bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

My, šampioni (21. díl): Od baseballu utekl k hokeji. Otčímovi navzdory

5. září 2023, 18:00

Tomáš Zatloukal

Je jich 27. Jako kdysi pánů na Starém městě. Navždy ovšem na ně nebudou upomínat bílé kříže, ale jména vyrytá ve stříbře. O kom je řeč? O letošních šampionech NHL. V krátkých medailoncích se NHL.cz zastaví u každého z nich. Tentokrát u Keegana Kolesara. Důraznému machrovi, co se nebojí rozdat ránu. Pěstí, nebo třeba ramenem. Své o tom ví i Matthew Tkachuk, ve finále Stanley Cupu se po jeho hitu těžce sbíral z ledové plochy a pak klopýtl.

Agresivita a kumšt.

To jsou dvě klíčové přednosti kanadského forvarda, který byl předurčen ne pro jeden, ale pro dva jiné profesionální sporty.

Proč? Jeho biologickým otcem je K.D. Williams, někdejší hráč NFL, nejlepší ligy v americkém fotbale. Vychoval ho ovšem další manžel Corrinne Kolesarové Charles Peterson, ten pro změnu vrcholové úrovni hrával baseball.

S hrou, která se točí kolem met, pálek a rukavic, Kolesar skutečně koketoval. Otčímovi podával pálky a také sám v dětství baseball hrál. Jenže moc tomu nedával. A ze světa, kde se nejvíc cení homeruny, utekl.

K hokeji.

"Tomu jsem dával mnohem víc, baseball jsem šidil," přizná bez okolků.

Otčím, o kterém ovšem vždy mluvil a mluví láskyplně jako o tátovi, byl z jeho rozhodnutí tehdy hodně zklamaný, snad se i dost naštval, ale brzy začal talentovaného kluka bezvýhradně podporovat. "Ohromně mi pomáhal. Nejen v kariéře, ale v životě," říká o něm Kolesar.

„Víte, dal mi spoustu důležitých rad. Hokeji sice nerozuměl, dlouho ani nevěděl, co je zakázané uvolnění, ale díky jeho postřehům a životní moudrosti jsem to měl o dost jednodušší.“

Proč mluví v minulém čase? V roce 2021, v době, kdy planetu decimovala pandemie koronaviru, právě na COVID Peterson zemřel.

 "Byl to úžasný člověk," vzpomíná na něj vegaská pětapadesátka. 

Kolesar se u Golden Knights prosadil právě v sezoně 2020/2021, zkrácené právě kvůli zmíněnému virovému onemocnění, které se tehdy šířilo napříč zeměkoulí a na mnohých si vybíralo tu největší daň.

S "tátou" se rozjel rozloučit, od klubového vedení tehdy dostal povolení opustit bublinu.

O pár let dřív se téměř stokilový pořízek snažil zaujmout v Columbusu (Modrokabátníci ho draftovali v roce 2015 ve třetí rundě), ale nedostal tam ani minutu.

Patrně kvůli tomu, že roli silového útočníka tam měl vyhrazenou Josh Anderson a pro dalšího takového neměl Columbus místo. A tak Kolesar putoval ke Zlatým rytířům. Za draftový výběr, kterým si Blue Jackets zajistili služby francouzského reprezentanta Alexe Texiera.

Ve Vegas se stal členem čtvrté formace, kde si spolupráci s ním hodně pochvaluje William Carrier.

Není divu, na ledě jim to klape, během posledních let se sehráli a šestadvacetiletý parťák Carrierovi zásadně pomohl k životní sezoně, na jejímž konci se oba potěšili se stříbrným pohárem.. 

Peter DeBoer, který trénoval Vegas, když tam Kolesar začínal, si na něm cenil přímočarost a pracovitost. A také hokejový mozek. „Je na něm vidět, že má pro hokej cit, dovede z ničeho vytvořit šanci.“

Stejně tak dovede mistrně vyhodnotit, kdy vypomoct v defenzívě.

V kabině je velmi oblíbený, což dokládají třeba slova Zacha Whiteclouda. "Je to skvělý týmový hráč. A také hodně zábavný člověk."

Možná vás v play-off nezaujal tolik jako jiní, oproti hvězdám typu Jacka Eichela byl jeho přínos méně nápadný. DeBoerův nástupce Bruce Cassidy mu ale věřil: nasadil Kolesara do všech 22 mačů, nedal na checking line Golden Knights dopustit.

A ta se odvděčila tvrdostí i produktivitou. Včetně Kolesara. Dva příklady za všechny?

Hit na Tkachuka, nejdůležitějšího hráče floridských Panterů, jemuž hokej Kolesar a spol. pořádně znechutili. A dvoubodové vystoupení v šestém, tedy postupovém duelu finále Západní konference.

To on asistoval u Carrierova gólu, který odstartoval demolici Hvězd. Sám pak zvyšoval na 3:0. Dallas se na zvrat nezmohl. Padl 0:6 a poražený trenér DeBoer musel gratulovat svým někdejším svěřencům. I Kolesarovi, kterému dal jako první pořádnou šanci.

I to je jeden z mikropříběhů letošních vyřazovacích bojů.

Seriál My, šampioni:

 20 díl: Cena za zkrocení McDavida? Vysoká, měnou se stalo zdraví
19. díl: Jeho motto? Vyhrát bolí! Po AHL dobyl i elitní scénu
18. díl: Železný muž s děravými šortkami ještě nemá dost!
17. díl: Platil za záplatu, teď je klukem z plakátu
16. díl:O žolíkovi, co chtěl utéct z ledu při prvním tréninku
15. díl: Od stříbra ke stříbru. Máš rakovinu, slyšel po Slovensku
14. díl: Chtěl rozvážet jídlo, pít pivo a hrát videohry
13. díl: Floridský obětní beránek má křídla! Loučil se softbalem
12: díl: Bourák, co se rozpomněl na juniorská léta
11. díl: Odpadlík? Hrdina! Inpiraci našel v Kennedym
10. díl: Slavit s dětmi? Pro zhrzenou legendu ten nejsladší pocit!
9. díl: Vysmál se Domimu, vyřadil Nurse, vytočil Tkachuka
8. díl: Z dělníka hvězdou! Stanley Cup naháněl na wakeboardu
7. díl: Z Lotyšska pro pohár! Kdo měl Crosbyho školu?
6. díl: Nosit céčko se vyplatí! Farmář našel Stanley Cup
5. díl: Drtit soupeře? Ne, děkuji! O muži, co šokoval Pointova tátu
4. díl: Cestu lemují zlámané kosti. Stupidní, nebo hrdinský přístup?
3. díl: Tohle jméno? Dobré leda tak pro toaletní papír!
2. díl: Není Barbie jako Barbie. Gudas by mohl vyprávět!
1. díl: Dárek z Floridy, co se stal jazýčkem na vahách 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.