V Chlumci si připomínají 210 let od bitvy napoleonských vojsk s prusko-rusko-rakouskou koalicí

6. září 2023

V Chlumci na Ústecku a okolních obcích začíná několikadenní připomenutí bitvy u Chlumce a Přestanova. Letos uplynulo od jednoho ze střetů v rámci napoleonských válek 210 let.

„Bitva byla součástí napoleonských válek, kdy do Čech na jaře v roce 1813 vtrhla francouzská armáda Napoleona I. Nejdříve to zasáhlo Českolipsko a Liberecko, poté se ale Francouzi stáhli k Drážďanům, protože se proti nim zformovala koalice, ve které byla ruská, pruská a rakouská armáda: Tyto tři armády přitáhly k Drážďanům, kde v srpnu 1813 utrpěly porážku. A o pár dní později, při ústupu do Čech, se odehrála právě bitva u Chlumce,“ vysvětluje ředitel ústeckého muzea Václav Houfek.

V první den bitvy se proti zhruba 40 000 Francouzů postavilo 12 000 ruských gardistů. „Zhruba polovina z Rusů byla na konci toho dne vyřazena z boje – tedy byli buď mrtví, nebo vážně zranění – což se v té době téměř rovnalo smrti. Druhý den pak na bojiště dorazili Rakušané a Prusové, kterým se podařilo Francouze obklíčit a slavili vítězství. Bitva po sobě zanechala výrazné stopy – všechny obce v okolí byly vypálené nebo poškozené bojem, následně přišly epidemie, které postihly civilní obyvatelstvo,“ popisuje Houfek.

V současnosti nám bitvu u Chlumce připomínají už jen pomníky v Přestanově, ve Varvažově a v Chlumci. „V Přestanově ale také 20 let po bitvě vzniknul obrovský hromadný hrob, do kterého byly svezeny ostatky tisíců padlých vojáků všech čtyř armád,“ dodává Houfek.

Program od středy do soboty

210. výročí bitvy sebou nese řadu akcí. Návštěvníci se mohou těšit na rekonstrukci průběhu bitvy – už ve středu večer se odehraje šarvátka v Petrovicích, ve čtvrtek pak je na programu bitva v Tisé, Velkém Chvojně a Varvažově. V pátek se pak přiblíží historické armády do Chlumce.

„Večer se bude na Horce konat bohoslužba a uctění padlých vojáků. Celý program pak vyvrcholí v sobotu odpoledne v Chlumci, kde budou k vidění ukázky hlavní bitvy,“ uzavírá Václav Houfek.

Spustit audio