Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. září 2023 15:08
Čas čtení 0:53
Ilona Hobzová

OBRAZEM: Prahu čekají změny. Takto bude vypadat Jiřák nebo Žižkov

OBRAZEM: Prahu čekají změny. Takto bude vypadat Jiřák nebo Žižkov
Zdroj: IPR Praha
ZAJÍMAVOSTI PRAHA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Širší centrum Prahy dostane nový kabát.

V následujících letech čekají změny například Vinohrady. V této čtvrti se obyvatelstvo hlavního města může těšit na novou podobu náměstí Jiřího z Poděbrad neboli Jiřáku, výraznou proměnou projde také Žižkov, konkrétně Seifertova ulice.

Nová zeleň, zavlažování stromů či oprava hřiště

Jedno z nejvýznamnějších a nejživějších pražských náměstí – Jiřího z Poděbrad – je podle Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) dlouhodobě v nevyhovujícím stavu a o jeho proměně se mluví už delší dobu. Nový projekt navrhlo studio MCA atelier a proměna by měla být zahájena ještě v letošním roce.

Anketa:
Jak se ti plánované úpravy líbí?
Moc, určitě to bude super změna!
Nic moc, určitě šlo vymyslet i něco lepšího.
Moc, určitě to bude super změna!
59 %
Nic moc, určitě šlo vymyslet i něco lepšího.
41 %

K některým významným změnám bude patřit vysázení nových stromů, vybudování závlahového systému pracujícího s dešťovou vodou, zprovoznění fontány, vznik důstojného předprostoru před kostelem nebo obnova a rozšíření dětského hřiště. Jak vypadá vizualizace, se mrkni v galerii:

Praha, Jiřák, Jiřího z PoděbradJiřího z Poděbrad, náměstí, PrahaJiřího z Poděbrad, náměstí, PrahaJiřího z Poděbrad, náměstí, Praha
Zobrazit galerii
(4)

Na Žižkově se bude opravovat tramvajová trať v úseku Jičínská – Olšanské náměstí – Táboritská – Seifertova. „V přilehlém veřejném prostoru máme v plánu úpravu terénu a sjednocení výškových úrovní, úpravu dlažby, opravu zdí, zídek, zábradlí, rozšíření chodníků v místech, kde je to třeba, nebo aplikaci nového městského mobiliáře. (...) Součástí rekonstrukce budou nová stromořadí, ale především hospodaření s dešťovou vodou, která bude zachycena do retenčních nádrží a využita pro zavlažení stromů,“ uvedl k proměně náměstek pro rozvoj Petr Hlaváček (STAN). Druhá etapa projektu začne příští rok.

To, jak bude následně klíčový úsek Žižkova vypadat, si opět můžeš prohlédnout v galerii:

Žižkov, PrahaŽižkov, PrahaŽižkov, PrahaŽižkov, Praha
Zobrazit galerii
(5)
Domů
Sdílet
Diskuse