Evenepoel zcela ovládl 14. etapu. Vyprovokoval velký únik, do kterého se dostalo dalších třiadvacet cyklistů, z této skupiny ujel společně s Romainem Bardetem (DSM-Firmenich) daleko před cílem a nakonec v cílovém stoupání utrhl i zkušeného Francouze a zvítězil.

Belgičan nechtěl odjet z Vuelty bez dalšího etapového vítězství, po jednom z nejhorších dnů jeho krátké profesionální kariéry měl obrovskou motivaci. Na vrcholu prvního stoupání Col Hourcére měla jeho skupina náskok pouze 3 minuty před pelotonem, který táhl tým UAE Emirates. Evenepoel zde nastoupil a dojel si pro vrchařské body.

Pouze Bardet zareagoval na jeho nástup a ve sjezdu si tato dvojice vytvořila náskok jedné minuty před ostatními uprchlíky. V následujícím stoupání Larrau se druhá skupina uprchlíků rozpadla, Evenepoela a Bardeta se snažil stíhat Michael Storer (Groupama-FDJ), ale ani se nepřiblížil. zejména Evenepoel byl příliš silný a odhodlaný. Vyhrál další vrchařskou prémii a posunul se do virtuálního vedení této soutěže.

Na začátku cílového stoupání mělo vedoucí duo náskok okolo 4 minut před Storerem, Jonathanem Castroviejem (Ineos Grenadiers) a Lennertem Van Eetveltem (Lotto Dstny). Bylo jasné, že o etapu si to rozdají Evenepoel s Bardetem, ale nakonec k žádnému souboji nedošlo, protože Belgičan nasadil tak vysoké tempo, že Bardeta pomalu uvařil. Francouz odpadl 4 kilometry před cílem a lídr Soudal Quick-Step měl volnou cestu až do cíle. 

"Včerejšek byl těžký, dokonce i večer jsem nemohl spát a mám za sebou zlou noc se spoustou špatných myšlenek," přiznal Evenepoel po emotivním dojezdu. "Ale ráno jsem se probudil a řekl si, že dnes do toho musím jít, musím z toho dostat co nejvíc." 

"Tuhle etapu jsem si projel před startem Vuelty a věděl jsem, jaká ta stoupání jsou, jak jsou těžká, protože to byla strašně náročná etapa," vysvětluje Evenepoel. "Je prostě skvělé vyhrát druhou etapu."

Bardet v cíli ztratil 1:12 a třetí Van Eetvelt dokonce 6:33. Bardet v cíli mladému soupeři pogratuloval. "V háku za ním to bylo strašné," smál se v cíli. "Dokonce jsem tam měl křeče." Bardet byl jeho výkonem okouzlen: "Je to šílené, po každé zatáčce jsem musel spurtovat, abych zapadl do háku. A když byl ve sjezdu přede mnou, byl tak aerodynamický, že jsem pořád musel šlapat." 

"Ale byl to skvělý den," pokračuje Francouz. "Každý den nejste v úniku s takovou legendou. Byl jsem na tom dobře, ale věděl jsem, že Remco bude chtít vyhrát à la Merckx."  

Evenepoel je také suverénním lídrem vrchařské soutěže, má 63 bodů, druhý Storer pouze 39 bodů a třetí Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 36 bodů. Také si polepšil v bodovací soutěži, se 116 body je druhý celkově, vedoucí Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) má 203 bodů. 

"Vrchařský dres a etapová vítězství jsou dobrý důvod, proč dojet do Madridu," dodává dnešní vítěz.  

Ayuso zkusil dva opatrné útoky 

V celkovém pořadí se nic nezměnilo, tým UAE Emirates se sice snažil držet vysoké tempo a dokonce z hlavního pole utrhl Wilca Keldermana, ale vedlo to pouze ke dvěma bezzubým útokům Juana Ayusa ve stoupání Larrau. Pro lídry Jumba nebyl žádný problém jeho pokusy zachytit. 

Nizozemský tým nechtěl utrácet příliš mnoho sil, situace jim zcela vyhovovala a tak jim v udávání tempa pomohl celek Bahrain Victorious. Nakonec se ani tak nestalo nic, všichni favorité se udrželi pohromadě, včetně Joaa Almeidy a Marca Solera (oba UAE Emirates), kteří se na konci skupiny trochu trápili. 

Sepp Kuss proto vede s náskokem 1:37 před Primožem Rogličem a 1:44 před Vingegaardem. Ayuso ztrácí 2:37 a Enric Mas (Movistar) 3:06.