Stát zavřel oči, říká o vraždě Mrázka reportér Klíma. Připomněl i likvidaci kmotra Běly

Josef Klíma zavzpomínal na vraždu Mrázka.

Josef Klíma: Vražda kmotra Mrázka Stát při tom musel zavřít oči

Jako investigativní novinář měl v devadesátých letech opravdu hodně práce. Mafiáni nechávali vraždit nepohodlné lidi a někdy se likvidovali i navzájem. Josef Klíma v obsáhlém rozhovoru zavzpomínal například na Františka Mrázka. „On se snažil vystupovat jako podnikatel, jako že vlastně není mafián, že za sebou nic špatného nemá.“ Pravda byla opačná. Došlo i na vraždu novináře.

Ozval se domovní zvonek. Žena otevřela dveře, kde stál neznámý muž a řekl jí, že potřebuje mluvit s jejím manželem. Šla tedy pro něj. O několik minut později se ozval výstřel a Václav Dvořák ležel s prostřelenou hlavou u vchodu do svého domu. Tak v roce 1992 skončil regionální novinář, který sbíral informace o začátcích v „podnikání“ Františka Mrázka.

ČTĚTE TAKÉ: Otrlá svědkyně poskytla vrahovi sex, vedle se vařila mrtvola. Štoček popsal brutální případ

Krátce po revoluci se začal investigativní žurnalistice věnovat i Josef Klíma, který na zážitky s Mrázkem zavzpomínal v pořadu Fight Cast One.

„V té době se vědělo, že asi nechal zabít svého ‚učitele‘ Bělu. Antonína Bělu, což byl kmotr staré školy, který ovládal české podsvětí,“ řekl reportér. „A když jsem pak mluvil se starou paní Bělovou – dej jí pánbůh lehký nebe – a říkal jsem: Je pravda, že vašeho muže nechal zabít Franta Mrázek?, tak ona odpověděla: ‚No, to víte, pane Klíma, byli dva kohouti na jednom smetišti a jeden musel jít. Ale Franta hned přijel a říkal, ať se nebojím, že se o nás všechny postará.‘ Brala to tak jako zdravě,“ dodává reportér s pousmáním.

Sám Mrázek byl zastřelen v lednu 2006 u své firmy v Praze 4. A kdo vraždil v jeho případě?

Fight Cast One s Josefem Klímou

„Tam bylo moc kohoutů. Jeden z nich byl třeba i Krejčíř. Podezření samozřejmě padlo i na Pitra, protože byli v té době pod tlakem státu. Jeden chtěl prodat Setuzu, druhý ne. Každopádně když zkoumáte celou vraždu Mrázka, tak stát tam někde zavřel oči. Nefungovaly třeba kamery na sousedním baráku vedle toho zámečku a tam měla utajené pracoviště tajná služba,“ vzpomíná Klíma.

„A taky vím od vyšetřovatelů z hospodářské kriminálky, kteří měli rozpracovaného Mrázka, že v den, kdy zemřel, ho sledovali až asi do čtyř hodin. Poslední schůzku měl v hotelu Esplanade. A pak jim najednou řekli: ‚To pro dnešek stačí.‘“

„Bylo velmi netypické, že ho nechali jet a už ho nesledovali,“ myslí si zkušený novinář. „I tyto dvě věci mi napovídají, že někdo někomu řekl: My zavřeme oči a vy si to vyřiďte mezi sebou, máte čas,“ vzpomínal reportér. Zároveň ale dodal, že si nemyslí si, že by za Mrázkovou vraždou stál někdo z politických činitelů. Podle něj tam bylo příliš mnoho „kohoutů“…

Tagy: