Hlavní obsah
Názory a úvahy

Mužská maskulinita a její úpadek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pxhere

Poslední dobou se s tím setkáváme čím dál častěji. Dohady mezi „tateovci“ a „sněhovými vločkami“ nabírají na obrátkách. Čí je to ale vina, že muži jsou čím dál slabši. Kam zmizela mužská maskulinita?

Článek

Úpadek neboli krize maskulinity není nová věc. Pár let už ji můžeme pozorovat. Ve zkratce se jedná o společenský tlak na muže, aby byli méně maskulinní, více se přizpůsobovali ostatním a byli poslušní. Někteří tomu podlehli. Jsou ale hnutí a osobnosti, které se proti tomu postavily a maskulinitu naopak vyzdvihují. Mezi nimi jsou známý a kontroverzní psycholog Jordan B. Peterson a influencer Andrew Tate.

Jordan B. Peterson a Andrew Tate

Jordan B. Peterson je světoznámý psycholog, autor tří knih, lektor na internetu a emeritní profesor na univerzitě v Torontu. Jeho kniha Řád není všechno zaznamenala sedm milionů prodaných kopií. Petersonovy online programy selfauthoring.comunderstandmyself.com pomohly desetitisícům lidem více poznat sami sebe a lépe si naplánovat budoucnost.

Na druhou stranu o Andrewovi Tateovi se tak pozitivně hovořit nedá. Tate je šestatřicetiletý bývalý profesionální kickboxer, který se jako dítě věnoval i šachům. Teď se živí jako podnikatel a influencer, který byl spolu s jeho bratrem obviněn ze znásilnění, obchodování s lidmi a z vytvoření zločinecké skupiny určené k sexuálnímu vykořisťování žen (vina ještě stále není vyvrácená). Stal se populární i díky založení Hustlers University, což je pochybná služba zaručující za měsíční poplatek zbohatnutí učením se různých triků, jak v dnešní době vydělávat. Na rovinu, co tam jeho mentoři vyučují, se člověk naučí sám na internetu z volně dostupných videí a možná i lépe.

Mimo všechny tyhle kaňky, jeho představa „Top G“ (sám si tak říká) není zase tak skvělá, jak se může zdát. Obzvláště co se týče přístupu k ženám, kterými pohrdá. Jedna věc se mu ale musí nechat, motivoval muže něco se sebou dělat, ačkoliv Tateův pohled na svět je spíše může zkazit než z nich udělat úspěšné muže. Já osobně bych Tatea nenazval maskulinním mužem, ale motivovat muže k uvědomění si jejich situace se mu podařilo.

Co si představit pod pojmem maskulinita?

Akademický slovník cizích slov definuje slovo maskulinita jako „mužské rysy chování“, což nám moc neřekne. Já osobně si myslím, že maskulinita je souhrn vlastností, které by měl muž splňovat, nebo aspoň většinu z nich. Mezi takové vlastnosti třeba patří chuť plnit výzvy, které si maskulinní muž dá sám, chránit a starat se o svoji rodinu a přátele, nebát se vzít věci do svých rukou a být nebezpečný jen těm, co ohrožují jeho samotného nebo jeho blízké. Dalo by se toho napsat více, ale na základní představu to stačí.

Média a influenceři

Velkou roli v potlačování maskulinity hrají média, sociální sítě a jejich influenceři, kterým je v dnešní době téměř nemožné se vyhnout. Média používají nálepky jako toxická maskulinita na denním pořádku (např. zde v článku iDNES.cz) a je mnoho influencerů, kteří vydávají antimužský obsah, většinou i antibělošský, zejména na TikToku. Co však může být pro jednoho zbraň, může být pro druhého štít. Proto se čím dál více objevují tvůrci i z druhé půlky sféry, kteří zase točí svůj obsah podporující maskulinitu a mužnost.

Ale je mužská společnost doopravdy rozdělená? Nebo se pouze vytváří skupiny s různým myšlením a vnímáním lidského života, jako tomu bylo vždy? Ať už jste pro maskulinitu, nebo proti, tak by to měla být čistě vaše věc. Nikomu byste neměli nutit váš styl života, nikdo by ho ani neměl nutit vám. Pokud muže hypoteticky rozdělíme na dva tábory, pro maskulinitu a proti maskulinitě, který z nich je horší? Kdo je toxický a nutí svoji vizi tomu druhému táboru? Já osobně vnímám více útoků ze strany proti maskulinitě.

Maskulinita všeobecně tvoří základ silné a odolné společnosti a neměla by tedy být vnímána jako něco špatného. Jak G. Michael Hopf říká ve svém citátu: „Těžké časy tvoří silné muže. Silní muži vytváří dobré časy. Dobré časy tvoří slabé muže. A slabí muži vytváří těžké časy.“ A já mám pocit, že momentálně začíná fáze: „Těžké časy tvoří silné muže.“ Ale obrat k lepším časům ještě chvíli trvat bude.

Jde mužnost ještě zachránit?

A je vůbec co zachraňovat? Každý přece můžeme být takový, jaký sami chceme. Není třeba to nikomu nutit. Pokud ale máte pocit, že jste utlačovaní a musíte s tím něco dělat, nezbývá vám nic jiného než jen založit nějaké hnutí, získat co nejvíce členů a snažit se něco změnit alespoň lokálně. Ale směr nastavený politiky a médii už je daný a mužská maskulinita v něm nemá svoje místo.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám