Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Univerzitní aula SU byla slavnostně pojmenována po prvním rektorovi Martinovi Černohorskému

Opava |

Na Slezské univerzitě v Opavě proběhla velká sláva. Tou bylo pojmenování univerzitní auly po jejím prvním rektorovi, profesoru Martinovi Černohorskému, který zároveň oslavil krásné životní jubileum, a to 100 let.

Univerzitní aula rektorátu Slezské univerzity v Opavě nově nese jméno Martina Černohorského. Její slavnostní pojmenování se uskutečnilo ke stým narozeninám tohoto skvělého muže, který měl velký podíl na vzniku a prvním rozvoji univerzity.

Martin Černohorský, první rektor SU: “Zcela jednoduché to nebylo, ale já jsem měl pocit, že Opava si to zaslouží a že má smysl se v tom exponovat a něco pro to udělat. Myslím, že univerzitě se daří. Obecně je to něco zvláštního a pro mě kromě toho, že je to tady takové velké překvapení, tak samozřejmě příjemné, když se vám projevuje nějaká přízeň, tak není nic víc než být spokojený a vděčný.”
Tomáš Gongol, rektor SU: “Tady tato akce, která proběhla, tahle slavnost je samozřejmě jubilejní akce pro pana profesora a zvláště pro její osobu, ale také zejména pro celou Slezskou univerzitu, protože on je otcem zakladatelem a já bych byl velmi rád, aby všechny hodnoty, které pan profesor představuje, aby se propsaly jako genetický kód do Slezské univerzity a do celé Opavy.”
Tomáš Navrátil, primátor Opavy: “Co se týká toho slavnostního okamžiku, tak jsem nadšen. Pan profesor Černohorský je neuvěřitelná osoba. Už ve dveřích přišel pán, který má 100 let, s úsměvem, s otevřenou náručí a nechal tady obrovský kus sebe, kus svoji práce a tohle je vlastně výstup toho jeho celoživotního díla. On byl ten, kdo se zasloužil o vznik této univerzity. O to, že dneska tady můžeme být, vyučujeme a dále rozesíláme vzdělání, které tady zasel.”
Rudolf Žáček, bývalý rektor SU: “Profesora Černohorského znám poměrně hodně dlouho, vlastně už z doby, kdy se jednalo o založení Slezské univerzity, kdy jsme komunikovali, protože v té době jsem působil jako ředitel Slezského ústavu a akademie věd, takže jsme mnohé věci spolu probírali. Pana profesora si nesmírně vážím, je to velká osobnost nejenom v záležitosti vědy, fyziky jako takové, ale je to osobnost i jako člověk.”

Slezská univerzita v Opavě vznikla v roce 1991, tedy rok po vzniku zakládajících fakult, a to filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě a Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné. V současné době má pět fakult a kolem 5 a půl tisíce studentů.

Tomáš Navrátil, primátor Opavy: “Univerzitu vnímám obrovsky. Je to rozvoj, je to inteligence, jsou to mladí lidé, je to perspektiva do budoucnosti a my máme i společné vazby i společné projekty se zdejší univerzitou skvěle nastartované. Máme společné projekty pro rozvoj, podnikání. Máme společné strategie a cíle a dnes můžu říct, že univerzita je absolutně nedílnou součástí tohoto města.”
Tomáš Gongol, rektor SU: “Máme velké plány. My se snažíme skutečně pomoci při transformaci MS kraje od toho, řekněme, post uhelného k novému, nové ekonomice, takže připravujeme nové, velké projekty, které mají pomoct podnikavosti jako je CPIS v Karviné a taky EDEN Silesia.”

Ten by měl pomoci nejen vědě, výzkumu a vzdělávání, ale počítá se i s programy pro širokou veřejnost včetně letních škol, příměstských táborů, nebo kroužků pro děti.

Nahlásit chybu


Polární záře opět přináší nádhernou podívanou i u nás

Včera 22:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek večer se nad naším územím opět objevila nádherná polární záře. Úchvatnou podívanou hlásili lidé napříč celým Moravskoslezským krajem, ale také na různých místech celého Česka. Podle meteorologů je vidět velmi silně, ale její intenzita se může měnit. Důležitý je čistý výhled nad severní obzor. Polární záře má být navíc nejsilnější od roku 2003.

Startují stavební akce, začala oprava domu na Hřbitovní a chodníku v Bludovicích

Začíná stavební sezona, město v dubnu zahájilo několik investičních akcí. Mezi nimi je například revitalizace bytového domu nebo oprava poslední části chodníku v Bludovicích.

Sběrné dvory v Opavě jsou v neustálé permanenci. Nový, moderní sběrný dvůr se staví v Kylešovicích

Starý nábytek, suť po rekonstrukci bytu či domu, posekaná tráva, ojeté pneumatiky. To vše nepatří do kontejnerů, ale do sběrných dvorů. V Opavě jsou momentálně tři sběrné dvory plus Reuse centrum. Nový, moderní sběrný dvůr se pak staví v Kylešovicích.

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě provázejí komplikace, v ulici současně probíhá oprava domů

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě v Havířově musí Technické služby dělat na etapy, jelikož podél chodníku probíhá revitalizace domů soukromého vlastníka.

Sdílko Poruba už klepe na dveře. Probíhat bude od 14. května v prostoru u Floridy

9. května 2024 23:19 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Poruba bude po dvouleté pauze opět patřit oblíbenému Sdílku. Probíhat bude od 14. května tentokrát na Hlavní třídě v prostoru u Floridy, který čeká celková revitalizace.

Odpadů bylo více a lidé méně třídili, Studénka zaplatila téměř jedenáct a půl milionu

Studénka zveřejnila výsledky odpadového hospodářství za rok 2023 - a nejsou nijak příznivé. Ve srovnání s rokem 2022 lidé loni vyprodukovali více směsného komunálního odpadu a méně třídili.

V DK Poklad se rozdávaly Ceny Jantar. Umělci si za mimořádné výkony odnesli 15 skleněných sošek

9. května 2024 22:06 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě se slavnostně předávaly moravskoslezské umělecké Ceny Jantar za rok 2023. Na sedmém ročníku bylo ve všech kategoriích rozdáno celkem čtrnáct cen a také dvě ceny za celoživotní přínos.

Stovky vozidel a tisíce návštěvníků zahájily pod Slezskoostravským hradem veteránskou sezónu

Téměř čtyři stovky historických vozidel mohli návštěvníci vidět na prvního máje před slezskoostravským hradem. Už po desáté tu byla zahájena veteránská sezóna a do Slezské Ostravy se tak sjeli majitelé veteránů ze širokého okolí.

Na letním koupališti Jindřich už stojí nová skokanská věž a začíná stavba tobogánů

Na letním koupališti už stojí nová desetimetrová skokanská věž a do areálu byla přivezena i konstrukce na tobogány. Práce probíhají i na výstavbě volnočasového areálu v ulici Jurije Gagarina. Radnice věří, že firmy práce dokončí včas.

Moravskoslezský kraj pokračuje v opravě silnice mezi Hvězdou a Ovčárnou

9. května 2024 16:31 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pondělí 13. května začne další oprava části silnice na Praděd. Pracovat se bude na 740 metrech vozovky, které využívají hlavně turisté. Původní silnice mezi parkovištěm Hvězda a Ovčárnou už dosluhuje. Je potřeba zajistit stabilitu dalšího úseku a pracovat se bude i na odvodnění.

Opavu navštívil Princ Lorenz Belgický, vnuk Karla I., posledního českého krále a císaře rakouského

9. května 2024 21:37 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Do Opavy zavítala vzácná návštěva. Princ Lorenz Belgický, arcivévoda rakouský d'Este, vnuk Karla I. Habsburského, posledního českého krále a císaře rakouského. V konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie se zúčastnil slavnostní instalace relikvie tohoto světce.

Opavské Senior taxi už má 1300 zaregistrovaných klientů. Služba je mezi seniory velmi oblíbená

9. května 2024 10:09 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Už čtvrtým rokem v Opavě funguje zvýhodněná služba Senior taxi. A je čím dál oblíbenější. V současné době ji pravidelně využívá na 1300 lidí ve věku 70 let více, pro které je určena.

V Chráněných dílnách Charity Opava vyráběli plyšové kamzíky. Stanou se maskotem Biskupských lesů

8. května 2024 21:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Nejdříve hasíky, teď kamzíky. Chráněné dílny Charity Opava, kde pracuje více než 160 lidí s různým hendikepem, nemají o zakázky nouzi. Aktuálně pro Biskupské lesy vyráběly plyšové kamzíky. Kamzíci jsou totiž nejvzácnější zvěří Jeseníků, kde lesy hospodaří.

Senior taxi v Opavě využívá čím dál více lidí. Využívat ho mohou senioři ve věku 70 let a více

8. května 2024 21:18 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Už čtvrtým rokem v Opavě funguje zvýhodněná služba Senior taxi. A je čím dál oblíbenější. V současné době ji pravidelně využívá na 1300 lidí ve věku 70 let více, pro které je určena.

