V Litoměřicích začíná tradiční veletrh Zahrada Čech. Představí na 150 stánků s květinami i úrodou z polí a zahrádek

8. září 2023 08:27

Na litoměřickém výstavišti začíná podzimní veletrh Zahrada Čech. Letošní 47. ročník nabídne kulturní program i stánky stovek prodejců. Návštěvníci si budou moci koupit například sazenice květin, stromů a úrodu z polí i zahrádek.

„Jezdíme sem teď nějakých 15 let. K tomu ještě přidejte dalších 15 let, když jsme byli děti,“ vzpomíná zahradnice a v současnosti prodejkyně Kateřina Baďurová ze Vsetína, jak dlouho už jezdí na tradiční Zahradu Čech.

Baďurovi s sebou přivezli i několik novinek. „Tak máme třeba pistácie, to jsme nemívali, kaki churmu, ta je teď také hodně populární. Máme i takové odrůdy, které jsou mrazuvzdorné, takže se dají pěstovat v horších podmínkách. A nemusíte si ani pořizovat dvě – jsou samosprašné,“ vypočítává Kateřina Baďurová.

Kromě stánků se sazenicemi květin a stromů jsou k vidění i prodejci vinné révy a nechybí ani tradiční prodejci česneku, cibule nebo zelí.

Na své si ale přijdou i domácí kutilové. „Mezi novinky letošního roku patří ukázkový tiny house – lidé ho najdou támhle v té přední části u pavilonu A,“ ukazuje ředitelka Městských kulturních zařízení Michaela Mokrá.

Téma expozice Zahrady Čech má název Cestou necestou. Michaela Mokrá, věří, že letošní zpracování výstavy návštěvníky ohromí. „Letos jsem pyšná na expozici v pavilonu A, protože to je opravdu něco. Doufám, že když tam návštěvník vstoupí, tak že udělá wow,“ dodává.

A pokud jde o dopravní prostředky, organizátoři věří, že letos návštěvníci více využijí kyvadlovou dopravu, která jezdí zdarma, a to z autobusového nádraží, z Horního nádraží nebo z Mírového náměstí.

Spustit audio

Související