Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Sportfilm roste. Potrvá čtyři dny, hvězda přiletí z Liverpoolu na premiéru

Festival sportovních filmů SPORTFILM, který proběhne v Liberci od 12. do 15. října se stále rozrůstá. Letos potrvá poprvé už čtyři dny a promítat se bude kromě Kina Varšava nově třeba v Paláci Liebieg nebo ve vratislavických Desítkách. Kromě filmů chystá také workshop pro začínající filmaře, výstavy nebo konferenci Mental health, kterou bude moderovat Šárka Strachová. Festival také nabídne českou premiéru snímku Martin Škrtel a slavný slovenský fotbalista na festival přiletí soukromým letadlem z Anglie.

Festival se rozrůstá i počtem filmů. Už loni se jich do soutěže přihlásilo 323, letos jich je o padesát víc, tedy 373 a jsou z 69 zemí světa. Ty budou rozděleny do pěti kategorií - Olympijské ideje, Dokumenty, Sportovní osobnosti, Hrané filmy a seriály a Metodika, vzdělávání. Slavnostní galavečer pak proběhne 14. října v Aule G Technické univerzity Liberec

Festival se postupně rozšiřuje. „Dříve byl festival jen v kině Varšava, nyní jsme už na deseti lokacích,“ říká ředitelka festivalu Renata Balašová. Diváci tak projekce mohou sledovat třeba v Paláci Liebieg, v hotelu Zlatý Lev nebo v kampusu univerzity.

Hlavní říjnová část festivalu se nově protáhla na čtyři festivalové dny, i to je novinka. Dosud byl jen jeden až dva. „Nyní už cítíme, že máme co nabídnout a festival bude čtyřdenní od čtvrtka do neděle. Na deseti lokacích bude více než padesát projekcí,“ dodala Balašová.

Sportfilm chce přilákat na projekce také co nejvíce místních obyvatel, což se mu dosud ne úplně dařilo. „V rámci festivalového pasu za dvě stě korun můžete jít do bazénu, kde vstupenka stojí 160 korun. Vstup na festival tak vlastně stojí 40 korun. Děláme to, abychom Liberečáky naučili chodit na festival,“ vysvětlila Balašová.

Festival také poprvé nabídne českou premiéru. Tou bude film režiséra Petra Větrovského o slovenském fotbalistovi Martinu Škrtelovi. „Musí přiletět z Liverpoolu soukromým letadlem, aby festival stihnul. I to našemu festivalu dodává punc,“ myslí si ředitelka přehlídky.

Letošní festivalové porotě předsedá místopředseda České olympijské akademie Zdeněk Škoda. Dalšími dlouholetými členy jsou Jaroslav Černý z Českého filmového a televizního svazu a komentátor České televize, autor, scénárista a člen komise festivalu v Miláně Jakub Bažant. Ty doplní režisér, scénárista a fotograf Adolf Zika, který zároveň režíruje slavnostní galavečer, dramaturgyně Miriam Ryndová, režisér Tomáš Hodan, režisér a cestovatel Petr Horký, či režisérka a dokumentaristka Jana Počtová.

„Jsem antisportovec, proto zařazení do poroty beru jako výzvu. Film je univerzální jazyk a je jedno o čem hovoří. Nejlepší je, když žánrový film, což sportovní film je, publikum zaujme a dokáže k němu mluvit. Spíše tak sleduji jak film vypráví směrem k divákovi. Dobrý film musí mluvit ke všem,“ uvedla Jana Počtová.

V rámci doprovodného programu naváže SPORTFILM na loňskou úspěšnou premiéru konference Mental health, tentokrát na téma Ženy ve sportu. Hosty špičkové lyžařky Šárky Strachové budou například úspěšná tenistka a psycholožka Helena Suková, horolezkyně Klára Kolouchová či biatlonistka a moderátorka Gabriela Soukalová. Na náměstí před libereckou radnicí bude od začátku října k vidění výstava velkoformátových fotografií manželů Zátopkových, která bude uskutečněna ve spolupráci s Českým olympijským výborem. V Malé výstavní síni se usadí výstava sportovních trofejí a pamětních medailí a mincí festivalových partnerů – společností Lasvit a Česká mincovna. Pro mladé filmařské talenty je připraven workshop na střih sportovních videí s Adolfem Zikou, kterým festival naváže na jarní projekt Sportfilm Kids. Sportovní nadšenci se opět mohou těšit na atraktivní Festivalový běh krytem civilní obrany v libereckém podzemí.

S růstem festivalu roste i jeho rozpočet, zatímco před třemi lety to bylo sto padesát tisíc korun, loni už to podle Renaty Balašové byly dva miliony a letos čtyři.

Stejně jako v minulých letech, i letos se vítězné snímky libereckého festivalu utkají se světovou konkurencí v rámci listopadového světového finále v italském Miláně. „Loni jsme získali hattrick, cenu za Poslední závod, Zátopka a sportovní osobnost Jana Kollera, to se nikdy v historii nestalo,“ uzavřela Balašová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Sportfilm Liberec

Štítky sportfilm, festival, filmy, liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sportfilm roste. Potrvá čtyři dny, hvězda přiletí z Liverpoolu na premiéru  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.