Expertka Dolanská: Být single a vzít na kratší dovolenou rodiče je čím dál populárnější. V módě je Balt

7. září 2023

Letošním prázdninovým hitem cestovatelů bylo Polsko a sever Německa. K trendům patří i multigenerační výlety. „Letní dovolená už nebývá tak dlouhá, na tři neděle už dnes skoro nikdo nejezdí,“ komentovala současné zvyky pedagožka na Katedře cestovního ruchu Metropolitní univerzity Nora Dolanská. Kam o prázdninách nejvíce jezdili Češi? Koho nejvíce láká naopak Česko? Jak cestování mění výkyvy počasí? Moderuje Zita Senková. 

Z dostupných dat agentury CzechTourism vyplývá, že turistů v České republice bylo ve druhém čtvrtletí téměř stejně jako v roce 2019.

Čtěte také

Podle pedagožky Nory Dolanské jsme překonali krizi, kterou způsobila covidová pandemie. A lidé cestují i přes rostoucí ceny. „Cestování je životní styl, který si lidé nenechají vzít. Lidé cestují, i když mají finanční problémy,“ uvedla Nora Dolanská na Dvojce. Podle ní lidé raději ušetří na službách. 

Lidé už ale méně často volí několikatýdenní letní dovolenou, narozdíl od minulosti k současným trendům patří jarní a podzimní prodloužené víkendy.

To se dost často objevuje třeba už i u rodinných výletů nebo u skupinových zájezdů, komentovala Dolanská v pořadu Jak to vidí… Já si vzpomínám, že jako dítě jsem jezdívala s rodiči na tři neděle na dovolenou. To už dnes v podstatě skoro nikdo nejezdí, připomněla v rozhovoru se Zitou Senkovou.

Single turisté s rodiči

Cestovatelské zvyky se mění, lidé si dovolenou často zkrátí a jedou častěji. Jezdí se na začátku letního období a potom ještě jednou na podzim, třeba na týden, komentovala expertka na cestovní ruch. Podle ní to ale víc zatěžuje životní prostředí, zejména tehdy, pokud lidé častěji létají. Není to ideální pro udržitelnost cestovního ruchu. Takže létání bychom se měli někdy i zříci, nebo cestovat jiným způsobem, zmínila Dolanská.

Za zajímavý trend považuje multigenerační cestování. Vrací se do módy. Lidé pracují více, mají větší vzdálenosti v rámci určitých rodinných vazeb, takže dovolenou chtějí nějakým způsobem strávit společně, vysvětlila.

Novému trendu prospívá i úroveň a nabídka služeb v oblíbených resortech. Jsou tak dobře vybavení, že mohou nabídnout určitou část resortu jenom pro dospělé a například určitou část jenom pro děti s animačním programem, zmínila.

Taková dovolená může přinést zážitky všem generacím. Rodina se večer sejde, má společnou večeři, hezky si to užijí a potom si každý dělá své, řekla Dolanská. Připomněla i další tendence cestovatelů: V Evropě už je šedesát procent lidí single a dospělí, kteří žijí sami, dost často berou své rodiče na dovolenou, tím jim udělají hezký hezký bonus třeba během roku. 

Letošním hitem je Balt

Lidé mění i cíle pro své výlety. Populární je pobřeží Baltského moře, například v severním Německu nebo Polsku. Polsko se podle ní stává velmi zajímavým bonbónkem pro cestovní ruch. Polsko v poslední době nabízí nové a moderní objekty, navíc díky EU postavili velmi dobré silnice. To znamená, dá se tam dá poměrně snadno a rychle dojet, vysvětlila příčiny popularity Dolanská. Není to daleko a navíc Balt je v současné době skoro stejně teplý jako jižní moře, uvedla. 

autor: Zita Senková
Spustit audio

Související