V kinech těžce tratil. Na streamu pátý Indiana Jones dokazuje, že má co nabídnout

V kinech těžce tratil. Na streamu pátý Indiana Jones dokazuje, že má co nabídnout
Indiana Jones a nástroj osudu | Lucasfilm Ltd.
Nástroj osudu vydělal takřka stejně jako před dvaačtyřiceti lety Dobyvatelé ztracené archy, jimiž Steven Spielberg a George Lucas světu představili akčního ochránce artefaktů s tváří Harrisona Forda. Jenže od té doby se dost drasticky změnil kasovní metr. Při započtení inflace by Dobyvatelé dnes vydělali přes 1,3 miliardy a dotahovali by fenomenální Barbie, která spolu s Oppenheimerem Indymu sebrala většinu diváků a divaček. První film série navíc stál 67 milionů dolarů, kdežto za Nástroj osudu Disney utratil 295 milionů. Dalších minimálně sto spolkla propagace, takže finanční propadák je na světě.
Indiana Jones a nástroj osudu
Indiana Jones a nástroj osudu
  • Disney+
  • Google Play
  • O2 TV
  • +2
65%
Indiana Jones samozřejmě není ledajaká série. Pětka měla v zádech čtveřici úspěšných filmů, jež většina cinefilů obdivuje víc než Star Wars a které se člení na univerzálně milované (Dobyvatelé a Poslední křížová výprava) a kultovní (Chrám zkázy a Království křišťálové lebky). Ford i Spielberg už jsou nějaký pátek v důchodovém věku a legendární režisér, jehož celkové box office výsledky jsou pořád nejlepší v dějinách kinematografie (dokud ho nepředběhne James Cameron s Avatary) se režie pátého dílu vzdal. Není už ostatně lákadlem jako ještě před patnácti lety, kdy šla do kin čtyřka (tržby 790 milionů, tedy 1,12 miliardy dnes).
Jeho místo zabral renomovaný James Mangold (Logan, Le Mans '66), jehož filmy jsou oblíbené u více generací. Indyho odkaz nicméně po patnáctileté odmlce spočívá hlavně na bedrech pamětníků a zapálených cinefilů, kteří ocení lavinu žánrových a dobových referencí. Nástroj osudu se o to pokouší, jenže do kin na sklonku června vstupoval s mizernými ohlasy z Cannes a následně jej zlikvidoval konkurenční Barbenheimer.
Po dvou měsících v kinech se Fordova dobrodružná labutí píseň přesouvá na VOD. V konkurenci dalších atraktivních titulů, povedených hororů jako The Last Voyage of the Demeter a Kostlivec, si Indy na službách iTunes, Google Play a Vudu uzmul prvenství a je o něj jasně největší zájem. Stažení titulu přitom stojí dvacet dolarů, na české koruny něco přes čtyři stovky.
Indiana Jones a nástroj osudu
Indiana Jones a nástroj osudu | Lucasfilm Ltd.
To naznačuje, že snímek bude velkým hitem také po přesunu na službu Disney+, který se kvapem blíží. A byť jde o spekulace, vyvolaný zájem vyjevuje postoj řady diváků a divaček, kteří se stále zdráhají navštěvovat kinosály a za očekávaný film si raději zaplatí tak, aby ho mohli vidět doma. Dávalo by přitom smysl, že většinu těchto zájemců tvoří starší generace, jež má k látce vztah a neplatí si služby jako Netflix či právě Disney+.
Nástroj osudu ostatně renomé série nekazí a nabízí spoustu propriet, jež příběhy Indiana Jonese zdobí už po čtyři dekády. Není možná tak hladce natočený a odvyprávěný jako pod taktovkou Spielberga, ale to snad ani nikdo nečekal. Praktickým efektům už skoro odzvonilo a nikdo dnes akční scény neumí točit jako kdysi Spielberg, jenž uměl spojit adrenalin, hrozbu i zábavu v promyšlených obrazových kompozicích. Mangold režíruje přímočaré vyprávění, v němž se klaní předchůdcům, ale zároveň rozvíjí Indyho charakter a příběh směruje především k pocitové katarzi vázané na osobnost a odkaz ikonického a zestárlého protagonisty.
Jestli film v něčem zůstává inspirativní a na streamu díky tomu zasluhuje pozornost pochybovačů, je to opět práce s dobovými reáliemi a tematikou. Nástroj osudu se odehrává roku 1969 během vrcholícího vesmírného závodu a využívá řadu tehdejších kulturních zdrojů včetně Tintina či sandálových a sci-fi příběhů obracejících se do minulosti. Není možná tak dobrý jako jeho předchůdci, ale pořád je důstojným a zábavným Indiana Jonesem. Třeba se to postupně promítne i do účetních záznamů.