Poklady v zastrčené ulici. Třebosická náves ukrývá jeden z nejstarších zvonů na Pardubicku

10. září 2023

Třebosice jsou malá obec vzdálená necelých deset kilometrů od Pardubic. Řidičům, kteří tudy projíždí autem, na vesnici nejspíš nepřijde nic neobvyklého. Odbočit na nenápadnou náves se ale vyplatí. Návštěvníky tam překvapí zachovalá dřevěná zvonice, kostel Povýšení svatého Kříže nebo citlivě zrekonstruovaná stavení.

První zmínky o Třebosicích jsou z počátku 14. století. Archeologické nálezy ale dokládají trvalé osídlení na území obce už před osmi tisíci lety. „Jsou tady nálezy od lineární, vypíchané keramiky. Třebosice nejvíc proslavil nález plastiky kozlíka, který se dostal i do našeho znaku. Ten je starý zhruba 4 200 let před naším letopočtem,“ vysvětluje místostarosta Jan Václavík.

Jádro obce se nezměnilo

Trojúhelníkovou náves v Třebosicích tvoří dřevěná zvonice, kostel Povýšení svatého Kříže a přilehlá fara. Uvnitř kostela zaujmou zejména zachovalé fresky znázorňující biblické postavy. K vidění je tam také románská křtitelnice, díky které historici předpokládají, že na místě dnešního gotického kostela dřív stála stavba v románském stylu.

Jádro obce se oproti původním mapám moc nezměnilo. Usedlosti místní obyvatelé opravují s citem

Dřevěná zvonice je po rekonstrukci otevřená návštěvníkům. Zhruba 16 metrů vysoko visí dva zvony. „Ten menší je z roku 1464 a patří k nejstarším na Pardubicku. Ten mladší je z roku 1611 a daroval ho sem Jiří z Gerštorfu,“ doplňuje Jan Václavík.

Místo fary chalupa pro seniory

V bývalé faře dnes fungují Odlehčovací služby Červánky na pomoc rodinám, které se o své seniory rozhodly starat doma. „Každá rodina potřebuje fungovat, odjet na dovolenou, odpočinout si od té péče,“ popisuje ředitelka Oblastní charity Pardubice Marie Hubálková. Odlehčovací služby tak lze využít jako krátkodobé ubytování pro seniory. „Je to krásné prostředí jako na perfektní chalupě,“ dodává Hubálková.

Kde si už brzy budete moct prohlédnout archeologické nálezy z Třebosic? Jak to vypadá uvnitř dřevěné zvoničky? A jak zní jeden z nejstarších zvonů na Pardubicku? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související