Orchestr PKF zahájil jubilejní sezonu, uvedl díla Josefa Suka a Antonína Dvořáka

ČTK ČTK
7. 9. 2023 9:22
Hudbou Josefa Suka a Antonína Dvořáka tuto středu v zaplněném pražském Rudolfinu zahájil svou jubilejní 30. sezonu orchestr PKF - Prague Philharmonia. Vedl jej šéfdirigent Emmanuel Villaume, sólistou ve druhé polovině večera byl violoncellista Jan Vogler. Německý umělec se představil s nástrojem Stradivari Ex Castelbarco/Fau z roku 1707 ve Dvořákově Koncertu pro violoncello a orchestr h moll.
Na snímku ze zahájení sezony PKF jsou violoncellista Jan Vogler (vlevo) a šéfdirigent Emmanuel Villaume.
Na snímku ze zahájení sezony PKF jsou violoncellista Jan Vogler (vlevo) a šéfdirigent Emmanuel Villaume. | Foto: ČTK

Pro začátek sezony PKF vybrala tvorbu českých autorů, kteří k sobě měli blízko. Suk byl žákem Antonína Dvořáka a zejména v jeho rané tvorbě je podle odborníků učitelův vliv patrný. Suk se navíc roku 1898 oženil s Dvořákovou dcerou Otilií.

Středeční koncert začal Sukovým Fantastickým scherzem, jednou z jeho drobnějších prací. Následovala Dvořákova Suita A dur zvaná Americká, v níž se autor loučí se Spojenými státy i postupy odvozenými z tamní hudby. Dvořák v USA pobýval v letech 1892 až 1895.

Na samém konci amerického angažmá zkomponoval také Koncert pro violoncello h moll. Stěžejní kus literatury pro tento nástroj tuto středu přednesl v New Yorku žijící berlínský rodák Jan Vogler, který vystupuje se světovými orchestry. Dvořákův violoncellový koncert natočil v roce 2005 s Newyorskými filharmoniky, vloni vydal album s Dvořákovými komorními skladbami.

PKF v sezoně 2023/2024 nabídne v hlavním orchestrálním cyklu devět koncertů, z toho pět pod taktovkou svého francouzského hudebního ředitele Villauma.

Tématem komorního cyklu se stane česká hudba a výročí významných zdejších skladatelů, jako byli kromě Dvořáka například Bedřich Smetana, Leoš Janáček či Pavel Haas. Těleso zároveň uctí opomíjené autory a uvede díla Vítězslavy Kaprálové, Václava Pichla, Iši Krejčího nebo Václava Jindřicha Veita.

Snímek ze středečního zahájení sezony PKF.
Snímek ze středečního zahájení sezony PKF. | Foto: ČTK

V jubilejní koncertní sezoně PKF připravila také šest večerů soudobé hudby věnovaných současné československé generaci. Cyklus se od 25. září přesune do nově zrekonstruovaného Studia Švandova divadla. Kromě toho orchestr plánuje akce pro děti a pokračovat bude i donátorská řada Lobkowicz abonmá.

Obecně prospěšnou společnost PKF - Prague Philharmonia založil v roce 1994 dirigent Jiří Bělohlávek jako Pražskou komorní filharmonii, po něm ji vedli Kaspar Zehnder a Jakub Hrůša. Villaume je v jejím čele od roku 2015, předloni prodloužil smlouvu na další tři sezony.

PKF pravidelně účinkuje se světoznámými dirigenty i sólisty a natočila více než devět desítek disků pro prestižní světová i domácí vydavatelství. "Pokud umělecké těleso přežije třicet let, a navíc s tak vynikající reputací, pak si myslím, že má smysl, je kvalitní, odůvodněné a oprávněné," prohlásil Emmanuel Villaume.

 

Právě se děje

Další zprávy