Motor stupňuje ambice. Měli jsme strach a překvapili sami sebe, říká Willmann

Foto: Petr Tibitanzl, hcmotor.cz

Martin Willmann zažil s juniorkou Motoru sestup i rychlý návrat. A i když je podle něj rozdíl mezi soutěžemi znatelný, tak Českém Budějovice nejsou po úvodních kolech nového extraligového ročníku do počtu.

Martine, jaký máte pocit po úvodních kolech v juniorské extralize?
Určitě jsme z toho ze začátku měli trochu strach, protože víme, že skok mezi Ligou juniorů a extraligou je poměrně vysoký. Podle mě jsme ale u prvního zápasu překvapili i sami sebe. Teď si myslíme, že budeme dost konkurenceschopní a je možnost udělat i v extralize nějaký výsledek. Se svým výkonem v úvodních zápasech jsme spokojeni, některé třetiny jsme odehráli hůř, některé lépe, ale zatím jsme spokojeni.

Takže jste měli před startem sezony obavy?
Určitě jsme měli strach z toho, že budeme ze začátku prohrávat. Do prvního zápasu jsme ale šli s čistou hlavou. Na druhou stranu jsme věděli, že musíme vyhrát. A právě ta první výhra nám psychicky pomohla do dalšího pokračování.

„Chceme hrát v horní skupině, takže potřebujeme na sobě dál makat a pokračovat v dobrých výkonech.“

Vy jste navíc ten první zápas proti Plzni vyhráli jednoznačně 5:0…
Šli jsme do zápasu s tím, že vyhrajeme, ale tohle jsme upřímně nečekali ani my. Mysleli jsme si, že vyhrajeme třeba 2:1, nebo 2:0. Takhle vysoký rozdíl nečekal nikdo z nás. Byli jsme překvapení, ale taky jsme za to byli rádi a nakoplo nás to.

Čtyři zápasy, sedm bodů, třetí místo. Jak to na vás působí?
Jsme rádi za to, že se to takhle vyvíjí. Na druhou stranu je to jen začátek sezony. Chceme hrát v horní skupině, takže potřebujeme na sobě dál makat a pokračovat v dobrých výkonech.

Foto: Jan Běhounek

A to se vám po úvodní výhře podařilo, ne?
Druhý zápas jsme hráli venku s Libercem. Bylo to dost vyrovnané utkání, akorát jsme v jedné třetině zaspali a nechali si dát hloupé góly. Ve třetí třetině jsme ale Liberec úplně zavřeli a soupeř neměl prakticky nic. Akorát naše koncovka nám nedovolila dát gól. Celkově si myslíme, že venkovní zápasy pro nás budou těžší, což se ukázalo i potom v Karlových Varech, ale určitě se bude snažit i z nich vozit nějaké body. Doma budeme hodně silným týmem.

Vy jste za čtyři utkání sesbíral sedm asistencí. Sedí vám to?
S tímhle jsem spokojený. Nepočítal jsem s tím, že se mi bude od začátku sezony bodově dařit, vlastně se na to ani nijak nezaměřuju. Ne, že by mi to bylo jedno, ale neřeším to. Všichni se soustředíme na výkon a každý zápas hrají všichni kluci, nejen já, naplno a snažíme se vyhrát. Kanadské body jsou až na druhém místě.

„Dokážu rozpoznat, kdy se hnát do útoku za gólem nebo nahrávkou, a kdy naopak víc bránit.“

Jste spíše defenzivnější, nebo ofenzivnější obránce?
Tuhle otázku už jsem dostal od trenérů a docela jsem nevěděl, co jim na to mám odpovědět (usmívá se). Myslím si, že umím hrát do obrany i do útoku. Dokážu rozpoznat, kdy se hnát do útoku za gólem nebo nahrávkou, a kdy naopak víc bránit. Neřekl bych, že se úplně řadím mezi ofenzivní, nebo defenzivní beky, ale dokážu rozeznat, co se kdy hodí víc.

Zažil jste jak loňský postup, tak předtím i sestup z nejvyšší soutěže. Jak se za tím vším ohlížíte?
V první řadě je to asi o tom, že Extraliga juniorů je o level výš. Jsou tam šikovnější hráči, všechno je rychlejší. Kdybych to měl srovnat, tak je Liga juniorů oproti extralize velký rozdíl.

Foto: Jan Běhounek

Opravdu?
Je to dost velký skok. Neříkám, že týmy loni v Lize juniorů nebyly kvalitní, ale v extralize se schází nejlepší kluci, kteří neodejdou do zahraničí.

V Lize juniorů jste loni působili suverénně. Bylo to tím, že jádro týmu zůstalo?
Ano, měli jsme výhodu, že spousta kluků, kteří hráli ještě rok zpátky v extralize, zůstala. Měli jsme jediný cíl, a to postoupit, protože kdyby se nám to nepovedlo, tak každý další rok by to bylo náročnější. A to nám pomohlo. Zůstala víceméně stejná parta kluků, byli jsme dobrý tým, pomohlo nám to.

„Celkově máme dost mladý tým, mladších hráčů u nás hraje strašně moc.“

Nakolik se vám změnil kádr teď?
Změnilo se jen to, že odešli dva hráči, kteří by za nás ještě mohli hrát. Potom odešli hráči ročníku 2003, teď s námi hraje jen jeden overage hráč. Jinak to zůstalo stejné. Přišli kluci ročníku 2006 z dorostu, ale je to dost podobné jako loni. Tým zůstal z větší části stejný, z čehož také můžeme těžit, protože jsme na sebe zvyklí. Máme skvělou partu, což je parádní.

Co hráči z dorostu?
Kluci z dorostu mezi nás zapadli úplně výborně. Znali jsme se právě už z minulých let, kdy jsme třeba spolu různě hrávali v jiných kategoriích. Jsou taky moc šikovní. Celkově máme dost mladý tým, mladších hráčů u nás hraje strašně moc.

Foto: Jan Běhounek

Může to být vaše výhoda?
Neřekl bych, že to může být výhoda do téhle sezony. Přece jenom jsou kluci mladší a nemají tolik zkušeností. Do dalších sezon to ale bude pro nás určitě velká výhoda, pokud teda kluci zůstanou tady u nás v Motoru.

Jaké jsou v této sezoně vaše ambice?
Když jsme se o tom s kluky bavili hned po postupu, tak naším hlavním cílem bylo soutěž udržet. Po úvodních utkáních a při taktice a herním systému, jaký máme, si myslím, že máme na to hrát v horní skupině. Věřím, že můžeme být mezi prvními čtyřmi týmy, abychom se pak nemuseli vůbec strachovat o sestup. Náš cíl je teď horní skupina, i když stále myslíme na to, že se hlavně musíme udržet.

„Neříkám, že musím pořád sbírat body, ale chci si udržet svou hru, ideálně to celé ještě stupňovat.“

Takže se vaše ambice stupňují?
Ano, je to tak.

Jaké jsou vaše osobní ambice?
Určitě bych si chtěl udržet výkonnost jako teď, na začátku sezony. Neříkám, že musím pořád sbírat body, ale chci si udržet svou hru, ideálně to celé ještě stupňovat. Pak samozřejmě snem každého kluka je reprezentovat Českou republiku, takže to by se taky dalo nazvat jako moje ambice. Taky bych rád probojoval třeba na jeden zápas do A-týmu v extralize.

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz