Přesně 373 snímků z bezmála sedmdesáti zemí světa. Tolik filmů museli zhlédnout tři porotci mezinárodního festivalu sportovních filmů v Liberci. V jeho historii je to zatím nejvyšší počet. Do dalšího kola pak poslali stovku z nich, aby jich ve finále zůstalo jen dvaatřicet.

Mezi nimi pak už devět porotců rozhodne, kterému z nich připadne v každé z pěti kategorií prvenství a který si nakonec v listopadu odnese i hlavní cenu festivalu.

Akce, která se snaží nalákat i nesportovní diváky, vstupuje letos už do svého 26. ročníku. Organizátorský tým, který ji před třemi lety převzal, se z ní snaží udělat festival, který si Češi vezmou za svůj stejně jako ten filmový v Karlových Varech.

Tomu má napomoci nově i spot v České televizi a také Festivalové ozvěny. Ty budou přicházet z Liberce, ze střechy jedné z budov, a z pražského kina Mat na Karlově náměstí.

Největším lákadlem letošního festivalu má být celorepubliková premiéra o Martinu Škrtelovi, slovenském fotbalistovi, který vedl roky národní reprezentaci a zapsal se i mezi nejvýraznější postavy anglického Liverpoolu.

Jeho příběh zachytil režisér Petr Větrovský, který uspěl loni na světovém finále v italském Miláně se svým snímkem Jan Koller: Příběh obyčejného kluka, kde získal Cenu kritiků.

„Diváky potěší i strhující drama o dvojím životě hráče Premier League Jlloyda Samuela s názvem The Footballer, his Wife and the Crash,“ zmiňuje Renata Balašová, ředitelka Sportfilmu.

A pro motoristické fanoušky je zase nachystaná projekce dokumentu o jedné z největších postav motoristického sportu a automobilového průmyslu. Tvůrci snímku se totiž zaměřují na to, kdo ve skutečnosti byl Enzo Ferrari, jehož život se vyznačoval úspěchem i tragédií, kdy se musel vyrovnat se ztrátou syna, a proč se stal legendou.

„Za pozornost ale budou určitě stát i snímky o zápasníkovi Jiřím Procházkovi a lezci Adamu Ondrovi, ale také filmy věnující se mladým sportům, jako je parkour, BMX či freestyle bruslení,“ dodává Balašová.

Mezi porotci, kteří budou o cenách pro soutěžní filmy rozhodovat, je i režisér filmu Poslední závod Tomáš Hodan nebo dokumentaristka a režisérka Jana Počtová. Ta přiznává, že sama sportovkyní není a sportu nerozumí, a tak snímky posuzovala především z pohledu filmařského řemesla.

Předseda poroty Zdeněk Škoda pak zase prozrazuje, že zhlédnout poctivě od začátku do konce všechny filmy není téměř fyzicky možné. „Někdy stačí vidět prvních patnáct minut a už víte, že to nemá cenu,“ podotýká.

V rámci doprovodného programu pak uspořádá festival konferenci na téma Ženy ve sportu, kam si lyžařka Šárka Strachová pozve třeba úspěšnou tenistku a psycholožku Helenu Sukovou nebo horolezkyni Kláru Kolouchovou.

Sportfilm se odehraje tentokrát na více než deseti místech, mezi nimiž nebude chybět Kino Varšava, Grandhotel Zlatý Lev a nově i zrekonstruovaný Liebiegův palác, hudební klub Lípa nebo kulturní centrum IGI ve Vratislavicích nad Nisou. Rozpočet festivalu je čtyři miliony korun, na příští rok pak bude ještě o dva miliony korun vyšší.

Stejně jako v minulých letech se vítězné snímky utkají se světovou konkurencí v rámci listopadového finále v italském Miláně. Loni tu český film bodoval hned ve čtyřech kategoriích. Kromě už zmiňovaného příběhu Jana Kollera uspěly také snímky Poslední závod a Zátopek.

Letos poprvé bude Sportfilm zpoplatněný. Základní festivalový pas si bude moci prvních tisíc zájemců zakoupit už s měsíčním předstihem za dvě stě korun. Kromě vstupů na jednotlivé projekce k nim získají i vstup do libereckého bazénu. Pak už budou do konce září k dostání za tři sta korun, v říjnu pak ještě o stokorunu dráž.