Kdo pomůže dopadnout vandala, tomu zaplatíme. Kadaň přitvrdí vůči ničitelům

  6:26
Radnice v Kadani přitvrdí proti vandalům. Tomu, kdo pomůže s jejich dopadením, vyplatí finanční odměnu. V poslední době totiž případů vandalství ve městě přibývá, jen za poslední půl rok způsobili škodu 200 tisíc korun.

ilustrační snímek | foto: Vebr RadekMAFRA

Kromě drobnějších škod, jako jsou posprejované či počmárané lavičky, poškozený mobiliář, působí vandalové i daleko větší závady. Vedení města došla trpělivost poté, co zřejmě parta výrostků poničila atrakci na takzvaném chytrém hřišti.

„Poničeny byly skákací balony. Někdo je proříznul ostrým předmětem. Škoda je 120 tisíc korun,“ uvedl starosta Kadaně Jan Losenický (ODS) s tím, že po pachatelích pátrá policie.

Již před několika lety radnice zavedla praxi, kdy za svědectví vedoucí k dopadení sprejera vyplácí 30 tisíc korun. Podle starosty byla ve dvou případech odměna vyplacena.

Na sprejery upozornil strojvedoucí, nezdály se mu přibývající nápisy

Radnice chce nyní odměňování rozšířit i na další typy vandalismu a momentálně řeší parametry odměňování i výši sumy. Měla by to být taková částka, aby motivovala lidi k ohlašování vandalismu.

Ovšem odměnu by nezískal každý oznamovatel, ale jen ten, jehož informace by vedly k dopadení viníka. Návrh chce starosta předložit zastupitelům nejpozději v prosinci.

7. března 2023

Autor: