Kynutý koláč s borůvkami a bílou čokoládou (V)

 

Tohle byla opravdu velká bomba. Kombinace borůvek a bílé čokolády je teď můj velký oblíbenec. A já doufám, že vás taky osloví. Jinak jde o moje moc oblíbené kynuté těsto, které mám ozkoušené už roky v nejrůznějších obměnách... Tak šup na něj :-)



Kynutý koláč s borůvkami a bílou čokoládou (V)

(malý plech, já použila quichovou formu)


Těsto

  • 1 hrnek rostlinného mléka 
  • 1/4 hrnku javorového sirupu
  • 1/4 hrnku kokosového oleje
  • 20 g čerstvého droždí
  • 3 a 1/2 hrnku hladké špaldové mouky
  • špetka vanilkového prášku
  • špetka soli
  • čerstvé borůvky
  • 50 g kvalitní bílé čokolády


Drobenka

  • 3/4 hrnku celozrnné špaldové mouky
  • 1/3 hrnku kokosového cukru
  • 1/4 hrnku kokosového oleje


Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech či jinou formu vyložíme pečícím papírem či vymažeme a vysypeme.

Mléko s javorovým sirupem a kokosovým olejem mírně ohřejeme, nesmí vřít. Přelijeme do velké mísy, ve které budeme zpracovávat těsto. Rozdrobíme k mléku droždí, promícháme a necháme cca 20 minut pracovat. 

Mezitím si můžeme omýt borůvky a připravit drobenku. Na tu ve větší míse smícháme mouku s cukrem a rozehřátým kokosovým olejem. Rukama zapracujeme, aby nám vznikla drobivá hmota.

Zpátky k těstu, jakmile nám droždí začne tvořit bublinky, můžeme přidat mouku, vanilkový prášek a špetku soli. Zapracujeme a vzniklé těsto zaprášíme ještě trochou mouky, mísu přikryjeme čistou utěrkou a dáme kynout na teplé místo cca hodinu.

Vykynuté těsto rozložíme na plech, mělo by to jít i rukama. Poklademe borůvkami, nasekanou čokoládou, posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě cca 40 minut. Krájíme po vychladnutí. Můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.



0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)