Česká nezisková organizace Czechitas zaměřená na vzdělávání žen v digitálních a IT dovednostech získala do svého týmu jednu z nejvlivnějších žen v oblasti informačních technologií.

Do vedení se totiž, k současné provozní ředitelce Lucii Mairychové a zakladatelce Ditě Formánkové, přidává na nově vytvořenou pozici výkonné ředitelky Senta Čermáková.

„Po mnoha letech v korporátním prostředí přicházím do organizace, která má opravdu velké srdce. Mým cílem je, aby odhodlaní Czechitas bylo ještě více vidět a organizace tak získala další silné partnery, individuální dárce a podporovatele smysluplného dopadu pro českou ekonomiku,“ říká nová výkonná ředitelka organizace.

„Pozici výkonné ředitelky jsme tvořili a hledali téměř půl roku, opatrně, tak aby dobře doplnila v řízení v tandemu provozní ředitelku Lucii Mairychovou,“ dodává k tomu zakladatelka a doposud hlavní tvář organizace Dita Formánková.

Czechitas je česká nezisková organizace založená v roce 2014, jejímž cílem je vzdělávat, inspirovat a uplatňovat nové talenty v informačních technologiích a budovat komunitu se zájmem o IT. Tehdy ji založila Dita Formánková, když se rozhodla, jak sama říká: „dostat více holek do IT a IT do holek“.

Zleva provozní ředitelka Czechitas Lucie Mairychová, nová výkonná ředitelka Czechitas Senta Čermáková a zakladatelka Dita Formánková.

Od prvotních jednodenních workshopů pro ženy se Czechitas začala postupně zaměřovat na kariérní tranzice a rozvoj celého IT odvětví v Česku, kdy do týmů globálních firem přináší nové talenty a potřebnou diverzitu.

Formánková dnes sedí ve správní radě Czechitas a má na starosti hlavně strategii, od roku 2020 je také ředitelkou pro diverzitu, inkluzi a spolupráci s komunitami v Avast Software.

Vydání Forbesu Zázrak

Senta Čermáková doposud působila jako ředitelka inovací ve společnosti Deloitte, předtím pracovala pětadvacet let pro Hewlett Packard a v minulosti přes sedm let působila i v technologické globální mece Sillicon Valey.

Zároveň je i akademicky čilá. Vyučuje kritické myšlení ve futurologii na VŠE a technologie ve společnosti a v podnikání na NYU, STERN School of Business.

Do Czechitas tak přichází manažerka s cennými zkušenostmi a kontakty po celém světě, což organizaci může pomoci jak s potřebným hledáním partnerů, tak se strategickým rozvojem společnosti.

„Senta posune nejen nás jako organizaci, ale i samotné ženy v Česku, protože se sama v technologickém a inovačním prostředí celou kariéru pohybuje a moc dobře ví, jaký máme v Česku nevyužitý potenciál. Moc se na to těším,“ dodává zakladatelka Czechitas Dita Formánková.

Senta Čermáková se podle svých slov chce mimo jiné zaměřit na nový fenomén generativní umělé inteligence, ve které vidí podobnou revoluci, jako byl nástup webu.

„Dává nám možnost dělat věci rychleji a efektivněji. Také proto bych téma umělé inteligence v blízké době zařadila do Czechitas kurzů,“ plánuje Čermáková.