Jonáš Bartoš
6. září 2023 • 14:40

Grímm vyvázl lacino! Šel proti Berbrovi, nižší trest než sudí Janoch

Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od Okresního soudu v Plzni soudu odešla s trestem první z „velkých ryb“. Tomáš Grímm, jeden ze čtyř hlavních obžalovaných v kauze kolem Romana Berbra, vyvázl s šestiměsíční podmínkou a finančním postihem 198 000 korun. Soudce Vladimír Žák akceptoval dohodu o vině a trestu stejně jako v případech Miroslava Skály, Petra Tarkovského a Marka Janocha. Bývalému sudímu za přijímání úplatků hrozilo až deset let vězení, vzhledem k jeho statusu spolupracujícího obviněného vyfasoval takřka minimální sankci.



Tomáš Grímm od začátku rozsáhlého procesu s Romanem Berbrem, kdy skončil ve vazbě, spolupracoval s policií. Ve chvíli, kdy vyšly najevo odposlechy a další důkazy, „položil“ jakékoli zapírání. Během vyšetřování se rozhodl vypovídat a pomohl odhalit, jak fungovaly nekalé praktiky ve fotbalovém zákulisí za bývalého místopředsedy FAČR.

Za účast v organizované zločinecké skupině mu společně s trojicí Roman Berbr, Roman Rogoz, Michal Káník hrozilo až deset let a osm měsíců odnětí svobody. Grímm ale vypovídal a přistoupil na dohodu o vině a trestu. Od soudu odchází se šestiměsíční podmínkou a pokutou 198 000 korun. Zaplatí méně než předchozí potrestaný sudí Marek Janoch, který přistoupil na splácení finančního postihu ve výši 350 000 korun.

„Snížení trestu je výrazné, ale od začátku je spolupracující obviněný, z čehož čerpá výhodu. Přijal odpovědnost a pomohl rozkrýt rozsáhlou trestnou činnost v dalších skutcích. Trest je dle mého přiměřený,“ řekl ve středu odpoledne u soudu státní zástupce Jan Scholle. „Mrzí mě to, ale čas vrátit nedokážu. Některé činy bych rád vzal zpět,“ kál se Grímm při své závěrečné řeči.

„Klient od začátku nepopíral činnost, jaká je mu kladena za vinu. S poměrně velkou sebereflexí se přiznal. Jsem velice spokojený se spoluprácí se státním zástupcem. Byla to profesionálně odvedená práce. Náš klient se doznal, že pomohl defraudovat finanční prostředky z Plzeňského krajského fotbalového svazu a následně u zápasů, jaké jsou zmíněny v obžalobě, slíbil, že pomůže ovlivnit jejich výsledek. Někdy k tomu došlo, někdy ne. Motivací klienta bylo, aby nemusel nastoupit do výkonu odnětí svobody a získal podmíněný trest, což se nám povedlo,“ sdělil Grímmův obhájce JUDr. Petr Papež.

Soudce Vladimír Žák tyto argumenty vzal na vědomí a s menšími technickými připomínkami dohodu akceptoval. Grímm se na místě vzdal práva na odvolání a rozsudek je pravomocný.

Grímm je jednou ze čtyř hlavních osob mezi obžalovanými v rozsáhlé kauze. V letech 2019 a 2020 jako rozhodčí pískal pět zápasů (ČFL a jedna příprava), kde za ovlivnění výsledku přijal úplatek. Společně s Rogozem, Káníkem a Berbrem se také podílel na vyvádění financí z Plzeňského krajského fotbalového svazu. Z celkových 850 000 korun si nechal 50 000, zbytek připadl Káníkovi a dvojici Romanů Berbrovi a Rogozovi.

Ve výpovědích u soudu se jako jediný z klíčových postav celé organizace postavil svému někdejšímu „taťkovi“. Stejně jako Janoch akceptoval dohodu o vině a trestu s tím, že věděl o zločinecké organizaci systematicky ovlivňující výsledky v českém fotbale.

Grímm u soudu uvedl příjmy okolo 45 000 korun čistého, na rozdíl od předchozí trojice (Janoch, Skála, Tarkovský) hodlá peněžitý trest zaplatit najednou z úspor, jejichž výši ve svém případě vyčíslil na 250 000 korun.

Soud s Romanem Berbrem pokračuje v pondělí 18. září výslechy svědků. Kromě čtyř přijatých dohod o vině trestu už žádný z obžalovaných o podobnou dohodu nepožádal.

Přijaté dohody o vině a trestu

Tomáš Grímm (bývalý rozhodčí)

Za co:

  • přijetí úplatku, pomoc ke zpronevěře, účast na organizované zločinecké skupině
  • Pravomocný trest

Trest:

  • 6 měsíců podmíněně odložený na zkušební dobu v trvání 14 měsíců
  • peněžitý trest 198 000 korun
  • zákaz výkonu funkce rozhodčího, asistenta rozhodčího či delegáta v utkáních FAČR v trvání 5 let

Marek Janoch (bývalý rozhodčí)

Za co:

  • přijetí úplatku ve prospěch organizované zločinecké skupiny

Pravomocný trest:

  • na osmnáct měsíců podmínku, dva roky zkušební doba
  • peněžitý trest 350 000 korun se stanovením měsíčních splátek
  • zákaz výkonu funkce rozhodčího, asistenta rozhodčího či delegáta v utkáních FAČR v trvání 4 let

Miroslav Skála (bývalý rozhodčí)

Za co:

  • přijetí úplatku v roli delegáta

Pravomocný trest:

  • 8 měsíců podmíněně odložený na zkušební dobu v trvání 2 let
  • peněžitý trest 48 000 korun
  • zákaz výkonu funkce rozhodčího, asistenta rozhodčího či delegáta v utkáních FAČR v trvání 4 let

Petr Tarkovský (prostředník)

Za co:

  • legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti

Pravomocný trest:

  • trest 8 měsíců podmíněně odložený na zkušební dobu v trvání 18 měsíců
  • peněžitý trest 55 000 korun

Vstoupit do diskuse
6

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud