Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

M. Holub stoletý

 |  4. 9. 2023
 |  Vesmír 102, 465, 2023/9

Před sto lety, 13. září 1923, se narodil český imunolog, spisovatel, básník a redaktor časopisu Vesmír, Miroslav Holub (1923–1998). Jeho otcem byl právník zaměstnaný u státních drah a matka učitelka jazyků. Po maturitě na klasickém gymnáziu v roce 1942 pracoval až do konce války jako pomocný skladník na nádraží. Ze školy si odnesl lásku k přírodním vědám, a proto se ihned po skončení války zapsal na přírodovědeckou fakultu Karlovy univerzity v Praze. Po roce ale přestoupil na lékařskou fakultu, kterou ukončil roku 1953. Během studia, a to až do roku 1952, pracoval současně jako pomocná vědecká síla na Karlově univerzitě u profesora Otakara Matouška. Profesor Matoušek byl zakladatelem tehdejšího Ústavu pro obecnou přírodovědu (mimo jiné se zasloužil o obnovu časopisu Vesmír, jehož redaktorem byl pak řadu let), který zde přednášel filozofii a historii přírodních věd. To nepochybně vzbudilo Holubův pozdější zájem nejen o vědu, ale i o literaturu.

Jako mladý lékař po promoci pracoval Holub ještě rok na patologii v pražské nemocnici Bulovka a odtud přešel do Biologického ústavu Československé Akademie věd (pozdějšího Mikrobiologického ústavu), kde se začal věnovat imunologické problematice ve skupině vedené prof. Jaroslavem Šterzlem. 

Nyní vidíte 24 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Imunologie, Biografie

O autorech

Petr Šíma

Ilja Trebichavský

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...