Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Anglická královna Isabela vládla se svým milencem a vedla válku proti manželovi

7.9.2023 > Středověk

Anglická královna Isabela byla rozhodně ženou činu. Když nebyla spokojená se svým manželem Eduardem II., zkrátka ho vyměnila za milence a spolu s ním proti králi postavila armádu.



Isabela Francouzská.
Isabela Francouzská. , Jean Froissart, Public domain


Francouzka na anglickém trůnu

Ve středověku byly Anglie a Francie úhlavními nepřáteli, zároveň se však mezi vládnoucími rodinami těchto zemí často konaly svatby.

Ne jinak tomu bylo i u anglického krále Eduarda II. (1284-1327) a Isabely Francouzské (zřejmě 1295-1358), dcery francouzského krále Filipa IV. Sličného.

Veselka se konala v roce 1308 a už tehdy to vypadalo, že v tomhle manželství to klapat nebude.


Edward II. během své korunovace.
Edward II. během své korunovace. , British Library, Public domain


Kamarádi a milenci

O Eduardovi se vědělo, že již od mládí podléhá vlivu galantních mužů. Sám se víc než vládě raději věnoval zábavě a královské povinnosti raději přenechával svým přátelům, z nichž někteří byli zřejmě jeho milenci.

Když si jel Eduard do Francie pro svou nevěstu, přenechal například celou Anglii v rukou svého pravděpodobného milence Pierse Gavestona.

Jestli si někdo myslel, že když se král ožení, ztratí jeho „kumpáni“ vliv, mýlil se. Gaveston získával od krále jedno privilegium za druhým a jeho moc neustále narůstala. Anglická šlechta tím byla natolik znepokojena, že se králi vzepřela a Gavestona nechala popravit.

To znamenalo velkou roztržku mezi králem a domácí šlechtou, která už se nikdy nepovedla zažehnat. Navíc Eduard v této době prohrával válku o Skotsko a jeho pozice byla v Anglii čím dál tím slabší.


Král se svým milencem.
Král se svým milencem. , Marcus Stone, Public domain


Královna ve stínu milenců

Jeden milenec byl pryč, to však neznamenalo, že nemůže přijít další – jmenoval se Hugo Despenser a z pohledu anglických pánů byl ještě horší než Gaveston. Hugo spolu se svým bratrem vytvořili mocenskou dvojku, která měla obrovský vliv na krále a vlastně vládla za něj.

Trpělivost v té době došla i královně Isabele. Měla sice s Eduardem čtyři děti, ale jeho milci ji zastiňovali a brali si vliv, který měl patřit jí. A tak když se šlechta vzbouřila a tlačila na krále, aby Huga Despensera vyhnal, přidala se Isabela na stranu rebelů. Společnými silami zatlačili krále do kouta a Eduard nakonec přijal jejich požadavky a Huga i s jeho bratrem vyhnal.

Bylo to však jen dílčí vítězství. Eduard se cítil ponížený a rozhodl se posílit svou královskou autoritu násilím. S pomocí armády zničil opozici v zemi a velmi tvrdě potrestal své odpůrce – když bylo hotovo, povolal Despensery zpátky.


Edward II.
Edward II. , Philip Halling / Tomb of Edward II


Isabela bere věci do svých rukou

A to byla pro Isabelu zřejmě poslední kapka.

Když ji Eduard poslal vyjednávat do Francie ve sporu o Gaskoňsko, obrátila se Isabela zcela proti němu.

Na kontinentu se sblížila s Rogerem Mortimerem, který byl již nějaký čas v exilu. Stali se milenci a společně začali stavět armádu, která měla odstavit Eduarda II. od moci.

Eduard měl v Anglii velmi těžkou pozici – byl slabý král a jeho milence Huga a jeho bratra lid i šlechta nenáviděli. Když se tedy Isabelino a Mortimerovo vojsko vylodilo v září roku 1326 v Anglii, začali se k němu plánovaně i spontánně přidávat významní angličtí šlechtici spolu se svými ozbrojenci. Ani ne za měsíc byl Eduard II. zajat a zbaven veškeré moci. Na začátku roku 1327 podlehl nátlaku a předal moc svému nezletilému synu Eduardovi.


Isabela se vylodila v Anglii s armádou.
Isabela se vylodila v Anglii s armádou. , Jean Fouquet, Public domain


Opakování stejné chyby

Eduard III. ještě nemohl vládnout sám, a tak se moci chopila Isabela. Dokázala to, o čem se mnohým jiným středověkým manželkám králů mohlo jen zdát: porazila právoplatného krále, chopila se vlády a panovala spolu se svým milencem, kterého si sama zvolila.

Nejdříve odstranila nepřátele – oba Despenserové byli oběšeni a Eduard II., její manžel, byl nejprve uvězněn a poté za nepříliš vyjasněných okolností zabit.

Jenže Isabela zopakovala Eduardovu chybu. Tak jako on prosazoval své milence, protežovala ona Rogera Mortimera. Nechala ho vládnout a bohatnout a ostatní šlechtici začali brzo hledat způsob, jak se Mortimera i Isabely zbavit.


Isabela byla ke svým nepřátelům nemilosrdná.
Isabela byla ke svým nepřátelům nemilosrdná. , See page for author, Public domain


Nástup Eduarda III.

Eduard III. však pomalu dospíval a nelíbilo se mu, že by za něj měl vládnout milenec jeho matky a vrah jeho otce. A tak se s pomocí šlechty, která čekala jen na to, až se chlapec rozhoupe, rozhodl plně převzít trůn.

Po třech letech, kdy Mortimer v podstatě vládl Anglii, byl bez milosti popraven. Pro matku Isabelu Eduard odpuštění našel, ale už nikdy nedovolil, aby měla vliv na politické dění v zemi.

Isabela Francouzská, anglická královna, zemřela v ústraní o mnoho let později v roce 1358.

Zdroj: J.R.S. Phillips: Edward II
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Shazovala opravdu franouzská královna těla svých milenců z věže do Seiny? Shazovala opravdu franouzská královna těla svých milenců z věže do Seiny?
Smrt české královny Johany Bavorské. Opravdu jí prokousl hrdlo králův pes? Smrt české královny Johany Bavorské. Opravdu jí prokousl hrdlo králův pes?
První úspěšný císařský řez proběhl v Praze První úspěšný císařský řez proběhl v Praze


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít