https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/premnozena-zver-zpusobi-rocne-skody-az-za-10-miliard-kc-vyplyva-ze-studii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přemnožená zvěř způsobí ročně škody až za 10 miliard korun, vyplývá ze studií

6.9.2023 20:10 | PRAHA (ČTK)
Přemnožená zvěř způsobí ročně podle odborných studií škody až za deset miliard korun. Jde o škody na lesích, zemědělských plodinách, škody v dopravě nebo náklady na ochranu lesa proti zvěři a další peníze potřebné na péči o les. Na dnešní diskusi České asociace pojišťoven (ČAK) to řekl Kamil Turek z Ústavu hospodářské úpravy lesů (ÚHÚL). Ministerstvo zemědělství připravuje novelu zákona o myslivosti, jejímž cílem je mimo jiné efektivnější snižování stavů spárkaté zvěře.
 

Data vychází ze studií z minulých let, které vyčíslily škody v lesích na víc než čtyři miliardy korun. Na šesti základních zemědělských plodinách dosahují 1,5 miliardy korun. Turek poznamenal, že v současných cenách to již může být dvojnásobek. Podle dat České kanceláře pojišťoven od roku 2010 také téměř čtyřnásobně vzrostl počet nehod se zvěří a jejich podíl na všech dopravních nehodách se zvýšil o 228 procentních bodů. Srážek je podle policejních statistik asi 15 000 ročně.

Turek upozornil na to, že z dat sledování stavu lesů vyplývá, že od roku 2013 do roku 2021 se kvůli přemnožené zvěři snížila biodiverzita druhů dřevin v průměru o 13 procent a zvěř zcela zničila 15 procent stromků. "Z objektivně nasbíraných dat velkého rozsahu vyplývá, že nárůst stavu zvěře za posledních 70 let je enormní," řekl. Uvedl také, že nepřiměřené poškození lesů je na většině území ČR. Poukázal i na to, že exitují lokality, kde zvěř spásla veškerou obnovu lesa mimo oplocení. Jako příklad Manětínsko. "Zodpovědnost za škody, průkaznost myslivecké evidence a schopnost úřadů řešit přemnožení zvěře je dle současného zákona o myslivosti minimální," dodal.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) ve zdravici přes video uvedl, že jednou z motivací přípravy novely zákona je udržitelnost lesů pro budoucí generace. Poukázal na to, že za loňský rok se vysadilo kolem 226 milionů stromků. "Investujeme miliardy korun a víme, že 30, možná 40 procent výsadby bude zničeno, velmi často přemnoženou zvěří," řekl.

Na novelu mysliveckého zákona mají organizace v zemědělství odlišné názory. Například drobní farmáři sdružení v Asociaci soukromého zemědělství nebo soukromí vlastníci lesů prosazují co největší posílení pravomocí vlastníků pozemků a snižování minimální výměry honiteb ze současných 500 hektarů až na polovinu. Výborného předchůdce Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) původně chtěl, aby se o některých sporných bodech rozhodlo ve Sněmovně, Výborný chce nejdříve hledat shodu se všemi stranami.

Jedním z bodů novely je plánování lovu v honitbách podle poškození lesů nebo digitalizace správy myslivosti. Podle představ ministerstva by se měla změnit a zefektivnit podoba státní správy myslivosti. Na nejnižší úrovni obcí s rozšířenou působností by se myslivosti věnoval úředník na plný úvazek.

To zmínil v debatě také předseda Českomoravské myslivecké jednoty Jan Janota, podle kterého do poslední novely zákona z roku 2002 vlastníci prosadili větší práva pro sebe a potlačila se státní správa. "Snižování výměry honiteb nikdy nevede ke zvyšování odlovu," řekl. Podle Janoty je potřeba posílit pravomoce státu, protože se nelze spolehnout na dohodu mezi vlastníky a uživateli honiteb. Zmínil, že jen pět procent vlastníků pozemků svých práv využívá.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (27)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RJ

Robert Jirman

7.9.2023 12:14
a co na to myslivci ??
Odpovědět
ss

smějící se bestie

7.9.2023 15:04 Reaguje na Robert Jirman
A co na to zelený, no !
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

7.9.2023 19:26 Reaguje na smějící se bestie
Zelené kamizolky?
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

