Německý ministr financí vyzval ke konsolidaci rozpočtu, schodek má klesnout

foto Německý ministr financí Christian Lindner, 5. července 2023. 

Berlín - Německý ministr financí a šéf liberální strany FDP Christian Lindner dnes vyzval k návratu k fiskální realitě a ke konsolidaci rozpočtů. Podle tiskových agentur to řekl ve Spolkovém sněmu při rozpravě o návrhu státního rozpočtu na příští rok. Lindner navrhuje, aby schodek v roce 2024 činil 16,6 miliardy eur (401,3 miliardy Kč), což je o 30 miliard eur méně než letos. Vládu však kritizuje účetní dvůr za to, že čím dál častěji používá speciální fondy, které hospodaření státu zdánlivě vylepšují.

"Otázkou dnešního dne je návrat k dluhové brzdě - či přesněji k udržitelným veřejným financím z dlouhodobého hlediska," uvedl v parlamentu Lindner. V uplynulých letech bylo opatření, které omezuje deficit na 0,35 procenta HDP, pozastaveno kvůli pandemii covidu-19 a válce na Ukrajině. V příštím roce návrh rozpočtu počítá s tím, že se deficit dostane pod tuto hranici.

Federální výdaje by příští rok měly klesnout o zhruba 30 miliard eur na 445,7 miliardy eur navzdory tomu, že vláda chystá zvýšení některých dávek. Lindner varoval před rychle rostoucími náklady na obsluhu dluhu, které budou příští rok podle návrhu zákona činit 37 miliard eur. "Výdaje na úroky z dluhu jsou nyní v rozpočtu dvakrát vyšší, než je rozpočet ministerstva školství a výzkumu," uvedl Lindner. Investice by podle rozpočtu měly dosáhnout 54 miliard eur.

Státní výdaje v Německu však mají spíše tendenci růst. Země se zavázala zvýšit výdajů na obranu, nákladná jsou také opatření související s ekologickým přechodem. Vláda tak čím dál častěji používá speciální fondy, což dnes kritizoval spolkový účetní dvůr. Ten vyzval kabinet k redukci těchto opatření. Německo se například rozhodlo zřídit fond se 100 miliardami eur na modernizaci armády, nebo zvýšit fond na zelená opatření, který bude mít k dispozici v letech 2024 až 2027, na zhruba 210 miliard eur, píše agentura AFP.

Nadužívání speciálních fondů, které pak opticky vylepšují hospodaření státu, dnes v parlamentu kritizoval také představitel opoziční konzervativní CDU Christian Haase. Představitel krajně pravicové Alternativy pro Německo Peter Boehringer mluvil o nadměrném zadlužování, zatímco představitelka levicové strany Die Linke Gesine Lötzschová kritizovala výdaje na modernizaci armády.

Spolkový sněm dnes začal projednávat návrh rozpočtu na příští rok, který by měl podle agentury Reuters chválit nejpozději do 1. prosince.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 15°C

Celá předpověď