Jack Phillips

5. 9. 2023

Floridský guvernér Ron DeSantis kritizoval tvrzení, že za hurikán Idalia, který minulý měsíc způsobil rozsáhlé škody na severozápadě Floridy, může změna klimatu.

Republikánský politik a kandidát na prezidenta během nedělního předvolebního turné reagoval na otázku týkající se prohlášení prezidenta Joea Bidena, že za řadu přírodních katastrof včetně Idalie jsou údajně zodpovědné klimatické změny.

„No, myslím, že když se podíváte, tak v roce 1896 proběhla bouře téměř přesně po této trase. A měla vítr o rychlosti 125 mil za hodinu, stejně jako tahle,“ uvedl v reakci DeSantis. Měl na mysli bouři, která udeřila několik desetiletí poté, co Spojené státy zahájily proces industrializace – a několik let předtím, než se rozšířilo používání aut se spalovacím motorem.

Dodal, že „když se podíváte na stát Florida, nejsilnější hurikán, který jsme kdy měli, má vlastně výročí právě teď – je to hurikán na Den práce v roce 1935. Měl vítr o rychlosti 185 mil za hodinu.“

Guvernér se poté zaměřil na lidi, kteří stále častěji tvrdí, že za katastrofy spojené s počasím mohou klimatické změny. DeSantis označil takový názor za „lež“ a řekl, že „představa, že hurikány jsou nějakým způsobem něco nového, je prostě falešná“. Dodal, že „musíme přestat politizovat počasí a přestat politizovat přírodní katastrofy“.

„Myslím, že někdy se lidé potřebují nadechnout a získat trochu nadhledu. Představa, že když prostě přijmeme ultralevicovou politiku na federální úrovni, nebudeme mít hurikány, to je lež,“ řekl politik.

„To jsou lidé, co se snaží vzít to, co se stalo s různými typy bouří, a použít to jako záminku k prosazení své agendy na bedrech lidí, kteří trpí. A to je špatně a my to ve státě Florida dělat nebudeme,“ vyslovil se DeSantis.

V posledních letech někteří vědci a některá média často okamžitě reagovali na události spojené s hurikány tvrzením, že jde o důsledek klimatických změn, přičemž někteří naznačovali, že Američané musí změnit své chování. Nejinak tomu bylo i v případě Idalie, o níž deníky Washington Post, Associated Press, CNNReuters uvedly, že souvisí s klimatem.

Předtím, než hurikán Idalia zasáhl Floridu jako bouře třetí kategorie, zrušil DeSantis akce své prezidentské kampaně, aby se mohl věnovat přípravám na hurikán a jeho následky. Podle jeho manželky Casey DeSantisové, která byla v té době doma, způsobila bouře pád velkého dubu na pozemek guvernérského sídla v Tallahassee. Strom se zřítil na vilu, kde se DeSantisová nacházela i se svými dětmi, ale k žádným zraněním nedošlo.

Překlad původní zprávy americké redakce: Kateřina Kudláčková ml. Článek byl redakčně zkrácen.

Související témata

Přečtěte si také

Podvody na internetu nabírají v Česku na intenzitě, jsou čím dál dokonalejší
Podvody na internetu nabírají v Česku na intenzitě, jsou čím dál dokonalejší

Česká bankovní asociace uvádí za první tři měsíce letošního roku 21 tisíc klientů, kterým z napadených účtů zmizelo přes 357 milionů korun.

Čtyřem EU zemím, které používají euro, včetně Francie, se zhoršil rating. Česko si vede dobře, tvrdí Kovanda
Čtyřem EU zemím, které používají euro, včetně Francie, se zhoršil rating. Česko si vede dobře, tvrdí Kovanda

Eurozóna už Česku není elitním klubem, uvedl Kovanda na svém účtu X a dále sdělil, že se v pátek zhoršil rating Francie, Estonska, Lotyšska i Litvy – zemím, které všechny používají euro.

35. výročí masakru v Pekingu. Režim přitvrzuje a Západ musí revidovat vztahy s Čínou, říká poslankyně
35. výročí masakru v Pekingu. Režim přitvrzuje a Západ musí revidovat vztahy s Čínou, říká poslankyně

Zatímco protesty ve východní Evropě, včetně Československa, vyeskalovaly v roce 1989 do změny politického uspořádání, Peking se rozhodl vybrat od studentů a dalších protestujících daň nejvyšší...

Dr. Fauci se během slyšení v Kongresu zřekl poradce, který smazal e-maily
Dr. Fauci se během slyšení v Kongresu zřekl poradce, který smazal e-maily

Dr. Anthony Fauci se během slyšení v Kongresu USA 3. června zřekl svého dlouholetého vedoucího poradce a uvedl, že tento úředník porušil federální pravidla tím, že používal osobní e-mail pro služební účely a upravil tiskovou zprávu příjemce vládního grantu.

Schodek rozpočtu ke konci května byl 210,4 miliardy Kč
Schodek rozpočtu ke konci května byl 210,4 miliardy Kč

Schodek státního rozpočtu na konci května dosáhl 210,4 miliardy korun, prohloubil se z dubnových 153,1 miliardy Kč.