12.9.2023 12:06 Reaguje na Robert Jirman
Myslivci počítají škody na lesích způsobené chráněným architektem lesa - broukem. Ještě se nedopočítali.
Odpovědět
LZ

Leon Zumr

12.9.2023 12:28 Reaguje na Michal Ukropec
Co mají společného myslivci a škody hmyzem?
Odpovědět
PB

Petr Brok

7.9.2023 15:14
A to není vše nahlášeno.
Odpovědět
LZ

Leon Zumr

12.9.2023 12:30 Reaguje na Petr Brok
Z jakého důvodu, když má za škody způsobené zvěří zodpovědnost uživatel honitby?
Odpovědět
FD

František Dvořák

7.9.2023 17:39
Nejsem myslivec. Nevím zda je zvěř přemnožena. Nevím jaké stavy zvěře byly před 50, 30 lety a jaké jsou dnes. Ale o jednom jsem přesvědčen. Z krajiny jsme udělali neskutečný paskvil. Pokud jsou minimálně stavy stejné, jsou doopravdy přemnožené. Je třeba z bývalé myslivecky obhospodařované plochy odečíst plochy zastavěné různýma skladama, silnicema, parkovištěma a k tomu přičíst plochy oplocených tzv. ekologických(tvrdím, že ekologicky tragických) pastvin. Ta plocha pro myslivecké hospodaření se obrovsky snížila. Při stejném počtu to samozřejmě znamená přemnožení na normálních plochách. Co se týče dopravních nehod. To co jsme z lesů udělali vinou tzv. demokracie, to je hrůza. Celé soboty a neděle se z lesů ozývá řev motorek. Pokud si uvědomíme, že zvěř má daleko citlivější, zvláště sluchové orgány než člověk, je pochopitelné v jakém stresu žije. Ale jsme lidi a máme přeci právo si všade dělat co chceme. Navrhuji jedno. Všechnu zvěř vybít. Vycházím z jednoho. Než sem vstoupil se svým dokonalým rozumem člověk, platilo zde jedno přísloví, co se narodilo, nebo vyrostlo, bylo někým druhým sežráno. A jednotlivé druhy se vyvíjely tak, že zaplňovaly díry v tom smyslu, že zaplňovaly díry tam, kde to nikdo v daný okamžik nežral. Dnes již tuto úlohu nikdo neplní. Věřit v to, že v lese bude nějaký minimální počet srn, nebo prasat a ti nevběhnou s hrůzou na silnici, když se tam začnou debílci promenádovat na motorkách je asi hloupé. Zvěř, abychom nezapomněli jak vypadá, nechat v pár oborách. Třeba příroda donutí člověka časem logicky uvažovat, tak jí pak vypustit.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

7.9.2023 19:42 Reaguje na František Dvořák
Elementární příčinou přemnožení zvěře (zejména prasat, kterých je oproti době před rokem 48 ve volné přírodě každoročně o 200 000 ks více) je především zcelování orné půdy do na evropské poměry obřích bloků, ve kterých není možné jejich stavy efektivně regulovat. Taktéž se srážkami se zvěří jste na omylu, nejvíce jich je nad ránem a po soumraku, kdy z luk a polí migrují do lesa a zpět.
Odpovědět
pa

pavel

8.9.2023 01:13 Reaguje na Jakub Graňák
jen tak pro zajímavost střelit divočáka za socíku byla v podstatě velká rarita jelikož byla důsledně dodržovaná a vyžadovaná regulace a odstřel jako škodné zvěře to samé o spárkaté zvěři nebo o liškách byl na to čas jelikož většina myslivců dělala v zemědělství nebo v přidružené výrobě takže měli čas na lov dnes musí makat v třísměnném provozu v montovnách a maximálně si střelí pár krát za rok takže kulový velké lány změna systému a chování lovců je důsledek všeho časově nic nezvládají nemluvě o ekonomických nákladech na honydbu a lov
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

8.9.2023 07:43 Reaguje na pavel
Většina myslivců jsou lesníci a zemědělci, tudíž argument s třísměnným provozem jaksi padá...
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

9.9.2023 21:45 Reaguje na Jakub Graňák
Stavy černé šly nahoru po celé Evropě, myslivci v tom vinu mít nebudou
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

10.9.2023 10:01 Reaguje na Petr Pekařík
Já někde napsal, že za to můžou myslivci? Umíte číst?
Odpovědět
FD

