Strakonická teplárna má první zájemce, kteří se chtějí stát strategickými partnery společnosti

8. září 2023 10:42

Investoři mají zájem o vstup do teplárny ve Strakonicích. Město s nimi začíná jednat o podmínkách strategického partnerství. Cílem je získat peníze na modernizaci zastaralých technologií.

„Strakonická teplárna vytěsnila minoritní akcionáře, aby město mělo stoprocentní podíl. To se nám povedlo a v okamžiku, kdy se to zveřejnilo, nám začaly přicházet nabídky na spolupráci, ať už finanční, řízením a vstupem, odkupem akcií a podobně,“ potvrzuje starosta Strakonic Břetislav Hrdlička.

Radnice už jednala s firmou Plzeňská teplárenská, kterou z 65 procent vlastní město Plzeň a 35 procent drží společnost EPH miliardáře Daniela Křetínského. „Bavili jsme se o výši podílu, výši akcií. Určitě chceme mít rozhodovací právo jako město Strakonice. Jakmile bychom se zbavili většího balíku akcií, tak v podstatě přicházíme o kontrolu, a to nechceme,“ uvádí Břetislav hrdlička.

„Dále jsme se bavili o ceně, o tom, co by bylo s penězi, které dostaneme. Samozřejmě jsme nabídli, že bychom je investovali zpátky do teplárny, na nové technologie. Město by se na tom podílelo, abychom zajistili co největší rozvoj a dostali s novými technologiemi cenu níž,“ dodává.

Čtěte také

Zájem o vstup do strakonické teplárny má také investiční společnost Natland. „V energetice máme za sebou několik úspěšných projektů, a to v České republice i na Slovensku. V současné době mimo jiné úspěšně provozujeme teplárnu v Příbrami. Když město Strakonice vyjádřilo zájem o vstup strategického partnera do teplárny, souhlasili jsme s jednáním,“ říká mluvčí Hana Filipová.

Strakonická teplárna investice potřebuje. V současnosti je totiž primárně zaměřená na výrobu tepla a vedle toho vyrábí elektřinu. Moderní provozy ale fungují přesně opačně. „Současné moderní teplárny jsou především elektrárny a teplo vyrábějí spíš jako odpad. Proto jsou schopny garantovat nižší ceny, než tady poskytujeme my. To ale vyžaduje investice. Pokud by se podařilo sehnat strategického partnera, bylo by to určitě dobré pro rozvoj teplárny,“ vysvětluje ředitel teplárny Pavel Bulant.

Vedení města Strakonice chce s nabídkami investorů seznámit zastupitelstvo, které bude mít v otázce vstupu strategického partnera do místní teplárny konečné slovo.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související