Pozoruhodní chameleoni pardálí! Ve dvorském safari parku se těší z jejich tří úžasných mláďat

9. září 2023 08:00

A teď se budeme věnovat pestře zbarvenému ještěrovi z Madagaskaru. Jmenuje se chameleon pardálí a Safari Park Dvůr Králové se právě těší z jeho mláďat. Jsou tři, vyhřívají se pod lampami v zázemí pavilonu Vodní světy a jejich ošetřovatel Martin Smrček je umístil do terária až pod strop, takže při cestě za nimi využívá malý žebřík. 

Chameleon pardálí - jedná se o pestře zbarveného ještěra, který se v přírodě vyskytuje pouze na Madagaskaru a přilehlých ostrovech. Jde o většího, nejbarevnějšího a k chovu, který není jednoduchý, i nejžádanějšího chameleona.

Čtěte také

Dospělý samec může dorůst délky až 52 cm. Zbarvení je variabilní, v různých kresbách zelené, cihlově červené nebo tyrkysově modré.

U chameleona pardálího nejsou známy žádné podruhy, ale rozeznáváme množství barevných forem, které se od sebe liší nejen zbarvením, ale i stavbou těla. Tyto formy jsou pojmenovány podle místa výskytu (např. Ambilobe, Nosy Bé, Diego Suarez, Ambanja apod.).

Pozoruhodní chameleoni pardálí ve dvorském safari parku

Chameleon pardálí je endemit Madagaskaru, introdukován byl také na ostrovy Réunion a Mauricius. Nevadí mu člověkem narušené biotopy, obývá světlé lesy a křovinaté porosty a houštiny, žije i na plantážích cukrové třetiny.

Čtěte také

Je to samotářské zvíře, vůči jiným příslušníkům svého druhu je agresivní. Aktivní je celý den. Loví hmyz i jiné živočichy, které chytá vystřelováním lepkavého jazyka. Ten může být i 30 cm dlouhý.

Samec si samici namlouvá zesvětlením těla a kývavým pohybem. Je-li samice svolná k páření, dovolí samci přiblížit se. Inkubace vajec při 26-28 °C trvá 160-320 dní. Mladí chameleoni se od vylíhnutí o sebe starají sami.

Jazyk chameleona je dlouhý až 30 cm! V expozici Madagaskar, kde najdete chovného samečka a otce mláďat, o kterých jsme vám vyprávěli, se o tom můžete přesvědčit!

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související