František Dvořák

8.9.2023 06:24 Reaguje na Jakub Graňák
Ale v tom, že by bylo dobré to vymlátit, v to se snad shodujeme.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

8.9.2023 07:40 Reaguje na František Dvořák
To nepochybně...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.9.2023 09:34 Reaguje na Jakub Graňák
Ó vy dva ekologisté! Zvěř vymlátit a broukům nechat
sežrat lesy! A co vlci? Ti budou žrát co, až bude
ta zvěř vymlácena? Je mi z vás šoufl, kam až může
klesnout někdo, kdo si hraje na ekologa! Konkrétně
u nás je z 25 myslivců pouze jeden zemědělec a jeden revírník v invalidním důchodu. Zbytek jsou
lidé různých povolání a důchodci poctivě lovící černou, kterou ale stále doplňuje černá z Polska, kde je jí mimochodem s hospodařením na PRÝ menších lánech místy více, než u nás. Není nic snazšího, než si udělat lovecký lístek, k tomu vytvořit společenství vlastníků a po nocích lovit černou a ve dne pracovat na poli. Zkuste to a pak vám uvěřím, že na to mají zemědělci a lesníci dost času. V zemědělství se dnes pracuje stejně jako
kdysi a to od tmy do tmy a leckde i za tmy při
světlech reflektorů. Vy to nevidíte a nebo se tak
u vás nehospodaří? U nás tedy ano a věřte nebo ne,
ale týden po vybití černé přejde řeku Olši další
tlupa a chlapi zase mají co dělat. Je to tak pouze
o migraci za potravou a o MÍSTŃM přezvěření! Vybít
zvěř lze, ale pokud bude tento článek v přírodě
chybět, tak se zhroutí články další, včetně vlků,
ke kterým se jako k predátorům zvěře ekologisté
upínají.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

8.9.2023 09:59 Reaguje na Břetislav Machaček
Pan Dvořák se tu kdysi kdesi zmínil, že už je mu přes osmdesát - typický ekologista. U nás je devět z deseti myslivců lesníky a ten desátý zemědělcem...
Ke zbytku vašeho ubohého hysterického vřískání se nemá cenu vyjadřovat, poněvadž jak máte v oblibě, vkládáte jiným do úst něco, co nikdy neřekli
Odpovědět
FD

František Dvořák

8.9.2023 10:19 Reaguje na Jakub Graňák
Nikdy jsem nenapsal, že je mi osmdesát. Ale už mi moc do ní neschází. Celý život jsem prožil v zemědělství a na venkově. Mimu studií. Můj sarkastický příspěvek byla reakce na článek, jaké nám zvěř působí problémy. Zvěř přírodu nezkazila. To co jsme z ní udělali a taky ze zemědělství za posledních 30 let je tragedie. Jsem přesvědčen, že i zvěři se v ní žije velmi špatně. Zemědělství jako takové jsme zničili a zavedli plantážnictví několika plodin. Neustále se diskutuje o tom, jak jsme převedli výrobu léčiv do Asie a omílá se jejich nedostatek už rok. Mám obavy, výrobu mnohých potravin jsme také převedli kamsi a dovážíme, abychom nedopadli jako s těmi léky. Pak budeme jíst pouze praženou pšenici nebo kukuřici. Nic jiného snad vyrábět na zdecimovaných polích už ani neumíme.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

8.9.2023 10:29 Reaguje na František Dvořák
Nevím, jestli každoroční přírůstek někde kolem 200 000 kusů je důkazem, že se právě prasatům žije špatně... Čemu se však jistě špatně žije, je drobná zvěř, mimo jiné také kvůli těm prasatům...

Za chybu ve Vašem věku se omlouvám, doufám, že jsem Vás tím neurazil
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

9.9.2023 21:49 Reaguje na Jakub Graňák
Kolik ročně ulovíte vy osobně ks černé ?
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

10.9.2023 10:02 Reaguje na Petr Pekařík
Nejsem myslivec, tudíž na lov nemám právo... dejte tohle právo každému a uvidíte ten fofr
Odpovědět
JO

Jarka O.

8.9.2023 11:40 Reaguje na František Dvořák
Zvěř je jeden díl. Nejsem ze zemědělství, ale točení několika plodin na polích mě i tak už dlouho děsí. Jak se takto zneužívaná půda odvděčí a jestli takovou zeminu nesmete první désť či vítr. I to, že není soběstačnost ani v bramborách, je o strach. Potraviny? Možná vyráběné doma, ale vlastnictví je jinde, a kvalita také. Je to opravdu poznat na chuti i zápachu.
Odpovědět
LZ

Leon Zumr

12.9.2023 12:38 Reaguje na František Dvořák
Ty roky za které se stalo to co tady je, máte hodně moc osekaný :-)
Odpovědět
LZ

Leon Zumr

12.9.2023 12:34 Reaguje na Jakub Graňák
Do druhé světové války byla černá zvěř chována pouze v oborách a ven se dostala až za války kdy byli obory poničeny. Po 48 byla důsledně chráněna a běda tomu kdo by ulovil bachyni ;)
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

8.9.2023 09:33
Mantra o přemnožené zvěři .. 50% stromků v lese stejně v prořezávkách odstraním. Tato mantra vetšinou maskuje zájmy nějaké skupiny, která chce profitovat na zvěři.
Srnčí zvěř lze regulovat velmi dobře dle plánu lovu.. a myslím, že její stavy jsou daleko za vrcholem populace ( je to jediná zvěř z spárkaté škodí minimálně).
Dančí je na vzestupu, ale je to velmi důvěřivá zvěř s chutnou zvěřinou a nevěřím, že se nenajde dost pušek na lov..., v době kdy cena masa v obchodech roste...
Největším problém je černá zvěř, která je tlupová a s velkým přírůstkem. Vlastníci a uživatelé lesních honiteb ji rádi vidí a realizují tak ekonomický prospěšné myslivecké hospodaření s černou zvěří. Tento fakt však působí škody v polních honitbách, kde by byla žádoucí srnčí s hlavně drobná zvěř. Tyto rozdílné přístupy se navzájem vylučují. Zde na sebe naráží odlišné postupy při tlumení škodné atd, podporování růstu populace krkavcovitých především krkavce atd. Přesto si myslím, že i u této populace jsme již za vrcholem a pomalu nám budou klesat odlovy ( zvěř má před lovci při současném stavu techniky (termovize, NV, tlumiče, výstřelu, chladící boxy atd) již malou šanci uniknout . Za narůst stavu černé zvěře byli také změny v legislativě lov na čekané 200m od hranic, zákaz lovu dospělé zvěře na naháňkách atd.. Dnes je vše povoleno, ale ti (úředníci) co předešlé zákazy horlivě prosazovali dnes opět horlivě prosazují opak.

Závěrem chci podotknout, že vše je v rukou vlastníků a uživatelů pozemků a hledání únosné cesty k dohodě.. Jen připomenu, že v USA hrstka lovců dokázala vystřílet milionové stáda bizonů a to puškami na černý prach.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

9.9.2023 21:54 Reaguje na Jaroslav Vozáb
No, ale ti bizoni v USA byl hnáni lovci na koních a neměli šance se schovat v lánech kukuřice. Taky únikovou vzdálenost měli kvůli staletému soužití s Indiány v řádech desítek metrů. V podstatě se jednalo o popravy stád
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

11.9.2023 08:11 Reaguje na Petr Pekařík
Dnes čtyřkolky , zemědělské pick-up, zbraně s tlumiči atd ... Tohle chcete?
Při zákazu lovu na hranicích z 100m na 200m se nelovilo na cca 1/4 výměry honiteb. Dále bylo ve stejné době s zakázáno lovit dospělou zvěř na naháňkách. Tyto zákazy vedli k a nárůstu populace černé zvěře ... Dnes povoleno vše i lov z kombajnu o půlnoci ... To vše má vliv na odlov i na velikost populací. Pokud je lovecký tlak velký snaží příroda se doplnit stavy tím, že děti mají děti, je-li ten tlak ještě větší může dojít ke kolapsu. Prostě ode zdi ke zdi...
Zrušené EET také přispívá k pytláctví či nezákonném uvádění zvěřiny na trh atd.. Poptávka vytváří nabídku.

Prostě morální bída. Video je z USA.. nemyslete si, že ČR nic podobného se neděje..

https://www.youtube.com/watch?v=SXwMQLWNs4A
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist