Letošní jubilejní 10. ročník Prajzsko-opavské běžecké ligy byl tradičně zahájen krosem v Chuchelné. V sobotním dopoledni tak na necelou padesátku běžců a běžkyň čekal náročný závod napříč obcí a místním hvozdem. Všichni dnes opět museli absolvovat 14 km asfaltu, šotoliny a lesních cest s celkovým převýšením 300 m.

Před startem hlavního závodu byly připraveny závody pro děti v okolí areálu hřiště, kde byl start, cíl a zázemí. Součástí akce byl i závod na 3 km, kterého se dnes zúčastnili jen tři dorostenci a z něhož vyšel vítězně David Josefus (13:47). Druhý doběhl Jan Stoček (13:58) a třetí Jakub Piernik (14:11).

V deset hodin dopoledne se tak všichni závodníci vydali zdolávat své porce kilometrů. Do čela závodu šla od začátku dvojice David Wittek OTC Vlčáci a Petr Pašek. Wittek ale začal svému soupeři postupně utíkat a v polovině závodu již měl solidní náskok, který s přehledem až do cíle udržel a v čase 53:05 si doběhl pro vítězství. Druhý Pašek finišoval v čase 54:25. O třetí příčku bojovali po celou dobu René Kamrád Energy Team Bolatice a Marek Škapa MK Seitl Ostrava. Dva kilometry před cílem v posledním táhlém kopci se Kamrád chopil iniciativy a Škapu urval a doběhl si v čase 58:16 pro bronz.

Mezi ženami byl průběh závodu stejný jako u mužů, kdy zpočátku spolu běžela dvojice Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná a Hanka Mrůzková. Kašná však v průběhu závodu soupeřce pomalu utíkala a postupně navyšovala svůj náskok a její vítězný čas byl 1:06:13. Druhá Mrůzková doběhla v čase 1:07:55. Třetí pozici po celou dobu závodu kontrolovala Gabriela Klemensová (1:13:52).

V cíli na každého čekala klobása a na doplnění energie „Big Shock“. Medailisté napříč všemi kategoriemi obdrželi tašku plnou tekutých cen a prize money. Dnešní ostré slunce a teplé počasí tak prověřilo opravdu každého závodníka a mnohým trať nechutnala, ale i tak všichni odcházeli domů s pocitem dobře odvedené práce.

Výsledky

Fotogalerie Michaela Kašného