Remco Evenepoel se zvedl ze dna a vyhrál 14. těžkou horskou etapu Vuelty.

nabor

Obrovský bojovník Remco Evenepoel (Soudal-QuickStep) po svém včerejším kolapsu asi přes noc doplnil svůj „empty tank“, vrhnul se do útoků od prvních metrů, strávil většinu etapy v úniku s Romainem Bardetem (DSM-firmenich) a ujel mu nechytatelně čtyři kilometry před cílem.

Vuelta a España 2023 se dnes vydala z francouzského Sauveterre-de-Béarn zpět na španělské území, do pyrenejských výšek kolem 1500 metrů, a to hned třikrát. Etapa do Larra-Belagua měřila 156 km a nastoupalo se přes 4600 metrů.

Před nájezdem na Col Hourcère (11 km/8%) se po několika pokusech o únik, vyprovokovaných Remcem Evenepoelem, vytvořila skupina 24 jezdců, kde z vrchařů jeli např. Michael Storer (Groupama-FDJ), Romain Bardet, Jonathan Castroviejo (Ineos-Grenadiers) nebo Lennard Kämna (Bora-hansgrohe), a naopak v ní chyběli jezdci UAE a Jumba.

Vrchol Col Hourcère

Těsně před vrcholem prémie si před skupinu pro 15 bodů vyspurtoval Remco Evenepoel, ale Romain Bardet vycítil hrozbu a dojel si za jeho zadní kolo. A společně pokračovali dál a nikdo další se nepřipojil. Následovala další speciální prémie na Puerto de Larrau (16 km do průměru 8%), pak krátké Portillo de Lazar a Bardet s Evenepoelem stále dobře spolupracovali. Ve skupině favoritů, která ztrácela kolem 7 – 8 minut, se Juan Ayuso (UAE Team-Emirates) pokusil alespoň dvakrát nastoupit, ale tým Jumbo-Visma především s Attilou Valterem, Jonasem Vingegaardem a Primožem Rogličem jeho útoky pokryl a udržel pro své tři neskutečné borce první tři místa v celkové klasifikaci.

Cílový kopec Larra-Belagua (9,4 km do průměrných 6,3%)

Průměr je jen průměr. Cílové stoupání mělo po většinu trasy sklon 8 – 10% a to se stalo osudným Romainu Bardetovi. Osm kilometrů před cílem přestal Evenepoelovi střídat, na čtyřech kilometrech začal ztrácet metr… dva metry… a rázem 20 sekund. Znovuzrozený Belgičan mu nastoupil a prostě odjel. Dojel si po včerejším černém dni pro jasné etapové vítězství a v cíli ho přemohlo dojetí. Remco Evenepoel zraje jako víno.

Romain Bardet nakonec s křečemi v nohou dojel až za minutu a 12 sekund, skupina s červeným Seppem Kussem za 8 minut a 22 sekund. I když je pro něj celkové pořadí už ztracené, Evenepoel se stává alespoň králem vrchařské soutěže.

/Zdroj obrázku: Getty Images/