Opavu navštívil princ Lorenz Belgický, vnuk Karla I., posledního českého krále a císaře rakouského

7. května 2024 9:51 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy zavítala vzácná návštěva. Princ Lorenz Belgický, arcivévoda rakouský d'Este, vnuk Karla I. Habsburského, posledního českého krále a císaře rakouského. V konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie se zúčastnil slavnostní instalace relikvie tohoto světce.

Takzvaná Komenda v Opavě se promění v moderní park pro všechny generace

6. května 2024 22:42 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Tzv. Komenda projde kompletní revitalizací. Město ji chce proměnit na příjemné místo nejen k relaxaci, ale také k zábavě a sportovním aktivitám. Bude tam i dost místa pro pejskaře.

Univerzitní aula SU byla slavnostně pojmenována po prvním rektorovi Martinovi Černohorskému
Vydáno 7. září 2023 14:00, Opava, Yvona Fajtová
Na Slezské univerzitě v Opavě proběhla velká sláva. Tou bylo pojmenování univerzitní auly po jejím prvním rektorovi, profesoru Martinovi Černohorskému, který zároveň oslavil krásné životní jubileum, a to 100 let.

Univerzitní aula rektorátu Slezské univerzity v Opavě nově nese jméno Martina Černohorského. Její slavnostní pojmenování se uskutečnilo ke stým narozeninám tohoto skvělého muže, který měl velký podíl na vzniku a prvním rozvoji univerzity.

Martin Černohorský, první rektor SU: “Zcela jednoduché to nebylo, ale já jsem měl pocit, že Opava si to zaslouží a že má smysl se v tom exponovat a něco pro to udělat. Myslím, že univerzitě se daří. Obecně je to něco zvláštního a pro mě kromě toho, že je to tady takové velké překvapení, tak samozřejmě příjemné, když se vám projevuje nějaká přízeň, tak není nic víc než být spokojený a vděčný.”
Tomáš Gongol, rektor SU: “Tady tato akce, která proběhla, tahle slavnost je samozřejmě jubilejní akce pro pana profesora a zvláště pro její osobu, ale také zejména pro celou Slezskou univerzitu, protože on je otcem zakladatelem a já bych byl velmi rád, aby všechny hodnoty, které pan profesor představuje, aby se propsaly jako genetický kód do Slezské univerzity a do celé Opavy.”
Tomáš Navrátil, primátor Opavy: “Co se týká toho slavnostního okamžiku, tak jsem nadšen. Pan profesor Černohorský je neuvěřitelná osoba. Už ve dveřích přišel pán, který má 100 let, s úsměvem, s otevřenou náručí a nechal tady obrovský kus sebe, kus svoji práce a tohle je vlastně výstup toho jeho celoživotního díla. On byl ten, kdo se zasloužil o vznik této univerzity. O to, že dneska tady můžeme být, vyučujeme a dále rozesíláme vzdělání, které tady zasel.”
Rudolf Žáček, bývalý rektor SU: “Profesora Černohorského znám poměrně hodně dlouho, vlastně už z doby, kdy se jednalo o založení Slezské univerzity, kdy jsme komunikovali, protože v té době jsem působil jako ředitel Slezského ústavu a akademie věd, takže jsme mnohé věci spolu probírali. Pana profesora si nesmírně vážím, je to velká osobnost nejenom v záležitosti vědy, fyziky jako takové, ale je to osobnost i jako člověk.”

Slezská univerzita v Opavě vznikla v roce 1991, tedy rok po vzniku zakládajících fakult, a to filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě a Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné. V současné době má pět fakult a kolem 5 a půl tisíce studentů.

Tomáš Navrátil, primátor Opavy: “Univerzitu vnímám obrovsky. Je to rozvoj, je to inteligence, jsou to mladí lidé, je to perspektiva do budoucnosti a my máme i společné vazby i společné projekty se zdejší univerzitou skvěle nastartované. Máme společné projekty pro rozvoj, podnikání. Máme společné strategie a cíle a dnes můžu říct, že univerzita je absolutně nedílnou součástí tohoto města.”
Tomáš Gongol, rektor SU: “Máme velké plány. My se snažíme skutečně pomoci při transformaci MS kraje od toho, řekněme, post uhelného k novému, nové ekonomice, takže připravujeme nové, velké projekty, které mají pomoct podnikavosti jako je CPIS v Karviné a taky EDEN Silesia.”

Ten by měl pomoci nejen vědě, výzkumu a vzdělávání, ale počítá se i s programy pro širokou veřejnost včetně letních škol, příměstských táborů, nebo kroužků pro děti.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000038997/univerzitni-aula-su-byla-slavnostne-pojmenovana-po-prvnim-rektorovi-martinovi-cernohorskemu