Lily Zhou

6. 9. 2023

Univerzita v Cambridgi podle dokumentů zveřejněných v pondělí ukončuje partnerství s čínským státním vojenským podnikem, jehož mateřská společnost vyrábí rakety, drony a kosmická plavidla.

Cambridgeské centrum pro pokročilou fotoniku a elektroniku (CAPE) spolupracovalo s Pekingským institutem leteckých řídicích zařízení (BIACD) na čtyřech projektech zahrnujících systémy inteligentních budov a inteligentní výrobu, podle dokumentů, které získala charitativní organizace UK-China Transparency (UKCT) v rámci zákona o svobodném přístupu k informacím.

UKCT uvedla, že její zpráva o partnerství mezi oběma institucemi je první částí průběžného projektu s názvem Cambridge China Files.

Spolu s britskou zdravotnickou společností Haleon, čínským železničním gigantem CRRC a čínským telekomunikačním gigantem Huawei je BIACD uveden jako partner na webových stránkách CAPE.

Dva ze tří zaměstnanců BIACD uvedených na webových stránkách CAPE pracovali na vojenském výzkumu, přičemž jeden pracoval na vysokých postech v čínské armádě, zjistila UKCT. Univerzita v Cambridgi uvedla, že žádný z těchto zaměstnanců nemá ve Velké Británii trvalý pobyt.

Univerzita tvrdí, že spolupráce s BIACD probíhala s její civilní složkou a na projektech s civilními aplikacemi a že britská vláda byla zapojena do bezpečnostních prověrek v roce 2013.

Škola uvedla, že partnerství ukončí 30. září po interním přezkoumání a že plánuje vrátit více než polovinu finančních prostředků z 2,1 milionu liber (asi 60 milionů Kč), které od čínského partnera obdržela.

Podle dokumentu získaného UKCT sponzoroval Pekingský institut leteckých řídicích zařízení „čtyři výzkumné projekty pokrývající civilní aplikace senzorů, oscilátorů a technologie RFID [radiofrekvenční identifikace]“.

Vojenské vazby

BIACD je výzkumný ústav, který vyvíjí vojenské a civilní technologie s aplikacemi včetně raket, vesmírných stanic, zbraňových systémů a průzkumu ropy. Název BIACD je aliasem 13. institutu čínské letecké společnosti pro vědu a techniku (CASC), která je podle svého webu jediným čínským výrobcem mezikontinentálních balistických střel. Společnost poskytuje drony, rakety a řízené bomby čínské armádě a vyváží je do více než 30 zemí v Asii, Africe a Evropě.

Podle dokumentu získaného UKCT si byla Univerzita v Cambridgi před uzavíráním partnerské smlouvy vědoma spojení BIACD s CASC. Sekce obchodu a průmyslu na britské ambasádě v Pekingu poslala již v roce 2013 vyjádření, že BIACD má jak civilní, tak vojenské zájmy. Sám institut velvyslanectví ujišťoval, že spolupráce s Cambridgí bude čistě na civilních projektech.

Dva lidé z BIACD, Wej Wang a Ja-tching Čang, jsou v současné době uvedeni na webových stránkách cambridgského projektu jako členové jeho Řídícího výboru a další jedinec, En-i Kuan, je uveden jako výzkumný pracovník.

Podle zprávy UKCT sloužil Wang dříve „ve vedoucí roli v samotném CASC a pracoval na vysoké úrovni s čínskou armádou ve specializované skupině pro inerciální technologie generálního vyzbrojování Lidové osvobozenecké armády (PLA)“. Wang také působil jako politik v zemském parlamentu po dobu pěti let až do začátku tohoto roku, uvádí zpráva.

En-i Kuan také pracoval na vojenském výzkumu, zmiňuje UKCT a dodává, že jeho omezený počet vědeckých publikací naznačuje, že ne všechny jeho práce jsou open-source. V prohlášení zaslaném e-mailem The Epoch Times CAPE uvedlo, že před vstupem do partnerství s BIACD v roce 2013 „vyhledalo vládní radu a přezkoumání“.

„Jejich účast byla přezkoumána Úřadem pro obchod a investice Velké Británie na velvyslanectví Spojeného království v Pekingu, než bylo jejich členství schváleno. Partnerství bylo s civilní složkou a na projektech s civilními žádostmi,“ stojí v prohlášení.

Cambridgeské centrum rovněž uvedlo, že partnerství BIACD s jeho institucí skončí 30. září 2023. Od roku 2018 prý už žádné nové projekty s čínským ústavem zahájeny nebyly a „všechny projekty s BIACD byly před schválením zkontrolovány z hlediska souladu s kontrolou vývozu“, uvedlo CAPE.

Zpráva UKCT také uvádí, že charitativní organizace přidružená ke Cambridgi poskytla školení kádrům čínských vojenských společností, včetně alespoň jednoho vedoucího pracovníka CASC.

Sü Čchiang, bývalý výkonný ředitel a zástupce tajemníka čínské komunistické strany v CASC, se v roce 2016 zúčastnil programu China Executive Leadership Program, když byl zástupcem výkonného ředitele.

Cchao Ťien-kuo, který stejný program navštěvoval v roce 2012, byl zástupcem výkonného ředitele společnosti China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC) a nyní je ředitelem společnosti Aero Engine Corporation of China. Cchao je také bývalým kandidátem ústředního výboru Komunistické strany Číny.

Z původního článku britské redakce deníku The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký. Článek byl redakčně zkrácen.

Přečtěte si také

Proč je ovládnutí Afriky klíčovou součástí tiché války Pekingu proti světu?
Proč je ovládnutí Afriky klíčovou součástí tiché války Pekingu proti světu?

Vliv Číny na život 1,5 miliardy obyvatel Afriky je nyní tak široký, že zahrnuje produkci potravin, těžbu surovin a vojenské důstojnické školy.

Prodloužení života s pomocí 10 000 kroků denně
Prodloužení života s pomocí 10 000 kroků denně

10 000 kroků denně pro lepší zdraví. Vědci odhalují, jak tento jednoduchý přístup snížuje riziko úmrtí a kardiovaskulárních onemocnění. Optimální počet kroků potřebný ke snížení zdravotních rizik se však může lišit v závislosti na věku.

Rusko v době sbližování s Čínou provádí razie v domech praktikujících Falun Gongu
Rusko v době sbližování s Čínou provádí razie v domech praktikujících Falun Gongu

Domovní prohlídky provedené moskevskou policií jsou posledním vystupňováním kampaně proti duchovní skupině, která zahrnuje zákaz knih, zabavování literatury, obtěžování a výslechy.

Proč je v Japonsku devět milionů prázdných domů
Proč je v Japonsku devět milionů prázdných domů

Nové údaje ukazují, že téměř 14 procent všech domů v Japonsku je prázdných. Přebytek nemovitostí přitahuje rostoucí zájem cizinců.

„Hollywood v obležení: Jak Čína ovládla filmový průmysl“
„Hollywood v obležení: Jak Čína ovládla filmový průmysl“

Nový filmový dokument Hollywood v obležení: Jak Čína ovládla filmový průmysl je venku. Epoch Times ve spolupráci s televizí NTD vyrobil snímek, který poodhaluje, jak americký filmový průmysl pomáhá prosazovat agendu nepřátelské velmoci kvůli vlastním zájmům, jaké to má důsledky pro budoucnost a co dělají odvážní jedinci, aby tento stav změnili.