Pavel Bárta
5. září 2023 • 18:10

Kouč rasista se vrací: urážel hráče a nakopnul Jordána. Teď míří do WHL

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před čtyřmi lety s ostudou opustil Calgary Flames, teď se vrací na scénu. Bill Peters se stal novým hlavním koučem Lethbridge Hurricanes v juniorské WHL. V listopadu 2019 rezignoval na funkci v NHL poté, co obránce Akim Aliu zveřejnil deset let starý případ z farmářského celku a nařkl trenéra z rasismu. Teď dostal 58letý Peters novou šanci. Jeho bývalý svěřenec se ohradil.



Ještě než nový šéf střídačky celku WHL promluvil minulý týden k médiím, Akim Aliu na sociálních sítích uvedl, že ho z pověření právě Billa Peterse kontaktoval nejmenovaný kouč NHL a snažil se pro něj zprostředkovat rozhovor s jeho obětí. K rozpravě zatím nedošlo, nicméně jednalo se o první pokus o usmíření po třinácti letech od Petersova výbuchu v kabině týmu AHL, v němž tehdy Aliu působil. Podruhé učinil trenér pokání při proslovu po svém jmenování.

„Během posledních několika let jsem se snažil pochopit své předchozí protičernošské rasistické myšlenky a činy. Během cesty k nápravě jsem se hodně poučil a cítím se připravený na návrat ke koučování. Mám natolik vlivnou pozici, abych mohl pozitivně usměrňovat vůdce komunity a přispět k lepšímu začlenění hokejové generace,“ uvedl Peters ve svém prohlášení.

„Zajímalo by mě, proč se teď chce omlouvat. V době incidentu jsem jako nejmladší hráč vedl bodování týmu. Řval po mně slovo na ‚N‘ (rasistická urážka) a místo omluvy mi ještě nakládal a poslal mě do East Coast League. Prošel jsem velmi temným obdobím. Nadával mi a ztrapňoval mě před celým mužstvem. Po pravdě, kdybych nikdy nic neoznámil, pořád by trénoval v NHL. Jsem pro, aby se lidem dávala druhá šance. Ale jen, pokud jsou upřímní,“ stěžoval si Aliu.

Syn nigerijského otce a ukrajinské matky hrál pod Petersem za farmu Chicaga v Rockfordu v sezoně 2009/10. Z rasismu kouče obvinil až před čtyřmi lety. „V šatně na mě několikrát vrhnul N-bombu, protože se mu nelíbil můj výběr hudby,“ připomněl. Aliu rovněž tvrdil, že Peters psal dopisy vedení Blackhawks, jimiž poskvrnil jeho charakter a mařil naděje prosadit se do NHL.

Najevo vyšly i další podrobnosti o Petersově chování. Michal Jordán se svěřil, že ještě v Carolině ho Peters na střídačce kopl a jiného hráče udeřil pěstí. Kouč Rod Brind´Amour, který byl už tehdy členem trenérského štábu, potvrdil, že k incidentu došlo. „Vedení to ale hned řešilo. Nikdy jsem už o něčem podobném neslyšel a nic takového neviděl,“ prohlásil.

Bill Peters jako hlavní kouč

Roky Tým Liga
2002-05 Univerzita Lethbridge CIS
2005-08 Spokane WHL
2008-11 Rockford AHL
2014-18 Carolina NHL
2018-19 Calgary NHL
2020-21 Jekatěrinburg KHL
2023- Lethbridge WHL

 

Aliu v NHL sehrál pouhých sedm utkání za Calgary, jinak se potácel v nižších soutěžích. Objevil se v KHL, Švédsku, na Slovensku, v ročníku 2019/20 nastoupil k šesti extraligovým zápasům za Litvínov. Od té doby se nikde nechytil, i když kariéru ještě neukončil. S dalšími hokejisty založil Hockey Diversity Alliance, jejímž cílem je boj proti rasismu a netoleraci v hokeji. Od loňského roku spolupracuje 34letý Aliu jako ambasador s kanadskou pobočkou Adidasu.

Peters vyhrál v roce 2008 Memorial Cup s juniory Spokane Chiefs. Po angažmá v Rockfordu se stal asistentem Detroitu, coby hlavní kouč vedl v NHL celky Caroliny a Calgary. Taky získal s Kanadou dvakrát zlato na mistrovství světa a pomohl k triumfu ve World Cupu 2016. Poté, co na něj v zámoří byla uvalena klatba, pokračoval necelé dvě sezony v ruském Jekatěrinburgu. Naposledy pracoval ve vedení Grand Prairie Storm v provinční juniorské lize v rodné Albertě.

Za své jednání se Peters omluvil už před čtyřmi lety v dopise, který adresoval vedení Flames. Na vysvětlenou, proč neoslovil Aliua, uvedl, že chtěl plně porozumět otázkám diverzity, rasové spravedlnosti a začlenění. Při proslovu na tiskové konferenci byl emotivní, dokonce plakal. „Nemohl jsem s Akimem mluvit osobně a těším se na den, až to půjde. Abyste se mohli upřímně a řádně omluvit, musíte být připravení. Za nic se neschovávat, vstřebat hodně vědomostí,“ sdělil Peters novinářům.

Aliu v rozhovoru pro TSN označil jeho nástup do Lethbridge za problematický. Řekl, že měl kvůli tomu náročný den a že hokej udělal několik kroků zpátky. „Dokud vedení nepovede lidi k odpovědnosti, nic se nezmění,“ pravil.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud