www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Sedmdesátník Ladislav Henzl se automobilovými rally stále baví

7. září 2023 • 09:00

Krásné sedmdesátiny slaví sedmého září západočeský soutěžák, který patřil do slavné skupiny jezdců AMK Mariánské Lázně – Šnajdra, Zenkla, Suchopára, Čečila, Ziery, Březiny a dalších. Na svém kontě má více jak sto startů v rally, revivalech, závodech do vrchu i kdysi velice populární ploché dráze automobilů.

Henzl-Ziera. VW Golf GTi

Láďu jsem poznal osobně před lety na revivalech pořádaných Edou Paterou, na nichž se schází pravidelně řada špičkových závodníků minulosti a také na vzpomínkové akci u Standy Šelmáta v Zahrádce u Nepomuku. Kromě toho, že se jedná o velmi dobrého závodníka, nezkazí ani žádnou legraci a jeho vzpomínky na závodění zejména v sedmdesátých a osmdesátých letech dotváří atmosféru tehdejší doby.

Začal závodit v roce 1978 se Škodou 110 v oblastních soutěžích s Karlem Rozhoněm a první větší úspěchy přišly se špičkovým vozem Škoda 120 S, když byli například druzí absolutně při Rallye Plzeň 81. Měl i to štěstí startovat s legendární Škodu 130 RS. Byla tmavě červená a na sedadlo spolujezdce usedl Harald Ziera. Vyhráli spolu absolutně Rallye Chemopetrol Litvínov a Rallye Smědá a byli druzí při Rallye PAL Tábor 1983. Znamenalo to postup do Přeboru ČSR a změnu vozu. Po epizodě s vozem VAZ přišel na řadu „jedničkový“ Volkswagen Golf GTi s nímž startovali až do roku 1987. V sezóně 1984 získali titul vicemistrů A 1600 a postoupili do federálu. Ani tady se neztratili.

Závodil i s moskvičem

Poté následovaly dvě sezóny s vozem Moskvič a opět titul vicemistrů v roce 1988. Po roce 1989 se Ladislav Henzl odmlčel, aby se s Hondou Civic vrátil do rally v roce 2004. To jej navigovali především Karel Zenkl a Petr Čečil. Vydařila se jim zejména sezóna 2005, kdy se stali Mistry ČR ve třídě N2 ve sprintrally. Poháry za přední místa ve třídě sbírali i nadále a do třetice získal vicemistra v roce 2007 se spolujezdcem Marcelem Mourkem. Stejně jako v roce následujícím. V posledních sezónách závodí Ladislav Henzl především s Vladimírem Tichým a Jiřím Čekanem.

Ladislav Henzl startoval jednou i s legendárním spolujezdcem Hynkem Středou. Znali se spoustu let, ale jediný start zrealizovali až při Rally Kroměříž 2020. Ladislav Henzl stále startuje v soutěžích Českomoravského poháru a také v revivalech a amatérských závodech do vrchu.

Láďo, přejeme Ti hodně zdraví, a ještě spoustu šťastných kilometrů za volantem auta se startovním číslem.

V čele závodů na ploché dráze
Pavel Vydra
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist