Dnes Sobota - jasno 20°C
Zítra Neděle - jasno 25°C
Sobota 27. 4. 2024
Svátek má Jaroslav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Pražský sport

Průzkum: 91 procent učitelů tělocviku pozoruje upadající kondici dětí

Množí se počet omluvenek z hodin tělesné výchovy na základních a středních školách, fyzická zdatnost s pohybovou gramotností se významně zhoršují a školy v čele se státem nevěnují tomuto problému dostatečnou pozornost. Takové jsou výsledky průzkumu, který iniciovala nově vzniklá Asociace trenérů a učitelů tělesné výchovy. Řešením by bylo spojení škol se zástupci sportovních klubů. 

„Učitelé jasně potvrdili, že tělesná výchova je druhořadým předmětem na školách a jejich práce je společensky nedoceněná. To se musí v době narůstající obezity u dětí změnit,“ prohlásil Jakub Makalouš z organizace Wannado, která stojí za největším náborovým festivalem Sporťáček. Zároveň je jeden ze zakladatelů nové asociace.

Právě učitelé tělesné výchovy mají bezprostřední kontakt se současnou dětskou generací a v tělocvičnách základních či středních škol vidí syrovou realitu. A 91 % z nich pozoruje sestupně upadající kondici u nově příchozích dětí. Podle 55 % učitelů se navíc, bohužel, zvýšil počet omluvenek z hodin tělesné výchovy. Vyplývá to z výzkumu, do kterého se zapojilo přes 200 učitelů v období před začátkem nového školního roku.

„Zcela jednoznačně a dlouhodobě se zhoršuje fyzická kondice našeho národa a jako učitelé tomu chceme zamezit. Jenže máme k tomu omezené nástroje, hodiny tělesné výchovy nejsou pro většinu škol prioritou a stát nedostatečně upozorňuje zdravotní benefity z pohybu,“ varoval Miroslav Petr, děkan FTVS a předseda nově vzniklé Asociace trenérů a učitelů tělesné výchovy.

Organizace si dává za úkol na krizi upozorňovat, najít dialog se zástupci státu, a hlavně podpořit učitele tělesné výchovy. Vždyť 82 % z nich si podle průzkumu myslí, že je jejich práce společensky nedoceněna a podle 74 % učitelů nejsou hodiny TV na školách na stejné úrovni důležitosti a významu jako ostatní výukové předměty.

„Pro učitele je složité pracovat s pohodlnými dětmi, které jsou v tomto přístupu podporovány svými rodiči. Nepomáhá ani velký počet omluvenek od lékařů nebo právě od rodičů. Někdy stačí, když dítě zakašle a nemusí cvičit. A limitují nás také obavy učitelů realizovat s žáky některé sportovní aktivity,“ popsal kritické momenty Kamil Kotlík, profesor z Oddělení pedagogiky a didaktiky tělesné výchovy na FTVS.

Přitom podle nově vzniklé asociace funguje v Česku velká řada nadšených a kvalitních učitelů tělesné výchovy. Jenže nemají řádné zastání. „Bohužel někteří z nich opouští školství po krátké době praxe. Jedním z důvodů je nedostatečná finanční podpora. Často se také stává, že absolventi pedagogických škol v tomto oboru se nakonec rozhodnou do praxe vůbec nenastoupit. Potřebujeme zastání a větší společenskou prestiž,“ dodal Miroslav Petr.

Podle 81 % učitelů by pomohlo, kdyby školy a jejich učitelé více spolupracovali se zástupci sportovních klubů a tělovýchovných jednot. „Z průzkumu také jasně vyplynulo, že 93 procent učitelů pozorují lepší fyzickou zdatnost a pohybovou gramotnost u dětí, které jsou součástí organizovaného sportu v klubech a jednotách. Považuji za důležité toto prostředí propojit se školami,“ dodal Jakub Makalouš, iniciátor nově založené Asociace trenérů a učitelů tělesné výchovy.

„Z průzkumu dálo vzešlo, že největší problém vidí učitelé v neochotě dětí a jejich rodičů se pravidelně zaobírat pohybovými aktivitami. O přínosech sportu pro zdraví by měly rodiny s dětmi významně informovat ministerstvo školství, zdravotnictví a také samotné školy,“ doplnil Makalouš z organizace Wannado, která na svých stránkách nabízí v kategorii tělocvik online mnoho inspirativních her a cviků. A zároveň už 13 let organizuje festival Sporťáček – největší náborovou akci pro mládež v Česku. V sobotu 9. září bude se uskuteční v Praze v areálu HAMR v Braníku velká show, při které si děti vyzkouší na jednom místě více než 70 sportů.


Autor: TZ, red

Běh cestou necestou 13 km Prahou 13

Včera v 06:58

Běh se koná v neděli 12. května odpoledne závod se koná v Centrálním parku Stodůlky a v Přírodním parku Prokopské údolí. Trasy vedou po zpevněných i nezpevněných cestách, po loukách a pěšinách, asfaltové silnici – prostě cestou necestou.

Cvičení v parku

24. dubna 2024 v 09:05

Seniory oblíbené bezplatné cvičení s prvky tai chi v parku Na Pankráci v Praze 4 začíná 14. května.

Praha 14 vyhlásila nejlepší sportovce roku

22. dubna 2024 v 09:47

Z havajského Big Islandu přivezla svůj triumf nejlepší sportovkyně Prahy 14 za loňský rok. Vítězkou čtvrtého ročníku už tradiční ankety se stala Bára Besperát. Na společenském večeru, který se na konci března konal v kulturním domě Kyje, za ni převzal cenu manžel Tomáš, protože ona už se...

Poznávejte krásy Prahy 10 na kole

21. dubna 2024 v 16:26

Cyklojízdy Prahy 10 s průvodcem jsou skvělou příležitostí k setkání s dalšími cyklisty a k aktivnímu strávení volného času.

Průzkum: Klesá počet dětí v organizovaném sportu

18. dubna 2024 v 07:40

Pokles sportujících dětí v České republice se nedaří zastavit. Naopak se stále prohlubuje. Zatímco v roce 2022 chodilo pravidelně do sportovních klubů 51 % dětí, v letošním průzkumu od agentury SANEP počet klesl na 46 %. Rovněž u mládeže strmě upadá zájem o pohybové aktivity během dne, a naopak...

Šárecký běh

12. dubna 2024 v 07:21

Závod v sobotu 13. dubna vede údolím Divoké Šárky v délce 7km.

Prague Bike Fest Na Výstavišti nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky

9. dubna 2024 v 11:38

Druhý ročník Prague Bike Fest se blíží a o víkendu 27. – 28. dubna se opět otevřou brány pražského Výstaviště, kdy areál uvítá všechny cyklo nadšence v rámci největšího cyklistického festivalu v roce. Během dvou dnů si návštěvníci užijí porci adrenalinových show, exhibice, workshopy, organizované...

Rozhledny v pohybu: Petřín 3x jinak

3. dubna 2024 v 07:19

V neděli 21. dubna se koná závod Petřín 3× jinak 2024, který je součástí běžeckého seriálu Rozhledny v pohybu. Závod je podporován radnicí Prahy 1 a její občané mají startovné zdarma.

Minigolf v Centrálním parku opět zahajuje sezonu

31. března 2024 v 10:49

Minigolf v Centrálním parku Prahy 13 opět zahajuje sezonu a od 1. dubna ho může veřejnost zdarma užívat.

Švehlova cesta 2024

29. března 2024 v 07:12

U příležitosti výročí narození hostivařského rodáka zve Praha 15 na procházku po stopách Antonína Švehly.

Další články
Nahoru