Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bezradný boj policie. Fantoma českých silnic zastaví jen zabavení formule

  17:00
Na českých silnicích se po delší pauze znovu objevila tajemná formule. Ačkoliv už v dřívějších případech policie po řidiči pátrala, i kdyby ho nakonec našla, k potrestání by nejspíš nedošlo. „A trestu by unikli i ti, kteří by jeli třeba bez registračních značek,“ upozorňuje právník.

Spanilá jízda páru formulí po pražském okruhu vyvolala velkou pozornost. Není to poprvé, kdy by se monoposty ukázaly na českých silnicích. Už v roce 2019 podobnou jízdu řešila příbramská policie, která až překvapivě aktivně pátrala po pilotovi. Policisté v těchto dnech pátrají znovu, ale s největší pravděpodobností k potrestání řidiče znovu nedojde.

Musel by se přiznat

Policie po pilotech monopostů z tohoto týdne pátrá nejen z důvodu, že by jim chyběla registrační značka. Problém je v tom, že jsou technicky nezpůsobilé pro provoz na pozemních komunikacích, přičemž jízda v takovém „autě“ může být pro ostatní účastníky provozu přímo ohrožující. Za takový přestupek řidiči hrozí pokuta až 10 000 Kč a zákaz řízení až na rok.

Má to ovšem háček, který se objevil už v případu formule z roku 2019. Ten tehdy webu Autosalon.tv vysvětlil Tomáš Blecha, jednatel společnosti Právní ochrana řidičů, která tehdy zastupovala řidiče, který byl z jízdy s formulí obviněn.

„Protože nikdo dané vozidlo nezastavil, tak nelze jednoznačně říct, že vozidlo bylo opravdu nezpůsobilé. Celá kauza vznikla jen na základě videa, které se dostalo k některým novinářům. Ti se obrátili na Policii ČR s dotazem, zda je možné jezdit s podobným vozem v běžném provozu a zda se nejedná o porušení zákona,“ řekl tehdy Autosalonu.

Dotyčný řidič, a platí to i pro piloty z tohoto týdne, by se tak fakticky museli policii sami přiznat. To nám potvrdil i Michal Dlabola z advokátní kanceláře Géci-Koledová-Dlabola-Průchová.

„Pokud se majitel dobrovolně nepřizná, že svůj automobil řídil, bývá přinejmenším obtížné prokázat mu to. Obecně totiž platí zásada presumpce neviny. Čili jsou to příslušné státní instituce, kdo musí prokázat spáchání přestupku konkrétním řidičem. A nutit někoho, aby sám sebe „udal“, nelze, neboť by to bylo v rozporu s českou Listinou základních práv a svobod,“ vysvětlil právník specializovaný na dopravní právo pro iDNES.cz.

Formule na dálnici? Stačí malá díra a je neřiditelná, potvrzují čeští závodníci

Pomůžou svědci?

Vraťme se ještě na chvíli do roku 2019, kdy proběhlo první velké pátrání po formuli. Tehdy se policisté opravdu hodně snažili, aby pilota našli. Vyzvali veřejnost, aby se jim v případě, že by mohla mít informace o tom, kdo monopost řídil, ozvala. A to se také dělo. Ale bez výsledku.

„Například jeden velký fanoušek Formule 1, napsal, že na daném videu je určitě bývaly monopost F1 a doporučil policistům obrátit se na společnost Scuderia Praha, tedy dovozce vozidel značky Ferrari, že určitě budou znát totožnost majitele. Policie tak učinila a byla zklamaná, že dovoz se týká jen osobních vozidel, nikoliv monopostů. Následně se na internetu objevil inzerát s velmi podobnou formulí. Policie se chytla uvedeného inzerátu a začala pátrat po majiteli. Požádala o spolupráci i Finanční úřad Středočeského kraje, Finanční správu a Celní úřad, jestli někdo nevlastní, nebo neproclíval monopost formule, který by se podobal tomu na videu. Při této snaze ovšem byla neúspěšná, a tak se držela inzerátu a hledání inzerenta, kterého si předvolala k podání vysvětlení,“ popsal tehdy Blecha webu Autosalon.tv.

VIDEO: Formule se proháněly po Pražském okruhu. Policie hledá svědky

Hledat svědky a inzeráty ovšem může být pro policii v konečném důsledku úplně k ničemu. Respektive záleží na jejich průkaznosti. „Samozřejmě lze vycházet i z dalších důkazů, jako jsou třeba výpovědi osob, které řidiče viděly nastupovat, vystupovat anebo přímo řídit, případně z kamerových záznamů, pokud jsou dostatečně průkazné. Dokonce jsem zaregistroval, že někdy byl dokonce vypracováván antropologický znalecký posudek o tom, zda osoba na záznamu je totožná s podezřelým, avšak vyzněl do ztracena právě kvůli špatné kvalitě záznamu. Pokud však žádný takový důkaz neexistuje, nezbývá, než řízení o přestupku zastavit z důvodu, že spáchání přestupku nebylo konkrétní osobě prokázáno,“ vysvětlil doktor Dlabola.

Zabavení je jediné řešení

Jak vidno, je tedy velkou otázkou, co s piloty monopostů, které v provozu nemají co pohledávat. A mimochodem, platí to i pro ty, kteří jezdí například bez registračních značek, kdy je jejich identifikace bez přímého zastavení hlídkou prakticky nemožná.

Policie pátrá po řidiči formule, který se proháněl po dálnici D4

Jedinou možností je, aby policisté využívali takzvané zabírání věci. Zjednodušeně, aby i byť jen podezřelou formuli či auto bez registrační značky prostě zabavili.

„Jedinou efektivní možností, jak postihovat ‚brutální‘ či opakované přestupky, tak je zabírání automobilů, při jejichž řízení byly tyto přestupky spáchány, což je možné i v případě, pokud automobil patří jiné osobě nežli řidiči, respektive pokud řidič nebyl zjištěn. Snad by pak byli majitelé formulí ‚opatrnější‘ s vědomím toho, že o svoji formuli mohou přijít, i když jim nikdo nedokáže, že ji řídili. To by však toto ochranné opatření v podobě zabrání věci, tedy automobilu ale muselo být nejprve pravidelně využíváno,“ uzavřel pro iDNES.cz Michal Dlabola.

Autoři:
  • Nejčtenější

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

28. dubna 2024

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40...

Fiat 500X je tajný tip z bazaru. Když měníte olej, vydrží věčně

29. dubna 2024

Premium Kompaktní crossover je na trhu od roku 2014 a v roce 2018 prodělal facelift spolu s přechodem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Autosalon v Pekingu ukazuje, jak moc Čína ujela zbytku světa

30. dubna 2024

„Auto není mrtvé a autosalony také ne. Když vidíte, kolik stovek influencerů a moderátorů, převážně...

Hračka do terénu CFMOTO v akci. Novinku roku jsme zkusili jako první z Česka

30. dubna 2024

Exkluzivně Největší novinka letošního roku je tady. Enduro CFMOTO 450MT jsme vyzkoušeli mezi prvními na světě....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Francouzský kodiaq se otočí na pětníku. Nabídne však milionové svezení?

3. května 2024

Vpředu tříválcová dvanáctistovka, vzadu větší „batoh“. Slavné jméno Renault Espace se vrací v nové...

Autovideo týdne: Kupte si Sennův „služebák“, který právě před 30 lety osiřel

5. května 2024

První květnový den uplynulo přesně třicet let od chvíle, kdy Ayrton Senna přišel na okruhu v Imole...

Nadšenci nastartovali své poklady a pádí z Prahy. Cílem je dojet do Atén

4. května 2024  13:35

V druhém ročníku akce Oldtimer Express vyrazilo v sobotu ráno z Prahy 43 posádek veteránů,...

Po Okruhu Českobrodském uháněli autodědečci i veteránský dorost

4. května 2024

Okruh Českobrodský, slavný závod s devadesátiletou tradicí, odstartoval svůj jubilejní ročník ve...

Před sto lety potkal Rolls Royce, aby postavili nejlepší auta světa

4. května 2024

Na den přesně před 120 lety se v Manchesteru poprvé setkali Henry Royce a baronet Charles Stewart...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....