Ševc o rozpočtu nebo rozdílových cizincích. Krédo? I špatné věci říkat na rovinu

Martin Ševc (vpravo) | Foto: Jan Pavlíček, bkboleslav.cz

Doufají v lepší sezonu, loňská se totiž hokejistům Mladé Boleslavi nevydařila podle představ. Nejenže patřili k nejhorším v počtu vstřelených branek, ale vypadli už po čtyřech zápasech předkola play off, což po dvou úspěšných ročnících skončilo za očekáváním. Střelecké trápení se pokusí v nadcházejícím ročníku zlepšit, i proto prošel tým obměnou. „Produktivitu očekáváme především od nováčků a finských hráčů,“ poodkrývá v rozhovoru mladoboleslavský sportovní ředitel Martin Ševc.

Letní příprava je u konce. Jak se vám zatím prezentace týmu líbí?
S týmem jsme spokojeni. Přivedli jsme hráče, které jsme chtěli. Výsledky tomu úplně neodpovídaly, ale nekorespondují s hrou. Čekali jsme, že chvíli potrvá, než si kabina sedne. Stále máme ještě týden, abychom dali do kupy fungující tým. Věřím, že v úvodním utkání v Liberci sezonu dobře odstartujeme.

Co říkáte na přivedené posily?
Věděli jsme, jací hráči to jsou. Záleží, jak si sednou v týmu. Myslím si, že nám ukázali, co jsme od nich čekali. Čekáme ale ještě větší produktivitu. Doufám, že přijde se začátkem ligy.

„Čekáme ale ještě větší produktivitu. Doufám, že přijde se začátkem ligy.“

Můžete být k příchodům konkrétnější?
Rozdílovými hráči by měli být cizinci. Předpokládáme, že budou lepší než někteří čeští hráči. Tím ale netvrdím, že čeští hokejisté nemůžou být tahouni. Produktivitu očekáváme především od finských hráčů, dále pak od Tima Söderlunda, Róberta Lantošiho, ale i od Zacha Osburna či Filipa Pyrochty. Kvalitních hráčů máme více. Věřím, že produktivita bude rozložena. Tomáš Šmerha se jeví dobře, Sebastián Malát udělal přes léto velký pokrok. Hráčů by se tak mohlo přidat více. Nevadilo by mi, kdybychom měli víc desetigólových střelců než jednoho třicetigólového.

Pan majitel Jan Plachý před startem minulé sezony zmínil, že kádr na ročník 2022/2023 byl jeden z nejdražších. Jak to máte s rozpočtem nyní?
Řekl bych, že je to podobné, akorát rozprostřené do více hráčů. Pan Plachý asi tenkrát cílil na jednoho hráče, ale rozpočet bude podobný.

Uplynulou sezonu patřila Mladá Boleslav na chvost tabulky v počtu vstřelených branek. Jak tenhle negativní atribut vylepšit?
Zasáhli jsme změnami v týmu. Nějaké byly vynucené, jiné jsme chtěli udělat. Byla to první věc, které jsme šli naproti. Všichni o problému víme, nebylo to pouze minulý rok, ale už poslední dvě sezony. Snažíme se na něm intenzivně a na každém tréninku pracovat. Doufám, že to v průběhu ligy bude vidět.

Jak probíhá vaše spolupráce s trenérem Jiřím Kalousem?
Samozřejmě se bavíme o každém hráči zvlášť, a to nejen s Jirkou, ale i s realizačním týmem. S Jirkou se pracuje výborně. Má za sebou bohatou kariéru a spoustu hráčů zná. Myslím si, že má i dobrou reputaci. Je to pak výhoda, když hráče oslovujeme a snažíme si je přivést. To je obrovské plus.

„S Jirkou se pracuje výborně. Má za sebou bohatou kariéru a spoustu hráčů zná.“

V rozhovoru pro boleslavský web jste uvedl, že navštěvujete zápasy mládeže. Plánujete v tom pokračovat?
Ano, s Jirkou Kalousem kluky sledujeme, abychom o nich měli povědomí. Několik z nich už jsme zapojili i do týmu. Když vloni skončila sezona A-týmu, chodili jsme na juniory i dorostence. Práce v klubu není jen o A-týmu, ale je i mládežnickém hokeji, který je jeho podhoubím.

Do role sportovního ředitele jste se dostal v listopadu během uplynulé sezony. Už jste si na ni zvykl?
Docela to letí. (směje se) Začátky byly bláznivé, byla to pro mě nová role a spoustu nových věcí. Je to sice stále práce kolem hokeje, nicméně je hodně o papírování a drobnostech, které člověk musí řešit. Řekl bych, že už si to nějak sedlo. Navíc v tom nejsem sám. V Boleslavi mám kolem sebe skvělý tým lidí, kteří mi jsou nápomocní. Člověk se ale stále učí za pochodu a nejlépe ze svých chyb. Doufám a věřím, že to bude lepší a lepší. Nakonec stejně o výsledek hrají hráči na ledě, ne my nahoře v kanceláři.

Vnímáte práci jako časově náročnější než v roli hokejisty?
Jako hráč přijdete na zimák, odtrénujete si a odejdete s čistou hlavou. Jako ředitel přemýšlím, co by šlo změnit, nebo koho bych mohl přivést. Stojí to více psychických sil, ale máme tady výborný tým i organizaci, ve které pracujeme společně.

„Pohled na tým a komunikace se dají vždycky zlepšit.“

Jak jste se sebou v této pozici spokojen?
Říkám si, že se dá pracovat na všem. Pohled na tým a komunikace se dají vždycky zlepšit. Myslím, že dobré i špatné věci by se měly říkat na rovinu, i když to není někdy úplně příjemné. Vždy jsem se snažil řídit, je to mé celoživotní krédo. Stále je co zlepšovat.

Máte nějaký stanovený cíl do nové sezony?
Mé přání je dobře začít a hrát hezký hokej, aby diváky bavil a přilákal je do hlediště. Samozřejmě by bylo skvělé uhrát dobrou pozici do play off. Pak už se může stát cokoliv.

Martin Ševc.

Martin Ševc. | Foto: bkboleslav.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz