Dnes Úterý - polojasno 24°C
Zítra Středa - obcasny-dest 21°C
Úterý 21. 5. 2024
Svátek má Monika
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Bobek, Felber, Hermann. Praha 6 udělila tři čestná občanství in memoriam
Pavel Bobek. Foto: Petr Novák / Wikipedie - CC BY-SA 2.5

Bobek, Felber, Hermann. Praha 6 udělila tři čestná občanství in memoriam

Hudebník Pavel Bobek, profesor technické mechaniky Viktor Felber a první porevoluční starosta Prahy 6 Jiří Hermann. To jsou osobnosti, které v pondělí 4. září získaly čestná občanství in memoriam. Udělena byla také Cena městské části Praha 6 zpěváku a skladateli Michalu Hrůzovi za osobní statečnost, kterou prokázal, když se letos v dubnu postavil agresorovi. Informoval o tom mluvčí radnice Marek Zeman.

Slavnostní udílení se uskutečnilo v pondělí odpoledne v Bazilice svaté Markéty v Břevnovském klášteře. Čestná občanství uděluje šestá městská část každoročně 4. září. To je den, kdy prezident Tomáš Garrigue Masaryk v roce 1920 podepsal zákon číslo 114, kterým se hlavní katastrální území dnešní městské části Praha 6 stala součástí hlavního města. 

Břevnovák Pavel Bobek, in memoriam, oblíbený zpěvák a architekt, byl oceněn za jeho za významný přínos v oblasti kultury Viktor Felber, in memoriam, vysokoškolský profesor a příslušník domácího protinacistického odboje, byl oceněn za boj proti nacismu a přínos v oblasti vysokoškolského vzdělávání. Viktor Felber byl profesorem technické mechaniky a termomechaniky a krátce i rektorem ČVUT. V roce 1942 byl zatčen a popraven. Jiří Hermann, in memoriam, první porevoluční starosta Prahy 6, oceněn za položení základů demokratického fungování úřadu po pádu komunismu.

Cenu městské části Praha 6 letos získal zpěvák a skladatel Michal Hrůza za jeho postoj a odvahu, s níž se letos v dubnu postavil agresorovi, který v Praze 6 zaútočil na sedm obětí, dokonce i na dětském hřišti, kde bezdůvodně udeřil pěstí do obličeje pět žen a dvě děti. 

„Michal Hrůza neváhal a agresora zpacifikoval. Rozhodl se tak i přesto, že před pár lety ho podobný zásah a ochrana slabšího, stála velké zdravotní komplikace,“ sdělil Marek Zeman.


Autor: puc

Praha 6 se letos poprvé připojila ke Světovému dni včel

Včera ve 23:41

Instalace včelích úlů na střeše Polikliniky Pod Marjánkou a v parku Ladronka, memorandum s Včelařským spolkem či výstava ve spolupráci s Velvyslanectvím Slovinské republiky. To jsou aktivity, kterými se letos městská část Praha 6 poprvé připojí ke Světovému...

Módní přehlídka z píseckého víkendu módy a designu 2024

Včera v 17:17

Písecký víkend módy a designu 2024 nabídl místním i návštěvníkům z celé republiky jedinečnou módní přehlídku udržitelných módních značek a designérů a design market složený z kvalitních výběrových produktů.

V bytě na sídlišti Antala Staška byla nalezena mrtvá žena

19. května 2024 ve 22:37

V neděli odpoledne bylo v bytě v krčské ulici Fillova na sídlišti Antala Staška nalezeno tělo mrtvé dvaatřicetileté ženy. Policisté zjišťují, za jakých okolností k tragédii došlo. Přesnou příčinu určí pitva. Podle serveru aktu.cz je příčinou smrti nešťastná...

Festival otevřených budov zaznamenal více než 103 tisíc návštěv

19. května 2024 ve 21:26

Prezidentská rezidence, Lobkowiczký palác, Nová Oranžerie na Pražském hradě od Evy Jiřičné, Goethe institut na nábřeží, vinohradská Čapkova vila, Clam-Gallasův palác na Starém Městě, budova bývalých Elektrických podniků Praha – dnes Bubenská 1 na Vltavské či nově zrekonstruované prostory Fantovy...

Na obchodní dům Máj dělníci instalují druhého motýla od Černého

19. května 2024 v 11:53

Na obchodní dům Máj na Národní třídě v neděli dělníci instalují druhého několikametrového motýla od výtvarníka Davida Černého s trupem napodobujícím stíhačku spitfire. První motýl byl na fasádu Máje připevněn v sobotu, druhý byl v neděli před 10:30 zatím stále na zemi. S jeho instalací se čeká na...

V Lipencích hořela garáž

19. května 2024 v 10:29

Profesionální hasiči z Radotína a dobrovolní hasiči z Lipencí zasahovali v pátek 17. května od 19:30 hodin v ulici Obilní v Praze-Lipencích u požáru garáže. Informoval o tom mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Očkování zvířat osob bez domova

18. května 2024 v 15:07

V areálu noclehárny Michle proběhne 22. května od 9 do 11:30 hodin již tradiční očkování zvířat osob bez domova.

Další články
Nahoru