním a druhým patrem objektu podle policie vznikla kritická situace, když se tam setkalo velké množství lidí, kteří chtěli vstoupit dovnitř, nebo jít ven. „Tím si zcela znemožnili pohyb, což u některých vyvolalo paniku, dechovou tíseň, ztrátu vědomí, přičemž někteří návštěvníci spadli a jiní po nich šlapali. Osmnáctiletá dívka utrpěla těžkou újmu na zdraví a patnáctiletý hoch utrpěl vážnou poruchu zdraví. Oba byli v přímém ohrožení života,“ dodala dál mluvčí.

Dalších deset návštěvníků ve věku od 15 do 19 let utrpělo různé druhy zranění a psychických potíží. Policie navrhla muže a firmu obžalovat z obecného ohrožení z nedbalosti letos v létě.

Majitel objektu Jiří Kotek na jaře odmítl, že by diskotéka byla přeplněná. Podle něj sice bylo vyčleněno 400 vstupenek, ale ve vnitřních prostorách tolik návštěvníků nebylo. „Lidé to posuzovali včetně venkovních prostor. Vnitřní klub přeplněný určitě nebyl,“ uvedl.